USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Неграмотні вивіски у Луцьку: сміятися чи плакати? ФОТО

9 Листопада 2013 11:45
Найбільш разючі помилки, що «прикрашають» луцькі вулиці – мабуть те, про що потрібно «кричати» у День української писемності та мови, який Україна відзначає сьогодні, 9 листопада.
ЧИТАТИ ЩЕ: ВАЖКО ВИВЧИТИ ЛІТЕРАТУРНУ МОВУ, ЯКЩО У ЛУЦЬКУ ЧУТИ ІНШУ, – ГЕНКОНСУЛ
Згідно з версією «Слова Волині», перли на вивісках та білбордах на вулицях міста можна умовно поділити на кілька груп. Перша – найчисленніша – кальки з російської. Чого тільки не начитаєшся: тут вам і «друкуючі» пристрої замість «пристрої для друку», і «енергозберігаючі» лампи (чомусь не енергоощадні!) можна купувати, і «залогова» каса красується на проспекті Волі (дозволимо собі припустити, що мало б бути щось на кшталт «гроші під заставу»), і «горящі» путівки хоч зараз бери. Тільки б не обпектися на таких пропозиціях, бо ж хто його зна, якої якості послуги надають підприємства, що назватися правильно не можуть. А вже звернутися за консультацією до продавців «калясок» я точно не ризикнула б, - пише автор статті на «Слові Волині».


Друга група мовних ляпів – відсутність розділових знаків у рекламних слоганах. Напис «Дарувати подарунки це мистецтво» чимось нагадує хрестоматійне «Карати не можна помилувати». Тішать око рекламні пропозиції на зразок «Дешевше ніж на базарі». Споглядаючи це, душа філолога прагне витонченої насолоди – взяти червоний, як у вчительки, маркер, і креслити-виправляти-переписувати, а потім ще й двійку домалювати.

Крім калькування і незнання пунктуації, лучанам щодня демонструють оригінальні варіанти відмінювання слів. Поштове відділення пропонує послугу «приймання плати», а в оголошенні ЖЕКу «вікна, двері та балкони будуть мінятися за пільговими цінами». Отак візьмуть – і швидко поміняються місцями: де був вхід – стане вікно, де балкон – вихід буде. Чи щось не так написали?

Наступна група помилок – найвеселіша. Бо це не орфографія чи неправильний переклад, це – незнання елементарних мовних норм, коли зміст повідомлення спотворюється настільки, що розібрати його важко або й неможливо. Від пропозиції «візьму на роботу продавця на косметику» кинуло в холодний піт . Це ж як – сировиною? Коли з охочих попрацювати вже виготовили косметику, ідемо далі. «Хлібобулочні вироби з ПОТЕБНІ»!!! Видатний мовознавець Олександр Опанасович Потебня на тому світі не натішиться, як його славне ім'я використовують.


Останніми в окрему групу дозволимо собі виділити одну з найбільш грубих помилок в українській мові – пом'якшення шиплячих. Чи вас теж дратує «шчьо» та «хочю», які звучать звідусіль: від розмов у маршрутках й до телеефірів? А як вам пропозиція з'їсти «чіпсів» та випити «капучіно»? Бо ж чипси й капучино - зовсім інший продукт, смачніший, як на мене.


Коли придивитися до усіх вивісок-оголошень-закликів на вулицях і проаналізувати лише за одним критерієм «українське чи викривлено-безграмотне» можна і посміятися, і поплакати. Бо діти у школі впевнені у правдивості таких написів, тож потім повторюють це у диктантах, на іспитах та ЗНО. І я теж до першого курсу університету не знала, ЯК писати: – чипси, як у словнику, чи таки чіпси, як пишуть усі виробники на етикетках?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Дмитро Показати IP 9 Листопада 2013 12:21
Вчора на вул.Федорова бачили: "Салон-перукарня АДА" Аж пересмикнуло выд назви, чортівня якась...
Розбираюся Показати IP 9 Листопада 2013 12:25
а чого ви дивуєтеся? у нас офіційні документи з помилками пишуть. я не кажу, що це нормально, але так воно є. автор статті - філолог з освітою. а решта людей знають мову на рівні користувача, бо не мають філологічної освіти. якщо автора статті попросити розповісти принцип роботи карбюратора, що буде? правильно, бо у цьому питанні має розбиратися людина з технічною освітою. отож, кожен нехай займається тим, на що вчився. кожен гаразд учити, як правильно треба.
Просто) Показати IP 9 Листопада 2013 12:37
Зі всім згідна, але... чИпси і капучИно... мда....))) ахах) вимовити важко навіть...
лучани Показати IP 9 Листопада 2013 12:40
"Риболовний магазин" на пр. Волі... Всі вивіски англійською назви зупинок маршруток.
проффесор Показати IP 9 Листопада 2013 13:25
Вивіски пишуть торгаші, томй й не дивно. За Сапаплаївкою на Винниченка магазин "ЖАСМІН" замість "Жасмин". І висить вона вже багато років. Дивує те, що відомий в Луцьку адвокат у 2008 році складав на автора цих рядків судовий позов: на 4-х сторінках друкованого тексту було виявлено 340 граматичних помилок. Бережу цей "раритет", як зіницю ока. Внукам покажу.
Правда до проффесор Показати IP 9 Листопада 2013 13:41
А відомий в Луцьку адвокат, це ви, так розумію?
Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 13:41
БРЕД, БРЕД, БРЕД... АВТОРА на этой новости нужно кинуть на обед медведям .... что она хотела этим сказать??? что она такая правильная а все тупые ???? я повторяюсь ПОНАЕХАЛО селюхов из "ПОЛИШУЦКИХ" районов и "ПОЧАЛОСЯ" этот суржик ... я бы ввёл третий национальный язык БЕЛАРУССКИЙ это почти тоже самое что и украинский ... Если автор прочитает мой коммент то пусть скажет что такое СЛОИКЫ, КВАРТА .... (это ж мля украинский???) филологи ХРЕН вас с холодцом в помощь !!!!!
ха-ха Показати IP 9 Листопада 2013 14:11
Краще ти скажи, що таке бадья, шайка і портки. Автору - повага, таких професійно зроблених продуктів зараз на сторінках періодичних видань дуже мало.
дідо Показати IP 9 Листопада 2013 14:16
Чого дивуватися, якщо більшість населення Луцька це малограмотний совєтський люмпен розбавлений малограмотними колгоспними полішуками.
Александр Показати IP 9 Листопада 2013 14:20
Общая беда и русского, и украинского. И английского, кстати. И будет хуже. Общая грамотность, как и цивилизованный уровень культуры, присущи обществу, живущему в достатке.
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2013 15:54
"ЯК писати: – чипси, як у словнику, чи таки чіпси, як пишуть усі виробники на етикетках?" - так як назвали так і треба писати! Ви впевнені, що той хто писав словник хоч раз в житті бачив чи(і)пси? А там, часом, не помилка (очепятка)? В нас, взагалі то, можуть людині з прізвищем Воробей видати паспорт на прізвище Горобець. Сумно те, що це вже навіть не дивує...
лучанину до Лучанин Показати IP 10 Листопада 2013 23:40
А людині з прізвищем Горобець дати прізвище Воробей. Сумно, що вас це не дивує.
анонімус Показати IP 9 Листопада 2013 17:30
http://www.volynnews.com/news/society/ukrayinska_mova_buty_chy_ni_dumky_molodykh_ukrayintsiv_foto/
San Показати IP 9 Листопада 2013 20:32
Волинські новини, як завше, в своєму репертуарі: статтю нахабно списують, не вказуючи автора статті.
Лучанин Показати IP 9 Листопада 2013 22:00
На ВН крім" жовчі " уже нічого не залишилося. А ще недавно був цікавий сайт.
дибілам Показати IP 9 Листопада 2013 22:01
Всі назви це піар реклама і ніякий суд не заборонить так писати, хоч по японські пишіть. Критика це теж реклама.
Перехожий Показати IP 9 Листопада 2013 22:25
Ви послухайте як говорить міській голова та його перший, він же гуманітарний заступник, як говорять вчителі, викладачі вишів та інші помітні. Зафіксуйте і розмістіть в інтернеті. Тоді побачимо в кого грамоти менше.
Ваня Показати IP 10 Листопада 2013 17:30
Якщо людина неграмотна з дитинства і в школі вчилася на 3,то ніякий інститут їй не допоможе,Хто там зараз вчиться в цих інститутах- розумних дітей мало.Гроші платить і вчиться,липові дипломи в голові нуль без палочки.Мені довелося прочитати відношення на Коцана випускниці філологічного факультету Східноєвропейського інституту не Гуманітарного, а в ньому 5 помилок.Який це педагог,що і кого вона буде вчити. Дайте написати заяву цим педагогам про зарахування на роботу .І, що ви побачите , а ніхто її правильно не напише.Так,що тут дивуватися не потрібно, розумних ніде не беруть навіть на роботу достойну їх знанням, а кругом свої дітки -тупаки місцевих чиновників.Ні одна дитина не може попасти в Луцьку школу, а всі блатні.От полішуки там є, а от луцькі змушені їздити в села на роботу.На жаль така жорстока реальна дійсність.Наших дітей нам потрібно вчити,бо розумні вчителі перевелися.Так, потрібно дивитися не на диплом,куплений тупаком, а на людину її інтелект і розум.
ВАНІ до Ваня Показати IP 11 Листопада 2013 10:14
ПРАВИЛЬНО. БЕЗ БЛАТУ І ГРОШЕЙ ДО ЛЮДИНИ ВІДНОШЕННЯ ЯК НЕ ДО ЛЮДИНИ. ХАЙ ХОЧ 6 ДИПЛОМІВ ВОНА МАЄ
Вані Показати IP 11 Листопада 2013 11:43
Ти не далеко від полішуків втік, у самого з розділовими знаками біда і з побудовою речення також. Вчи українську, або не пиши і не показуй свого інтелекту

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus