USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Коли я говорив, що в центрі літатимуть кулі, розміром із 5-поверхівку, мені не вірили, – Олексій Веремійчик

22 Червня 2018 08:58
Нещодавно Луцьк сколихнув масштабний і видовищний Карнавал повітряних куль «Аеросфера», в рамках якого з іподрому та Театрального майдану міста протягом трьох днів у небо здіймалися величезні барвисті кулі, котрі можна було спостерігати практично звідусіль.

Як поділився один із ініціаторів та організаторів заходу, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради Олексій Веремійчик, «влаштувавши Карнавал повітряних куль «Аеросфера», ми дбали не тільки про промоцію нашого міста, а й хотіли довести, що Луцьк – європейський, сучасний і заслуговує на круті та неординарні події. Ми підняли планку не лише для самих себе, а й для усіх, хто організовує різноманітні заходи в нашому місті. Сподіваємося, що це стимулюватиме організаторів фантазувати та розуміти, що будь-яку сміливу ідею можна реалізувати».

Окрім того, він відзначив, що залишився задоволеним, як самим фестивалем, так і налагодженою на всіх рівнях співпрацею та здобутим досвідом.

Про те, наскільки складно було організувати подібний фестиваль, як зродилася ідея запускати повітряні кулі з центру міста та чи очікує подібне небесне диво лучан і в наступні роки, Олексій Веремійчик розповів Інформаційному агентству Волинські Новини.

Як взагалі виникла ідея влаштувати такий фестиваль у Луцьку? Як давно?

Над цим фестивалем ми працювали близько півтора року. Так, на одному з фестивалів Lutsk Food Fest Сергій Карпюк підійшов до нас із Вадимом Войтовичем і запропонував зробити щось кардинально нове в Луцьку, зокрема організувати фестиваль чи карнавал повітряних куль. У щоденній динаміці ця ідея призабулася на якийсь місяць. А потім ми почали взнавати, як це можна влаштувати, шукати контакти. На початку ми мали тільки велике бажання зробити щось неординарне й до кінця навіть не уявляли, як це буде відбуватися.

Згодом нам вдалося вийти на голову асоціації повітроплавство України Сергія Скалька. У них – єдина в Україні льотна школа в Макарові біля Києва. Вони зацікавилися ідеєю, адже на Західній Україні, Волині зокрема, повітроплавство фактично відсутнє.

Спочатку ми думали проводити фестиваль тільки на іподромі, але трішки переживали за те, що люди просто не прийдуть. Потім виникла думка, а чому б не зробити такий захід у самому центрі нашого міста, на Театральному майдані? Ми поспілкувалися з повітроплавцями, Сергій Скалько приїздив до нас, оцінив площу, іподром і зазначив, що готовий стартувати.

Ми розуміли, що ідея – на грані божевілля. Дійсно, коли я своїм знайомим по секрету говорив про те, що з центру міста запускатимуть повітряні кулі, розміром з п’ятиповерхівку, вони мені не вірили. До кінця навіть я сам не вірив, але, бачачи впевненість в очах найавторитетнішого повітроплавця України, я не мав права піддавати ці думки сумнівам.

У нас було шість повітряних куль. З огляду на безпеку ми вирішили більше двох куль одночасно з Театрального майдану не відправляти, хоча технічно на площі можна запускати і 4–5 куль. Тож частина куль стартувала з іподрому, а частина – з Театрального майдану. Ми хотіли показати, що в центрі Луцька можливо запустити повітряну кулю, адже інші міста не можуть собі таке дозволити.
Скільки коштів було вкладено в організацію фестивалю?

Фестиваль є досить фінансово затратним, адже сам вид спорту є дуже дорогим. Частину коштів нам вдалося зекономити, адже повітроплавці в деяких моментах пішли нам назустріч. Зовсім невелику суму було виділено з програми департаменту сім’ї, молоді та спорту.

Також із ідеєю провести фестиваль я особисто звертався до Ігоря Поліщука, сказав, що ми можемо зробити невеличку культурну революцію, влаштувати приємний шок для лучан, але я не хочу брати на себе відповідальність і все повністю фінансувати з міського бюджету. Він пообіцяв допомогти залучити кошти з інших ресурсів.

Який фестивальний момент вам запам’ятався найбільше?

Ми не дуже афішували польоти в п’ятницю ввечері, коли запускали перші дві кулі з Театрального майдану. Ми хотіли, щоб був присутнім ефект несподіванки, адже, дійсно, краще один раз побачити, ніж тисячу разів почути. Я особисто відчував трепет у зв’язку з тим, що з центру твого міста в небо піднімуться повітряні кулі. І буквально за кілька хвилин Театральний майдан заповнили люди, всіх переповнювали емоції, полетіли перші селфі в Instagram, перші відео – у Facebook. Наші телефони в мить стали гарячими, всі хотіли дізнатися подробиці. Це дає розуміння того, що не дарма все організовано. Загалом нам вдалося влаштувати для людей невеличке диво.
Але наступного дня трохи підвела погода.

Так, у суботу орієнтовно о 19.30 Сергій Скалько говорив, що з Театрального майдану напевно злітати не будемо. Ми готувалися до того, що доведеться відміняти польоти, але вже за півгодини нам повідомили, що повітроплавці готові стартувати. Екіпаж швиденько розклав кулю й підняв її в повітря.

Додам, що ще в суботу зранку на іподромі практично не було сторонніх, а вже в неділю спеціально приїздили, аби поспостерігати за дійством. Багато автомобілів навіть їздили за кулею. Неймовірний ажіотаж був також увечері. До того ж ніхто не забороняв підходити ближче, спілкуватися з пілотами.

Скільки загалом польотів відбулося за фестиваль? І скільки осіб прокаталися на повітряній кулі?

Більше 100 людей піднялися на повітряній кулі. Загалом відбулося 5 польотів: у п’ятницю ввечері, а також у суботу й неділю (зранку та ввечері). У суботу працювала теж прив’язна куля на Театральному майдані.

Фактично за два тижні до початку фестивалю всі польоти були продані. Ми навіть не передбачали такої зацікавленості зі сторони лучан. Думали, що кулі будуть заповнені на 40–60 %.

Відзначу також, що люди, які літали на повітряній кулі, поверталися зовсім іншими, з новими емоціями, неймовірними враженнями.
Самі здійснили політ на кулі?

Ні. До речі, мені ніхто не вірить (сміється, – ВН). А чому, то навіть і не можу сказати. Напевно, тому що був великий ажіотаж і на землі вистачало вдосталь клопотів, питань, які потрібно було вирішувати.

Чи буде фестиваль повітряних куль у Луцьку щорічним?

Як мінімум, він відбудеться ще наступного року. Повітроплавці з Києва вже домовляються про співпрацю з колегами з Німеччини та Польщі, аби вони приїхали до нашого міста. Тож у планах – зробити фестиваль більш масштабним і запросити більшу кількість повітроплавців.

Окрім того, ми побачили певні нюанси в підготовці фестивалю, зрозуміли з чим можна поєднати цю тематику, тож наступного року готуватимемо фестиваль, враховуючи теперішній досвід.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ХАХАХА Показати IP 22 Червня 2018 09:09
та найбільша куля на 3 поверхи була)))))))))))))0
Лучанин до ХАХАХА Показати IP 22 Червня 2018 09:33
Це так здається... Подивіться наприклад, які розміри літкаків, а коли його бачиш переш собою буквально за кілька метрів, то він здаєтся не таким великим...
Бюджет Показати IP 22 Червня 2018 12:45
-Скільки коштів було витрачено? -Багато, але вдалось заощадити. ...вміють відповідати на питання...
К.лучанин Показати IP 22 Червня 2018 13:15
"Скільки коштів було вкладено в організацію фестивалю?" - Питання журналіста залишилось без відповіді! Це якийсь " розводняк", по відношенню до лучан. ЛЮДИ МАЮТЬ ПРАВО ЦЕ ЗНАТИ! Літали на кулях не жебраки та пенсіонери, якщо польоти були розкуплені за ДВА ТИЖНІ. Інформація подається загальними фразами без фінансової конкретики. Напевно ДФС знає все і ПОЛІЩУК та ПУСТОВІТ.
Оптиміст Показати IP 22 Червня 2018 14:00
А вам що не зроби -все не так! Сам фестиваль можна було відвідати безкоштовно, під носом організували дійство, а вам все не так... ну не ходіть, не дивіться! А моім дітям було цікаво, бо не завжди є можливість завезти іх кудись, щоб показати зось цікаве! Та й багато дорослих спостерігали за цим з величезним захопленням! А якщо отак критично відноситися до всього, рахувати скільки коштів витрачено, і бачити у всьому лише корисливі мотиви-то мені вас шкода...
К.лучанин до Оптиміст Показати IP 22 Червня 2018 14:25
Думай трішки своєю головою! Хто говорить що "все не так"?Про це мова не йде. Питання задали конкретне , а у відповідь тиша... Я знаю що політ людини вартував 3000,00 грн.- це було у новинах. Безоплатно такий ФЕСТ не буває, хтось мусить спонсорувати і лучани платники податків мусять це ЗНАТИ. Мені тебе шкода бо ти закриваєш на це очі. Хто говорить ,що не цікаво спостерігати за цим видовищем: польотом повітряної кулі? Ти Жюля Верна читав? У нього є роман про подорож на повіряній кулі, де все цікаво написано і дітям це треба читати. А польоти кулі я бачив над своїм будинком як і багато мешканців , я навіть сфотографував . Все було чудово видно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus