USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині посягають на приватне життя євромайданівців

4 Березня 2014 17:14
Юристи Центрів правової інформації та консультацій Ковеля, Одеси та Львова об'єднали зусилля для захисту прав громадян у сфері використання персональних даних.

Впровадження такої ініціативи зумовлено безпрецендентними випадками посягання на приватне життя людей органами державної влади, комерційними структурами та окремими особами. Минулого 2013 року порушення набули масового характеру та загострилися під час масових протестів в Україні, повідомляють правозахисники Волині.

Суть проблеми

Користуючись правовою неосвіченістю людей, їх персональні дані для сумнівних цілей отримують в обмін на різноманітні знижки та пільги, через анкети на інтернет-порталах тощо. Значно загрозливішою та масштабнішою виглядає ситуація, коли персональні дані цілими базами продають банківські установи, пункти обміну валют, оператори зв'язку, компанії-роботодавці. Часто порушниками в сфері захисту права на приватність свідомо чи через халатність виступають органи державної влади чи монополісти в певній сфері надання послуг. Дійшло до того, що різноманітні бази персональних даних (в тому числі з копіями паспортів) можна придбати просто на ринку чи замовити через Інтернет.

Полігон незаконного застосування отриманих персональних даних українців дуже широкий – використання у виборчих процесах (для агітації та фальсифікації виборчих документів), шахрайських комерційних махінаціях («липові» кредити та махінації з нерухомістю), тиск на політичних опонентів чи бізнес-партнерів. Проте найбільш небезпечною тенденцією виглядає прагнення держави через введення, контроль та об'єднання різних реєстрів з персональною інформацією до повної інформаційної контрольованості суспільства.

Потрібно для вирішення

По-перше, через здійснення правової просвіти та надання правової допомоги громадянам запобігти, попередити та захистити їх право на використання та захист персональної інформації.

По-друге, через здійснення моніторингу використання та захисту персональних даних виявити основні проблеми та порушників права на приватність, а також сприяти вдосконаленню відповідної нормативної бази та практики її застосування.

Зробили та запланували

В лютому в Центрах правової інформації та консультацій, створених на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», Волинської обласної громадської організації «Центр Правової Допомоги» (Ковель) та Громадської організації «Асоціація правозахисників України» (Львів) юристи почали надавати безплатну правову допомогу громадянам, які постраждали внаслідок незаконного використання своїх персональних даних.

В подальшому фахівці розроблять типові алгоритми захисту порушеного права на приватність, а також виявлять конкретні справи для подальшого стратегічного судового захисту. Для громадян буде проведено інформаційно-просвітницьку мобілізаційну кампанію, складовими якої стане видання просвітницьких матеріалів та проведення тренінгів з активістами щодо убезпечення від використання їх персональних даних та варіантах захисту.

Також починаючи з початку 2014 року фахівці організацій, котрі приймають участь в ініціативі, за всіма можливими джерелами збирають та аналізують інформацію щодо порушень в сфері використання та захисту персональних даних. Розвиток протесту в Україні наприкінці 2013 – початку 2014 року додав до списку порушень нову тенденцію – незаконне розголошення та поширення персональної інформації про учасників масових мирних зібрань, що становить для останніх значну небезпеку, в тому числі і фізичну. В результаті такого моніторингу буде підготовлено, оприлюднено та поширено відповідний звіт «Хто і як незаконно використовує персональні дані українців?».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus