USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

На Волині пропонують запустити пересувні медичні лабораторії

15 Липня 2016 13:27
Роботу пересувних лабораторій, в яких лікарі перевіряли б стан здоров'я усіх мешканців області, заїжджаючи у найвіддаленіші села, хочуть запустити на Волині.

Про таку ідею медикам Колківської центральної лікарні та Маневицької районної лікарні розповів голова обласної ради Ігор Палиця.

На думку посадовця, акцент на розвитку освіти, медицини та спорту зможе виховати здорову націю. При тому найважливіший напрямок у медицині – профілактика. Одначе, на жаль, волиняни через страх, лінь чи незнання ігнорують візити до медиків. А звертаються за допомогою лише тоді, коли хвороба досягає розвитку. Як наслідок, доводиться витрачати значні кошти на лікування. І що найгірше – втрачається здоров'я.



«Ми йдемо до Європи, де за рахунок профілактики у медзакладах менше ліжко-місць. Це досягається за рахунок того, що страховий полюс скасовують тим, хто не проходить заплановані огляди. У нас в країні страхової медицини немає, але ми повинні прищеплювати культуру профілактики. Бо коли діло доходить до звернень до лікарів із певними захворюваннями – вже пізно, і коштує шалених грошей», – зазначив Ігор Петрович.

Для вчасної діагностики та профілактики як варіант голова обласної ради пропонує налагодити зокрема роботу пересувних лабораторій, що зможуть проводити гастроскопію, мамографію та флюорографію. Медики перевірятимуть жителів містечок, селищ та найвіддаленіших сіл, аби бачити симптоми, передумови захворювання на ранній етапах і не чекати переходу до гіршої стадії. Тобто лабораторія зупинятиметься у селах, де й перевірятиме здоров'я людей, аби принаймні раз у рік волиняни могли пройти таку процедуру.



«Скорочувати ліжкомісця можливо і потрібно, а ось скорочувати людей не можна категорично. Якщо звільняються одиниці, то їх потрібно спрямовувати на напрямок профілактики. Цю сферу скорочувати не можна. Тут ніхто не зекономить, бо воно відобразиться на демографічних показниках», – вважає голова обласної ради.

Окрім цього, на думку Ігоря Палиці, між ФАПами та лікарнями необхідно налагодити інтернет-зв'язок, аби можна було провести консультацію з колегами щодо нестандартних випадків, коли це екстрено необхідно.

Як буде фінансуватися ця програма - нині на стадії вирішення. Ймовірно у тому числі за рахунок співфінансування з Фондом «Тільки разом», засновником якого і є Ігор Палиця.

«Сьогодні Фонд працює над пересувним обладнанням, щоб за рік кожен волинянин зміг пройти діагностику в своєму селі або сусідньому. Зараз ми прораховуємо, скільки має бути таких комплексів. Всі дані повинні бути оцифровані, їх одразу ж передавати треба в районні та обласну лікарні, щоб ми могли передбачити захворювання на ранній стадії, запобігти проблемі, аби людина не потрапляла в лікарню на лікування», – зазначив Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ре Показати IP 15 Липня 2016 14:30
Судячи з оюлич на фото, новітнє обладнання їм не потрібне.
Василь Показати IP 15 Липня 2016 15:39
Профілактика? За які гроші? Та люди ще довго не будуть ходити в поліклініки навіть після того як вони зможуть оплатити це обстеження, не кажучи вже про те що зараз перед ними стоїть вибір - з'їсти хліба чи таблетку! Спочатку нормальний рівень життя, а тоді вже профілактику та всі інші реформи.
Правда Показати IP 15 Липня 2016 16:52
А де ж бригади центру радіаційної безпеки ВОКЛ куди поїдуть обласні спеціалісьи?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus