USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Найважчий вантаж або Воїн добра, який допомагає сім'ям загиблих

10 Січня 2015 22:00
Ковельський центр допомоги 51 бригаді та іншим бійцям - це команда небайдужих людей, які мають власні справи-клопоти-проблеми. Але сильні жінки і чоловіки - воїни добра, які сьогодні знаходять час для кожного, хто потребує уваги. Анна Півень (на фото) працює у Ковельському волонтерському центрі з 3 вересня. Історія про те, що привело волинянку у волонтерство - у матеріалі газети Волинь.

«ВАНТАЖ 200» НЕ МІГ НЕ ЗАЧЕПИТИ

Вона — домогосподарка, мати двох дітей — одинадцятикласника і першокласника. Молода жінка співпрацювала, як сама каже, трошки з волонтерами Луцька, зокрема у військовому госпіталі. А сповна долучилася до цієї благородної справи, по суті, з кінця липня.

— Коли у Ковель почали доставляти «Вантаж 200», — каже пані Анна, — то я серцем відчула: щось треба робити. Взялася допомагати сім'ям загиблих…

Першою роботою Анни Півень у волонтерському центрі був якраз «Вантаж 200». Вона шукала машину, домовину, щоб забрати загиблого і доправити зі Сходу України додому. Але, звичайно, найважче, за словами жінки, це опізнавання хлопців.

— Ми від батьків знали, яке татуювання в їхнього сина, який шрам. Все це вносили до бази даних. А вже волонтери на Сході України фотографували у моргах ці особливі прикмети і надсилали нам електронною поштою. Так ми допомогли рідним знайти Богдана Тарасюка із села Буцинь Старовижівського району. Ми не маємо права телефонувати до батьків, тож повідомляли спочатку у військкомат, сільську раду, які брали на себе нелегку місію зустрітися з рідними загиблого. Навіть за такими прикметами пошуки були нелегкими.

Коли вже волонтери знають родину, коли пройшли з дружинами та дітьми через найважче — провели в останню путь дорогу їм людину, то ніби поріднились. І вже живуть їхніми переживаннями, клопотами. За словами пані Анни, волонтерська допомога — це не лише зібрати продукти і завезти сім'ї, яка потребує їх. І про санаторій треба подбати, і дітей під час канікул відправити на відпочинок («А діти ж усі маленькі, бо ж загинули молоді батьки»). Вдовам треба було після похорону йти оформляти документи, бо вони в такому стані, що не до спілкування з чиновниками.

Або таке. Має сім'я автомобіль, який тепер стоїть. А може ж служити! І нещодавно було перше заняття в автошколі для трьох вдів. Навчання організували волонтери. Та й коли за оформлення документів на виділені ділянки жінкам загиблих сказали заплатити по 3—4 тисячі гривень, волонтерки написали листа–клопотання до мера Ковеля Олега Кіндера. І він зробив усе, щоб плата була мінімальною.

Анна Півень, як сама висловилась, стала подругою вже для багатьох удів. Кличуть її, щоб просто попити чаю, поспілкуватись, поговорити про сімейні проблеми. Комусь із дітей треба математику підтягнути — і вона шукає репетитора, хтось із жінок просто хоче вилити душу — і вона поряд.

— Ми можемо розмовляти по телефону пізнього вечора, — розповідає волонтерка. — Жінки кажуть, що вдень — ще легше, бо час минає в клопотах. А настає вечір — лягаєш у ліжко і ревеш як білуга. Якось я була в Юлі Ярмолюк, яка втратила чоловіка. Її мати подякувала, що не даю доньці впасти в депресію. Завела у спальню, де на стіні — велике весільне фото, і зі сльозами на очах сказала: «Бачите, яка була гарна пара». І тоді вже ми всі плакали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ага Показати IP 10 Січня 2015 22:06
Бедные люди .Чего воюем ?В ЕС нас не возмут с нашими му**лами и ворьем наверху .В России тот же капитализм, бедные и богатые. Может за мову? Кто нибудь, остановите это все.
Дончанин Показати IP 11 Січня 2015 01:13
коментар було видалено
вк до Дончанин Показати IP 11 Січня 2015 08:50
Може перестанеш п.ти?! Коли пишеш щось більш менш правдиве , читаемо, а так тільки послати хочеться, пиши про те, що у вас робиться, як живете, якщо ти зі сходу.
Дончанин до вк Показати IP 11 Січня 2015 09:07
А ты так и не понял суть моего вопроса. Просто те, кто в советские времена хотя бы пытался игнорировать официальные действа, то он по своей природе был настроен против маразмов, которые были в те времена. Соответственно, они и сейчас выступают против нынешних маразмов в стране. А большинство бывших компартейных и комсомольских активистов - это элементарные приспособленцы либо, в лучшем случае, те, кто способен действовать только под указку. Вот и вся суть моего вопроса.
Изя Показати IP 11 Січня 2015 04:56
страна погрузилась во тьму
дідо до Изя Показати IP 11 Січня 2015 08:34
Московія завжди була у тьмі.Вони з під лавки ніколи не вилазили.
Анонім до дідо Показати IP 11 Січня 2015 09:09
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus