USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

НБУ погіршив прогноз інфляції в Україні на 2022 рік

20 Січня 2022 17:12
Нацбанк України погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%, враховуючи реалізацію низки проінфляційних факторів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу.

«У 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до мети 5% лише у 2023 році», – сказав він.

Відзначається, що після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився. Наприкінці минулого року інфляція знижувалася завдяки рекордним врожаям і корекції окремих світових цін на продовольство, ефектам від зміцнення гривні в попередні місяці, вичерпання низької бази порівняння і посилення монетарної політики. Стримували інфляцію також адміністративні рішення щодо фіксації тарифів на деякі житлово-комунальні послуги.

Читати ще: Через ціни на газ Нацбанк погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році

Разом з тим більш швидкому уповільненню інфляції завадили перенесення на вартість товарів і послуг подальшого зростання світових цін на енергоносії та тиск з боку інших виробничих витрат бізнесу, в тому числі й на оплату праці. Також зберігався вплив стійкого споживчого попиту.

«Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довше, ніж очікувалося раніше. Це не тільки буде тиснути на виробничі витрати бізнесу, але і зажадає поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Збережеться і значний ціновий тиск з боку країн – торговельних партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень. Надалі будуть реалізовуватися вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину та оплату праці», – сказав глава Нацбанку.

Відзначається, що більш істотне, ніж очікувалося, зростання зарплат буде підживлюватися підвищенням попиту на вітчизняну робочу силу як всередині країни, так і за кордоном, а також професійно-кваліфікаційними диспропорціями на ринку праці. На тлі зростання доходів населення буде зберігатися стійкий споживчий попит, який також буде стримувати уповільнення інфляції.

Крім того, погіршення інформаційного фону на тлі геополітичної напруги в кінці минулого року позначилося на настроях різних груп економічних суб’єктів і спричинило девальваційний тиск на гривню. Це в найближчі місяці буде формувати додатковий ціновий тиск.

Читати ще: Доходи українців «з’їла» інфляція. В НБУ оголосили невтішні цифри

«Поступовому зниженню інфляції сприятимуть посилення монетарної політики НБУ, корекція світових цін на сировинні товари, вплив рекордних торішніх врожаїв. Додатковий вплив матиме гальмування світового інфляційного сплеску і вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, відіб’ється в більш істотній корекції цін на сировину, продовольство і логістику», – зазначив Шевченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus