USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині копачі бурштину не пускають селян до лісу

9 Грудня 2014 12:59
Поки депутати сперечаються, хто має розвідувати і видобувати бурштин на Волині – державні (комунальні) підприємства чи приватні, селяни не можуть зайти до лісу. Невідомі люди в чорних балаклавах не пускають до лісу, б’ють людей. А правоохоронців там, кажуть, бачили, але в якості охорони.

Нагадаємо, під час минулої сесії облради з порядку денного були зняті питання про надання дозволу користування надрами для геологічного вивчення. Йдеться про поклади бурштину, які нині незаконно видобуваються на теренах волинських районів.

Власне, на розгляд депутатів пропонувалося 6 проектів рішень про надання таких дозволів. Це перший крок для того, аби ці фірми брали участь у конкурсі Держгеонагляду. До слова, три фірми, які претендували на проведення геолого-розвідувальних робіт були створені півроку тому і були пов’язані між собою засновниками.

Маючи під ногами мільйони, а можливо й мільярди, на Волині владці досі не знають що з ними робити. Направити видобування бурштину в легальне русло – питання, яке поставив одним з пріоритетних голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, заявивши про програму «Волиньбурштин». Однак, як то кажуть, віз і нині там. Адже обіцяного громадського обговорення питання видобутку бурштину досі не було. А ось проекти рішення про надання дозволу на геологічне вивчення вже були розроблені, однак вони врешті були зняті.

Чи стане Волинь бурштиновим краєм розмовляли учасники круглого столу сьогодні, 9 грудня. Адже нелегальний видобуток «сонячного каменю» на Волині процвітає. З початку року обласна прокуратура розпочала 23 кримінальні провадження за фактом незаконного видобутку бурштину-сирцю.

«Місячні пейзажі» - так називають ландшафти, які залишаються після чорного видобутку бурштину. Подібна проблема є й на Рівненщині, й на Житомирщині. Радник голови облради Веніамін Туз розповів, що на Житомирщині – справжня біда. Копанням бурштину-сирцю там займаються навіть діти. І часто їх засипає землею в тих ямах, але ніхто не зізнається, що ці діти копали бурштин. Адже за день можна добути кілька десятків тисяч доларів, тож прикрити цей бізнес їм не вигідно.

Власне, скільки на Волині бурштину – не знає достеменно ніхто. Зі слів Веніаміна Туза на геолого-розвідувальні роботи, аби дослідити 10 тисяч гектарів, потрібно витратити 50-60 мільйонів гривень. Результати оцінює державна комісія по запасу, робить висновок і ставить надра на державний баланс. Згодом вже проводиться конкурс на видобування бурштину.

А ось голови сільських рад районів, де незаконно видобувається бурштин, висловили думку своїх мешканців: селяни переймаються, що в них відберуть їхні землі, паї, пасовища, ліси. Тому вирішувати питання видобутку бурштину треба разом з місцевою громадою.

Власне, одна з проблем, чому це питання активно обговорюється, вочевидь, випливає з підозр, що «розвідники» стануть копати бурштин, прикриваючись дозволом на розвідування. А ті, хто видобуватимуть бурштин, повинні дбайливо ставитися до тих земель – здійснювати рекультивацію після видобутку, відновлювати зруйновану інфраструктуру.

Начальник відділ ДСБЕЗ УМВС Роман Качан каже, що приймати рішення, аби легалізувати видобуток бурштину – треба. Натомість депутати облради кажуть, що правоохоронці – перші, хто має «прикрити» такий бізнес. Мовляв, кілька разів варто зробити облаву і притягнути до відповідальності цих копачів – і копати бурштин перехочеться.

А ось місцеві мешканці розповідають історії про те, як міліція «захищає» і надра, і місцевих мешканців.

«В ліс зайти не можемо – перестрівають люди в масках, на чорних номерах, людей б’ють прикладами по голові, називаються місцевою «самообороною» . Може, краще віддати державі. Хтось «кришує» - та й усе», каже Василь з Любешівщини.

Голова Люб’язької сільради Борис Шубич розповідає, що дій правоохоронців, аби припинити незаконний видобуток на Любешівщині не бачили.

«Цього року почали копати на землях заповідного фонду (8 свердловин), і на землях запасу. Коли був перший випадок, ми подзвонили в міліцію. Але правоохоронці ніяких документів не склали. Тракторами їдуть, воду возять до розпайованих земель. А на мосту стоїть міліцейська машина, до 2 ночі копачів охороняє міліція», - розповідає чоловік.

На це представник УМВС Роман Качан розповів про одного з працівників правоохоронних органів, якого звільнили з лав силовиків за «кришування» незаконного видобутку бурштину. А всі ці повідомлення про людей у балаклавах, незаконні копанки він «записав і доведе до відома керівництва».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
111 Показати IP 9 Грудня 2014 13:57
Допоки не наведем лад з багатством наших українських корисних копалин, до того часу будим жити бідно -в більшості...
Кулявлоб Показати IP 9 Грудня 2014 15:21
Треба захищати свої інтереси.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2014 16:21
А можна цим тіпам в балаклавах вручити повістки там на місці?
Виктор Федорович про до Анонім Показати IP 19 Грудня 2014 13:29
Яки повистки це в основно хлопци з Айдару яки якщо вирити нашим "чесним" ЗМИ и так вже "успишно" воюють на "передовий"
Мирон Показати IP 9 Грудня 2014 18:21
Хай Качан розкаже скільки він дав "дозволів"на кохання і скільки йому платять за "кришу"???!!!
Качан до Мирон Показати IP 26 Грудня 2014 16:32
ти, скажи мені це в очі!
До Качана Показати IP 23 Грудня 2015 12:17
А кого це вигнали за кришування бурштину з міліції? знає хто?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus