USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині реформують заклади для дітей-сиріт

14 Травня 2013 12:38
Перший у області Центр матері та дитини створять на території санаторію «Дачний» у Ківерцівському районі, а Люблинецьку школу-інтернат реформують, - повідомила начальник служби у справах дітей ОДА Алла Онищук під час засідання постійної комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму обласної ради.

Центр планують створити на території санаторію «Дачний» у селі Жабка за кошти з державного бюджету.

За словами Алли Онищук, основним його завданням буде профілактика раннього соціального сирітства, профілактика відмов матерів від малюків, зменшення кількості дітей, вилучених з сімейного середовища.

Передусім він спрямований на роботу з жінками, які мають намір відмовитися від дитини. Вони перебуватимуть з дітьми від народження до 9-місячного віку, соціальні працівники надаватимуть їм допомогу з реєстрації дитини та допомогу у працевлаштуванні.

Наразі закладів такого типу на Волині немає.

Як повідомила начальник служби у справах дітей ОДА, обласна цільова соціальна Програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває на третьому етапі реалізації, за два етапи (останні 5 років) виконано більшість її заходів. Заходи цієї програми спрямовані не лише на реформування закладів, але й на профілактику соціального сирітства. Тобто основна її ідея полягає у проведенні роботи для того, щоб дитина мала можливість залишитися на вихованні у своїй біологічній родині.

За час реалізації програми, завдяки різкому скороченню кількості дітей, які виховуються в закладах-інтернатах, на сьогодні втратив статус закладу для дітей-сиріт ківерцівський дитячий будинок «Сонечко». Рішенням облради він став відділенням Липлянської школи-інтернату для дітей з особливими потребами.

Також втратила статус закладу для сиріт Володимир-Волинська школа-інтернат (Центр освіти і соціально-педагогічної підтримки). За словами Алли Онищук, наразі назріло питання про реформування Люблинецької школи-інтернату у зв’язку з тим, що у навчальному закладі потужністю понад 300 місць виховуються лише 79 дітей.

«До початку нового навчального року ми плануємо визначитися з тим, щоб діти з цих двох шкіл навчалися у одному закладі, який працюватиме у напрямку їхньої соціалізації. Наприклад, у сусідній Польщі діти-сироти виховуються у умовах, наближених до родинних. Вони проживають невеликими групами у окремому приміщенні, мають власні кухні, навчаються забезпечувати себе. Наразі актуальне питання не утримання дітей у закладах для сиріт, а їхня підготовка до повноцінного життя у суспільстві. Наразі статус закладів для дітей сиріт мають Головненська (79 дітей з особливими потребами) та Люблинецька школи (70 дітей). Умови та матеріально-технічне забезпечення шкіл - на належному рівні», - повідомила Алла Онищук.

Постійна комісія з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендувала до ухвалення обласній раді проект рішення комісії «Про внесення змін до обласної цільової соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus