USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині ігнорують інновації?

16 Травня 2011 11:29
Волинь з-поміж інших регіонів України гідно представлена щодо кількості наукових розробок і винаходів: 2010 року в області було видано 60 відповідних патентів.
Про це під час «круглого столу» на тему «Функціонування інноваційної інфраструктури Волині», що відбувся в рамках Днів науки у ВНУ, повідомила директор Волинського державного наукового та інформаційного центру НАН України та Міносвіти Емма Кужель, – інформує Волинська ОДТРК.
З цієї кількості найбільше патентів – 47 – це здобутки науковців ЛНТУ у таких галузях, як сільськогосподарське машинобудування, автомобілебудування, а також усе, що стосується нових видів палива, зазначила Кужель.
А у ВНУ імені Лесі України найбільш посилено займаються науковими розробками на кафедрі хімії.
Втім, зі слів Кужель, чи найбільша проблема у тому, що через необізнаність, або брак коштів власники не надто поспішають застосовувати новітні технології на своїх підприємствах.
Такої ж думки учасник обговорення Сергій Іванов. Він представляє групу компаній, які займаються енергоаудитом підприємств і впровадженням енергоощадних технологій.
За його словами, участь у засіданні він вирішив узяти з двох причин: шукає освічену і вмотивовану молодь для можливого працевлаштування, а також, щоб обговорити питання втілення інноваційних проектів у нашому краї.
На думку Іванова, ситуація може змінитися за умови, якщо зусиль докладуть усі: науковці представлятимуть достойні інноваційні проекти чи новітні розробки, бізнес буде готовий вкладати гроші у їх втілення, а у подальшому – в заощадження власного капіталу, а влада надалі стимулювала б запровадження на державних і комунальних підприємствах енергоощадних технологій, а також проведення інших заходів задля економії відсутніх в Україні або дорогих ресурсів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Простак Показати IP 16 Травня 2011 15:02
Нонсенс! Є так звані наукові розробки, але ніким не запитані. Але ж хто їх замовляє? Чи є замовлення, плата за них, а в нашому випадку - для кого і для чого вони розробляються7 За чий рахунок? Де використані "здобутки" ЛНТУ? Які ці здобутки (конкретно)? А що винайшли алхіміки з ВНУ на чолі з Олексеюком? Перетворили олово в золото? Яка віддача від цих наукових розробок (в гривнях, доларах, злотих, динарах, ієнах, лірах, франках, фунтах)? Чому бізнес не вкладає гроші у їх втілення? Чи йому вигідно витрачати енергоресурсів в виготовлення одиниці продукції в 5-10 разів більше, ніж в розвинутих країнах? І останнє: кому потрібна така інформація? Відгукніться, якщо є такі?
Кулібін-самоучка (не пальцем зроблений). Показати IP 16 Травня 2011 15:57
А, можливо, інновації такого рівня, що нікому не потрібні? Можливо, винайдена нова мишоловка, в яку кладеться не сир, а щось дешевше? А може бути й таке, що вчені працюють над цими мишоловками на ентузіазмі, не вимагаючи за розробки ніякої винагороди? А щодо алхіміків з ВНУ, то вони працюють за принципом: "Є алхімік в поміщика Івана Івановича, то й має бути в поміщика Івана Никифоровича".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus