USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Не кожен журналіст має право писати про СНІД, - медик

31 Березня 2011 11:31
ВІЛ-інфекція перейшла від споживачів ін’єкційних наркотиків до цілком благополучних верств населення, а кількість хворих на СНІД в Україні щороку збільшується.
Про це говорили під час засідання координаційної ради з питань протидії СНІДу, туберкульозу та інших соціально-небезпечних хвороб у середу, 30 березня.
За словами головного лікаря обласного центру боротьби з ВІЛ/СНІД Олени Макаренко, Україна лідирує за кількістю ВІЛ-інфікованих у Європі. А Волинь є одним із лідерів за кількістю хворих у Західній Україні.
Нині дуже змінились і шляхи інфікування СНІДом. Найбільша імовірність тепер заразитись статевим шляхом – в такий спосіб інфікувалися 52% від виявлених останнім часом українців. Лише 15% – споживачі ін’єкційних наркотиків.
Макаренко каже, що вже наступними роками медики очікують підвищення смертності від СНІДу та супутніх недуг. Причина таких невтішних прогнозів – обмежене державне фінансування.
«Якщо в минулому році на антиретровірусні препарати держава виділила 3 мільйони гривень, то у цьому році тільки 1,5 мільйона», – пояснює вона.
Також Макаренко зауважила, що поширенню СНІДу сприяє недостатня інформаційно-просвітницька робота. Медик каже, що з проблемами ВІЛ потрібно детально ознайомлювати насамперед освітян та журналістів, аби ті більш кваліфіковано доносили інформацію про страшну недугу до людей.
І якщо серед освітян просто бракує підготовлених кадрів, то представники ЗМІ взагалі підготовлені слабо і не вміють правильно висвітлювати проблему СНІДу.
Натомість заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк зазначив, що треба поміркувати над тим, як організувати для волинських журналістів навчання щодо висвітлення питання протидії СНІДу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Журналіст Показати IP 31 Березня 2011 12:24
Олександр Курилюк мав би поклопотатися, аби організувати курси правил хорошого тону та етики серед працівників Центру СНІДу, оскільки пані Макаренко довгий час покривала службовця Центру, який в робочий час підняла руку на іншу працівницю Центру. Причиною конфлікту стало зауваження лаборантки своїй начальниці стосовно відзначення дня народження і розпиття спиртних напоїв безпосередньо у маніпуляційній, серед колб із аналізами... Довгий час саме лаборатнку вважали цапом відбувайлом, поки саме журналісти добилися справедливості - відміни догани лаборантці, винесення догани начальниці і санкцій самій Макаренко, а заодно було закуплено й відповідні холодильники для центру СНІДу, бо ті, які були годилися тільки для 5-денного терміну перебування аналізів і до цього фактично "маринувалися" кілька місяців. Може, тому п.Макаренко недолюблює журналістів?
Андрій Лучик до Журналіст Показати IP 31 Березня 2011 16:07
Да-да. :) Була така історія.
Igor Показати IP 31 Березня 2011 15:53
Цитата "представники ЗМІ взагалі підготовлені слабо і не вміють правильно висвітлювати проблему СНІДу." Додам, що не тільки СНІДу, але і більшість не загальних тем ( юридичних, фінансових, технічних тощо)
АяНаМорі Показати IP 31 Березня 2011 17:47
ага, аби добре «висвітлити», треба принаймні самому розуміти, що ти пишеш:)))дуже часто оте журналістське висвітлювання скидається милу ахєнятінку:))) а отакі навчання – витрачати гроші в нікуди. а гроші то бюджетні нєбось... людина, якщо хоче, сама чогось навчиться.
Свєточка-конхвєточка Показати IP 31 Березня 2011 20:55
Даруйте, але отакі балачки смердить слухати. Чому ті журналісти всім поперек горла стали?..
Оксана журналіст Показати IP 1 Квітня 2011 09:02
у кометарях було сказано за догану. Соромно користуватися неперевіреними фактами, тим паче якщо називаєшся журналістом. Догану цій працівниці ніхто не відміняв, а Макаренко, до речі, двічі за цей час нагородили грамотами. Особисто була на врученні у міській раді.
небайдужа Показати IP 1 Квітня 2011 09:23
Журналісти на курсах не вчать медицини. Але в медицину ніхто так і не пхається. Проте ми всі знаємо одну журналістку, яка спеціально пішла працювати в медицину(щоб знати її, розуміти про що пишеш). Знань добавилося і всі журналісти часто користуються її послугами (бо деколи лікарі такого наукового наговорять, що без 100 грам не зрозумієш!),а вона розтолкує що до чого. Та й у Волинському прес-клубі я бачила на власні очі буклети висвітлювання СНІДу, до того ж є Центр здоровя, там теж усе це є. Журналісти усе добре висвітлюють, просто яку правду хоче бачити п.Макаренко на шпальтах газет, ось що цікаво:)) Але п.Макаренко робить себе недоторкану

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus