USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині збільшуються площі уражених короїдом сосен

18 Серпня 2017 09:40
Вже другий рік поспіль лісівники та громадськість стурбовані масовим відмиранням сосни звичайної на території Волинської області. Внаслідок довготривалих кліматичних аномалій і порушенням водного живлення спостерігається суттєве збільшення популяції стовбурових шкідників, в тому числі верхівкового короїда. Через масове заселення яких дерево в природних умовах втрачає здатність до опору і гине протягом 3-5 тижнів.

Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМ.

Лісівники Волині забили на сполох. Починаючи з минулого року, проводиться постійний моніторинг за осередками верхівкового короїда. Неодноразово проводились виїзні семінари та тренінги за участю науковців, спеціалістів лісозахисту, депутатів обласної та місцевих рад, громадськості.

Пошкодженні площі ставляться на облік, на їх основі в подальшому намічаються заходи із покращення санітарного стану лісу.

В зв’язку з прийняттям Санітарних правил у лісах України в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року №756, проведення санітарних заходів ускладнено, а сам процес від відведення ділянки до отримання дозволу на рубку затягується. Внаслідок цього втрачається якість деревини, шкідник перелітає і займає нові території.

Якщо станом на 1 травня 2016 року площ, уражених верхівковим короїдом, по підпорядкованих підприємствах Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства нараховувалось 1305 га, то на 1 серпня 2017 року, незважаючи на проведенні лісівничі заходи боротьби, вона збільшилась до 7319 га.

Тому нині ініціюється внесення змін до згаданого нормативного документа. Лісівники вкотре застерігають: зволікання та пасивна позиція окремих представників органів влади, недосконалість нормативних актів може призвести до катастрофічних, непоправних наслідків протягом найближчих років.

При цьому всихання сосни є не тільки проблемою Волині. Аналогічна ситуація спостерігається в сусідніх Рівненській та Житомирській областях, а також Республіці Білорусь та Польщі.

Як розповідають лісівники, важливо пам’ятати: від кожного з нас сьогодні залежить екологічний стан довкілля найближчого майбутнього.

Втрати від шкідливої дії верхівкового короїда можна порівняти з масштабною пожежею. Кінцевий результат однаковий – мертві деревостани.

Лісівники запевняють: на місці пошкоджених лісових ділянок буде створено нові лісові культури. На зміну уражених деревостанів прийдуть нові, біологічно стійкі насадження. Адже ліс – це сукупність землі, рослинності, в якій домінують дерева та чагарники, тварини, мікроорганізми та інші природні компоненти, що в своєму розвитку біологічно взаємопов'язані, впливають один на одного і на навколишнє середовище.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
911 Показати IP 18 Серпня 2017 10:15
Щоденно читаючи та дивлячись про короїда вирішив заглянути на лісовий портал вникнути в це щоб приділити увагу та свою цікавість до цієї теми тому що і сам став помічати ці кричущі випадки .Так зовсім ще вчора читаю на Українському лісоводі статтю одного з критиків діяння держлісагенства уважно прочитав (Борейка) почав задумуватись та осмислювати деякі з його фраз і хочу сказати а він прав саме недолуге ведення лісового господарства тобто певно не виконання тих заходів які малиб запобігти цій біді і стали причиною масового розмноження комахи .Згадайте хто ходить до лісу на тиху охоту цілі полоси лісу вирізані а поряд повали хащі може я чогось не розумію але на стовбі пише ССР (кажуть суцільна санітарна рубка) певно там мали бути якісь проблеми в деревах чи пожежа але я непаматаю там нічого подібного зате тепер масово навкруги суха соснина То певно ви шановні лісники і дійсно маєте якісь домовленості з короїдом і тісно з ним співпрацюєте во своєх благо і те що сьогодні ми можемо спостерігати це саме ваша вина і ви знову прагнете просто набити кармани .Знаючи які жадібні лісники до грошей скажу що в цьому і є причина протестів місцевих активістів які так яро захищають клаптики лісу що залишились щоб було де погуляти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus