USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині селяни заблокували дорогу, аби припинити вирубку лісу

30 Грудня 2015 17:01
Мешканці волинського села Заболоття Любомльського району перекрили дорогу, що веде до місцевого лісу. Люди бідкаються: впродовж останнього року дерева там вирізують шаленими темпами. А це ж чи не єдине місце заробітку для місцевих у сезон грибів та ягід. Окрім того, лісовози вщент розбили сільську дорогу.

Про це йдеться у сюжеті перших західноукраїнських новин «Огляд дня», повідомляє IA ZIK.

У селі Заболоття місцеві жителі майже три тижні не дають лісівникам вивозити деревину. Люди запевняють, що працівники місцевого лісгоспу без дозволів знищують гектари лісу.

«Зараз виріжуть увесь ліс, а ми ж із нього живемо. Ягода, гриб – у нас більше нічого нема, то як маємо жити далі? Ліс ще, може, наші прадіди садили. А зараз вийди за село – одні корчі», – обурюється жителька села Заболоття Віра Ліщук.

Відтоді, як селяни збунтувалися, вивіз деревини лісгосп припинив, тож усе заготовлене лежить без нагляду.

«Ми тримаємо в облозі, тож і вони не приїжджають та не забирають зрубаного, адже, видно, що це незаконно, без паперів. З купи, яку вони залишили, старих дерев десь три-чотири, а решта – молоді. Їм ще рости і рости», – розповідає місцевий житель Анатолій Сташук.

Самі ж лісівники усе заперечують і заспокоюють людей: мовляв, нічого протизаконного не чинять, бо зрізують лише зрілі дерева.

«Тут ліс зараз досягнув стиглості – йому більше 82-ох років. Адже якщо стоятиме перестиглий ліс, то він уже не матиме жодної цінності», – переконує лісничий Крушинецького лісництва Микола Дець.

ЧИТАТИ Щ: НАВІЩО З ВОЛИНСЬКИХ ДЕРЕВ ЗНІМАЮТЬ КОРУ

Лісники додають: якщо за кілька днів лісоматеріалів не продадуть, то збитки гарантовані. Тож не буде і надходжень до бюджету.

«Цього року у Заболотівську сільську раду було перераховано 36 тисяч, а в Любомль на спецрахунок – 64 тисячі грн. Тобто, в загальному було перераховано 100 тисяч податків», – наголошує директор Прибузького лісгоспу Григорій Ющук.

Однак селу від того користь мізерна. Адже із такими відрахуваннями до сільського бюджету на ремонт дороги доведеться чекати десятиліттями. Лісівники спробували відкупитися щебенем, однак людей така угода не влаштувала. Мовляв, дороги дві машини каміння не покращать. І хоча наразі ваговози до лісу не їздять, селяни вже звернулися із колективною заявою до правоохоронців та органів контролю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Луцьк Показати IP 30 Грудня 2015 18:05
Не селяни, а ледарі.
Анонім до Луцьк Показати IP 30 Грудня 2015 19:18
Две цитаты: 1)"Лісники додають: якщо за кілька днів лісоматеріалів не продадуть, то збитки гарантовані. Тож не буде і надходжень до бюджету." 2)«Ми тримаємо в облозі, тож і вони не приїжджають та не забирають зрубаного, адже, видно, що це незаконно, без паперів. З купи, яку вони залишили, старих дерев десь три-чотири, а решта – молоді. Їм ще рости і рости» Иными словами, крестьяне требуют, чтобы им показали документы, разрешающие вырубку и, следовательно, гарантирующие при этом поступление в бюджет. А теперь объясни свое утверждение.
ехо до Анонім Показати IP 10 Січня 2016 13:34
Дорогі селяни ви пойміть одне якщо,дана лісосіка зрубана на прикінці 2015 р. вирогідніше вона називаеться ССР(суцільно санітарне рубання,причиною якої є певна хвороба насадження(наприклад рак сірянка) або взаємний договір лісничого та районного еколога.Лісничий перекрие залишки-еколог набє пузо на різдво.В кратці павутина нескінчена,але можна знайти не винного а хитрого,того хто купує ваш ліс.
Анонім до Луцьк Показати IP 30 Грудня 2015 20:10
Ледарі , тому що вимагають не існуючий папірець, дозволяющий вирубку лісу?
Анонім Показати IP 30 Грудня 2015 21:19
Правительство Яценюка и Яресько, ранее отказав в государственной поддержке угольной отрасли (что отразилось на производстве металла и стоимости электроэнергии), теперь полностью отказывает в поддержке сельскому хозяйству страны. Такие действия могут привести к потере работы более 100 тысяч человек. Ущерб будет огромен. При этом крупным компаниям НДС возвращаться будет, что сделает их в краткие сроки монополистами на рынке, со всеми вытекающими отсюда последствиями.
Вілиця Показати IP 31 Грудня 2015 00:30
В Шацькому національному природному парку ще гірша ситуація. Скоро буде, як у вірші "....прибіг зайчик сховатися, ялиночки нема...." Винищують ділянки зайняті дубово-сосновими, грабово-дубовими лісами, які не підлягають вирубці. А саме головне, що директор парку "В. З". в темі. Дорога Шацьк- Вілиця в ямах від лісовозів. Через погану дорогу до села не можуть проїхати маршрутки. Неодноразово депутати Прип'ятської сільської ради, жителі сіл Вілиця, Кропивники, Прип'ять Шацького району звертались до голів обласної та районної рад з проханням відремонтувати дорогу та припинити свавілля над природою. Чому чинний директор парку на якого покладена місія охороняти перлину Волинського краю, не може забезпечити порядок та спокій у заповідних територіях?
Анонім Показати IP 7 Січня 2016 00:15
В селі Радехів Любомльського району ситуація не краща. Лісник Проскура зі своїм "кодлом" поводяться з лісом , як з приватною власністю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus