USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Норвежець заради лучанки переїхав жити до України

30 Серпня 2019 19:04
Норвежець Арнфінн Форнесс уже 4 роки живе у Луцьку. Він переїхав в Україну заради коханої. Коли чоловік був у Києві, то сказав своїм друзям, що хоче, аби його дружиною стала українка. Вони й познайомили Арна з лучанкою Ларисою.

Їй – 54, Арну – 73. Майже двадцять років різниці у віці не завадили їм бути разом. Вони щасливі. Багато подорожують, об’їздили майже всю планету. Чоловік каже, що дуже любить Україну і навіть не збирається повертатися у Норвегію. Адже усе найважливіше – тут, у Луцьку.

«Найцінніше – це моя дружина, – каже Арн. – Коли ми познайомилися, то вона мала в Луцьку маленьку квартиру, ми у неї переїхали. Прожили тут два роки, потім перебралися у Швецію, а тоді знову повернулися до Луцька. На цей раз назавжди».
На запитання, чим Арнфінн займається у Луцьку, він лише усміхається, а потім додає: «Нічим, я пенсіонер». Хоч чоловік має тут чимало роботи: викладає в університеті норвезьку мову, навчає дітей англійської, пише книги та пісні, грає на гітарі. Але він не вважає це роботою, а способом життя. Адже це те, що він любить робити, те, що приносить йому задоволення.

Арн народився у Молде. Багато років жив у Осло. Чоловік розповідає, що за своє життя встиг попрацювати на багатьох роботах. Він вирощував корів та курей, мав невеличку ферму. Потім працював оператором на заводі. Після цього відправився у море, щоб бути матросом. Вчив дітей грати на гітарі та працював журналістом. Їздив на вантажівках, а останні 30 років у працював з комп’ютерами.

Зараз Арн пише детективи. Його остання книжка – «Смерть м’ясника». Він розповідає, що йому подобається кримінал. Однак в усіх його книжках добро перемагає зло.
Чоловік розмовляє англійською, норвезькою і шведською мовами. Однак української не знає, каже, що це зовсім не заважає йому комфортно жити у місті.

«Трішки знаю російську. Тож завжди можу порозумітися на вулиці чи у супермаркеті. Це не створює мені дискомфорту», – каже він.

Арнфінн розповідає, що Норвегія – це країна правил. А в Україні усе інакше. Хоча, за словами чоловіка, рівень кримінальності в Норвегії такий же, як і в Україні. Але тут він почувається значно безпечніше, ніж на землі, де народився.

«Я не расист, – каже він. – Для мене неважливо, який колір шкіри у людини чи якого вона віросповідання. Важливо бути розумним і думати, що ти робиш. Однак у Норвегії зараз дуже багато арабів, людей із Близького Сходу – біженців з Ірану та Іраку. Це люди з характером, вони поводяться, як розбійники. Через це норвезька влада має багато проблем. Тому я не хочу там жити».

Арн зовсім не сумує за Норвегією. Він називає себе космополітом. Чоловік каже, що об’їздив уже весь світ. Не був тільки у Австралії та в Південній Америці. Раніше Арнфінн подорожував сам, але тепер він робить це разом із дружиною. Вона теж дуже любить мандрувати.
«Наш автомобіль був зареєстрований у Швеції. Минулоріч пішов у відповідні структури в Україні і запитав, чи можу імпортувати сюди автомобіль. Мені відповіли, що можу, але на це треба багато грошей. Мав посвідку на авто. І міг перевезти авто безплатно протягом шести місяців. Але я не знав цього, прийшов через рік. Мені сказали, що вже надто пізно. Тому нещодавно купив нову машину у Швеції і тепер хочу перевезти її сюди. Разом з дружиною хочемо подорожувати Україною. Адже я був лише у кількох українських містах. А на машині це буде зробити значно легше і простіше. Моя дружина сумує за нашими поїздками. Якось Лариса сказала мені, що їй негайно треба кудись полетіти. Я сказав теж саме. Ми розуміємо одне одного з пів слова», – додає чоловік.

«Моє ім’я Арнфінн. Але в Україні усі називають мене Арном. Це ім’я вікінгів, перекладається як орел. Я – орел, а моя дружина називає себе чайкою. Тому ми полетимо у подорож, щоб знову побачити усі країни Європи», – каже він та усміхається.
Чоловік розповідає: найбільше, що йому подобається в Україні – це свобода. За його словами, тут можна припаркувати свій автомобіль, де завгодно і за це нічого не буде.

«Якби припаркувався в Норвегії, Швеції чи Данії на тротуарі, то заплатив би за це чималий штраф – приблизно 10 тис. грн. А тут це можливо – як хочеш, так і паркуєшся. Мені подобається Україна. Я орел і люблю свободу», – жартує Арн.

Він розповідає, що був у Львові кілька разів. Щоразу бачив, як там багато туристів і як це наповнює бюджет міста.

«Тоді подумав: а чому їх так мало у Луцьку? Вирішив, що пора щось робити, представити для України музику кантрі і таким чином заманювати сюди туристів», – каже він.

Тому чоловік організовує 8 вересня у Луцьку Country Party. Він написав дуже багато кантрі пісень і виступить з ними на заході.

Вперше Арн почув цю музику 60 років тому, каже, що ті перші пісні пам’ятає й досі.

«У мене щось калатало у грудях, коли бачив ковбоїв на коні. Любив кантрі та свободу. Тоді мені зовсім не подобалася класика, хоч тепер її дуже люблю. Ще я ненавидів джаз, – розповідає він. – Кантрі – дуже ритмічна музика. Мабуть, тому вона так запала мені у душу».

Арн не може організувати цей фестиваль сам, бо не знає української. Тому йому допомагає його студентка Настя Дмитрук.
«Може, і небагато лучан знає англійську, як і небагато людей любить музику кантрі, – каже Арн. – Але я зроблю це все одно. Бо мені це подобається. Надіюся, що і лучанам сподобається».

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Анонім Показати IP 30 Серпня 2019 19:18
Молодець! Чесна, приємна, відверта людина
Активіст Показати IP 30 Серпня 2019 19:41
Як москаль. Уже 15 років живе у Луцьку, а мову не вивчив.
Ультраортодокс до Активіст Показати IP 30 Серпня 2019 20:11
Мову не хоче опановувати !?Чемодан -Вокзал-Осло або Стокгольм ! Без дискусії , хай там сидить в своїх курвадолах і вчить спочатку мову !Взагалі ,перед тим як вчити норвезької ще мав би підтягнути свій рівень в СНУ!А може він просто якийсь недолугий ,що за 15 років не може опанувати українську мову? Ганьба!
Ісса Ндойє до Ультраортодокс Показати IP 30 Серпня 2019 20:38
Знову ви розділяете націю !!!
Аноним до Ультраортодокс Показати IP 31 Серпня 2019 11:21
Ультраортодокс до Активіст. Куда деньги на лечение сбрасывать?
Навуходоносор до Активіст Показати IP 30 Серпня 2019 20:50
Да будет Вам известно, что хамство, как явление, в Норвегии низведено до нуля. И не только в Норвегии, в большинстве нормальных стран. Ваш комент - симптом того, что страна у нас пока еще далека до нормальной. А щоби Ви мене не запідозрили в нелюбові до мови, то продовжу на ній. Скільки не пиши таким як Ви, а віз і нині там. Ну чого Ви берете на себе функції Бога: вказуєте на якій мові кому говорити? Ви хоча би можете зрозуміти головне: людина народжена не для того, щоби виконувати настанови подібних Вам, вона прийшла в цей світ просто жити! І воліє, щоби її життя було комфортним, без безглуздих нарікань? Життя за мірками історії зовсім коротке, а Ви ніяк не можете покінчити з внутрішньою війною - сам з собою. Даруйте за прямоту, але Ви не людина 21 століття. Десь там, в лісах під Любешовим чи Камінь-Каширським застряли. Виходьте на шлях, до людей, любити свою мову і країну - це не значить ненавидіти інших, з іншим мірилом життя. А для того, щоби цього норвежця звинуватити, мізків не треба мати. Для початку попробуйте вивчити норвезьку мову. Бажаю успіхів!
Леонід Показати IP 30 Серпня 2019 20:47
В його віці опанувати іншу іноземну мову важко.
Лариса Форнесс Показати IP 30 Серпня 2019 23:20
Обидно за украинцев, которые кроме украинского языка, и то под вопросом, вряд ли могут, умеют ещё что-то, но считают свои долгом вносить раздор между народами и унижать образованного человека. Во-первых: Видимо недоразумение с переводом - мой муж живёт в Луцке 4-й год. 15-й год пошёл как мы познакомились. Он говорит на норвежском, шведском, датском, английском, немецком, немного русском и французском. Пишет книги, музыку, стихи, преподаёт языки, капитан судна, отлично владеет компьютером и гаджетами, водит все виды транспорта, очень начитанный, интеллигентный. Да и просто прекрасный муж и отец, но все это теряет сенс потому что "не вивчив мову!" И смех и грех честное слово! Не позорьтесь уже на весь честной народ!
Vendla Показати IP 30 Серпня 2019 23:36
Молодці!!! Любові, добра та щастя вам!
Лариса Форнесс до Vendla Показати IP 31 Серпня 2019 10:08
Дуже Вам дякую! Навзаєм! :)
Навуходоносор Показати IP 30 Серпня 2019 23:53
Госпожа Форнесс, будьте выше "Активистов". Это организмы из классификации простейших. Не судите таких строго - они еще не вся Украина. Уверяю Вас, что подобные им никогда не слышали даже не только о финском Григе, великих норвежских путешественниках, сказочных эльфах Норвегии, но и о своих собственных великих украинцах. Это типичные представители местечковой и, к сожалению, малокультурной прослойки, которые уверены, что весь мир должен вращаться вокруг них только потому, что они родились в Украине. От имени их антиподов я прошу прощения у Вас за неподобающие комментарии. Сами антиподы это не сделают никогда - IQ не позволяет.
Лариса Форнесс до Навуходоносор Показати IP 31 Серпня 2019 00:35
Я ни коим образом не обобщаю. У нас здесь прекрасные друзья, которым не важно, на каком языке мы говорим. Но все же иногда хочется высказать своё "ФИ" "умникам", чтобы не показывали свою необразованность и не подбивали себе подобных на погромы "инакомыслящих". Я сама "русскоговорящая" украинка. Училась во Львове и только спустя много лет узнала, что меня там притесняли и хотели съесть :) На самом деле это были счастливые годы, где языковый вопрос даже не стоял. А в Швеции мы встречались с друзьями и за одним столом говорили на датском, норвежском, русском и украинском и представьте себе - никто не требовал, чтобы все переходили на шведский. Так уже хочется, чтобы наша прекрасная страна была культурной и толерантной.
Лic до Лариса Форнесс Показати IP 31 Серпня 2019 21:10
Лариса, не звертайте уваги на бидло е хамiв. Нехай Вам щастить! Добрих людей бiльше.))
Лариса Форнесс до Лic Показати IP 1 Вересня 2019 05:41
Дуже дякую! Я знаю, тому і не хочу нікуди іхати :)
Реаліст Показати IP 31 Серпня 2019 20:28
Лариса і Арні, нехай все у вас буде добре! Живіть своїм життям і не завертайте уваги на одиниці *активістів*. А коментатору під нікому *Навуходонослр* - повага за дуже гарно і влучно сказані слова. Сказано гарно і сильно. Удачі вам,!
Лариса Форнесс до Реаліст Показати IP 3 Вересня 2019 14:21
Щиро дякуємо! :)
рагнар лодброк - кон Показати IP 31 Серпня 2019 22:00
ну полюбив ти нашу неньку за бардак))) , ой, сорі , за свободу паркування! а ще тут свобода вирує всюди , якщо тебе вб"ють чи пограбуть (боронь боже) - злодюг поліція не шукатиме, якщо самі прийдуть , то сидіти теж не будуть, вони будуть вільні ( ну хіба умовно). якщо ти пограбуєш , особливо при владній посаді - теж не сядеш - і з українськими мільйонами, краще мільярдами. пригоди ще не почалися, бо твоя пенсія в так з 4000 є - це рай тут в середніх запитах на комфорт, але все цікаве попереду - раді будемо почути про новини знайомства з правосуддям, медициною, поліцією і т.д. і от тоді далекий порядок паркування в скандинавській еко країні буде таким милим)) не спіши громадянство змінити бо наші в чергу за ним стоять, і не в достатку справа - а в впевненості в завтрашньому і рівних правилах життя для всіх. довідка пані Ларисі - українська мова була під забороною понад 300 років та знаходиться під утиском по цей час навіть в Україні, тому це питання так болить нащадкам тих хто боровся за неї, знаючи це не всі коменти будуть здаватись такими радикальними.
Алекс Показати IP 1 Вересня 2019 00:59
Он же ясно написал что жить на маленьком Ближнем Востоке, то есть в Норвегии, не хочет. Дайте людині спокій! Якщо знавці мови, окрім вимог розмовляти, можуть ще щось на ній написати на кшалт гарного художнього твору, буду щиро вдячний.
Лучаночка Показати IP 3 Вересня 2019 20:19
я от всего сердца Вам желаю любви , взаимопониманя исполнения всего задуманного и не обрвщвть внимания на высказывания недоброжелательных людейу нас все-таки добрых людей больше !!! Будьте счастливы и живите долго а гармонии и любви
Лариса Форнесс до Лучаночка Показати IP 9 Вересня 2019 08:44
Спасибо большое! И Вам счастья, любви и мира!
руслан боделан Показати IP 7 Вересня 2019 23:43
В мене однокласник живе в Норегії.Каже зарплати там зешибісь....Але віддає перевагу східній Європі.,в томучислі Україні і Польщі....Каже що там добре заробляти-а тут витрачати.....( квартира в Осло 250тис євро ....)
Марина Показати IP 9 Вересня 2019 00:31
Мова - мовою. Якщо Ви не збираєтеся отримувати українське громадянство чи займати державну посаду, то, зрештою, і не зобов'язані її вчити. Але от освіченій людині хизуватися тим, що вона паркується, де хоче, бо знає, що за це їй нічого не буде - то якось ну геть не комільфо... Навчіться відрізняти свободу від свавілля. А за фестиваль - дякую.
Лариса Форнесс до Марина Показати IP 9 Вересня 2019 10:20
Тут злую шутку сыграл языковой барьер и непонимание, что мой муж шутник (где надо и не надо). Он категорически неприемлит наших дорог, пофигистов водителей и хамства наших людей. Поэтому насчёт покрывается где попало это был сарказм. Щиро дякую всім за підтримку і чудовий фестиваль! ;) Ми вас любимо!
Лариса Форнесс до Лариса Форнесс Показати IP 9 Вересня 2019 10:21
"Поэтому насчёт покрывается..." - поэтому насчёт парковаться.... И тут меня автозамена достала! :D

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus