USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Аптеки на вас точно не зароблять»: у Луцьку змагалися спортсмени поважного віку. Фото

27 Серпня 2020 21:17
27 серпня в Луцьку відбувся IV фестиваль літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я», участь у якому взяли люди поважного віку від 50 років. Уже четвертий рік поспіль проведення сеньйоріади підтримує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Варто зазначити, що фестиваль є унікальним заходом, який не має аналогів в Україні. Цьогоріч він відбувся навіть попри те, що певні корективи вніс карантин. Зокрема цього разу на сеньйоріаду не змогли прибути поважні спортсмени з-за кордону.

Втім для понад ста учасників змагань із Волині та Рівненщини перешкодою не стали ані кепська погода, ані пандемія коронавірусу. Звісно, захід на стадіоні ВНУ «Спортивне ядро» проводили з дотриманням усіх карантинних рекомендацій. Як зазначила керівниця ГО «Центр освіти «Університет третього віку» Оксана Степанюк, сеньйоріада щороку набуває усе більшої популярності.
Розпочалося дійство урочистою ходою спортсменів, по тому їх привітали поважні гості та судді.

«Незважаючи на те, що проводимо сеньйоріаду в карантинних умовах, цей захід є цікавим та важливим для багатьох – і для влади, і для громадськості, і для спортивних організацій, – зазначив перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук. – Я був на минулорічному фестивалі й вітав значно ширше коло учасників. Для себе взяв багато позитивних і корисних моментів. Адже заходи такого формату набагато більше мотивують молодь до того, щоб вести активний спосіб життя. Хотілося б, щоб на таких змаганнях було побільше дітей та молоді, аби вони бачили, як потрібно жити і змагатися. Бажаю всім учасникам турніру міцного здоров’я і завзяття на десятки років».
«Велика вдячність вам, шановні сеньйори і сеньйорити, що ви власним прикладом пропагуєте здоровий спосіб життя, – додав директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької мської ради Володимир Захожий. – Завдяки вам наші діти можуть бачити, наскільки важливими та корисними є заняття спортом».
«Незвично та приємно бачити тут таку велику кількість людей поважного віку, вогню в очах кожного з них вистачить на десятьох і більше молодих людей, – звернувся до учасників змагань директор Волинського обласного центру патріотичного виховання, туризму і краєзнавства Волинської облдержадміністрації Богдан Бальбуза. – Нехай складні умови та погода не зменшать азарту, бажаю всім успіху і персональних перемог».
«Своїм прикладом ви даєте молодому цифровому поколінню поштовх, запал, як треба жити і працювати, – сказав декан факультету фізичної культури, спорту та здоров’я ВНУ імені Лесі Українки Василь Пантік. – Нехай ваші серця наповнюють позитив, спортивний ентузіазм. Долайте олімпійські вершини не один десяток років».
«Тут є один негативний момент – аптеки на вас точно не зароблять серйозних грошей», – пожартував майстер спорту України зі спортивного туризму, віцепрезидент Міжнародної федерації спортивного туризму Леонід Толстіхін.
Після звучання Державного Гімну України призер минулорічних змагань із бігу на 60 метрів у категорії 80+, один з натхненників фестивалю Юрій Горобець, студентка «Університету третього віку», срібна призерка турніру ерудитів «Ігри наймудріших» Клавдія Лисова та слухачка Територіального центру соціального обслуговування міста Луцька, капітан команди-переможця турніру ерудитів, призерка змагань з бігу на 60 метрів, велогонки крос-кантрі у категорії 70+ Зоя Рябець урочисто запалили олімпійський вогонь.
Привітали виступом поважних спортсменів і юні гімнастки зі спортивного клубу «Астра», вихованки майстра спорту України Ілони Барбулов та кандидата в майстри спорту Анастасії Волянюк.
«Дивлюся на цих маленьких шпачків і думаю: ми, старше покоління, маємо на них рівнятися, душею віддаватися юності. І хай це бажання, ця наснага залишаються з нами на все життя. А сьогодні хай переможе найсильніший», – побажав Юрій Горобець.
Відтак поважні спортсмени провели запальну фітнес-руханку під керівництвом Ірини Гузачової і турнір стартував.
Активні та невгамовні сеньйори змагалися у легкій атлетиці, на байдарках, велоспорті, спортивному орієнтуванні, шашках, дартсі, брейн-рингу, штовханні ядра, категоріях «Універсальний спортсмен», «Універсальний силач», а також у різноманітних конкурсах.
«Ці змагання вже є традиційними. Літня сеньйоріада відбувається четвертий рік поспіль, – розповів керівник програми «Волинь спортивна» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Дмитро Піддубний. – Щороку Фонд долучається до проведення цих змагань, тому що спорт – це здоров’я, і в нашій роботі це один з головних пріоритетів. Ігор Палиця вболіває за спорт і створює всі можливості, аби в місті Луцьку й Волинській області усі охочі могли тренуватися. На жаль, цього року пандемія COVID-19 скоригувала проведення сеньйоріади, немає тої кількості учасників, як у минулі роки. Але дуже приємно, що люди загартовуються, не здаються, рухаються вперед і показують хороший приклад молоді».
«Мені 64 роки й сьогодні я змагаюся в бігу на 60 метрів, – каже Юрій Ляшук із Млинова Рівненської області. – На сеньйоріаду приїжджаю щороку. Мені це завжди подобалося. А молоді хочу сказати: не сидіть біля комп’ютерів та інших гаджетів. Стадіон – це життя, це здоров’я, це спілкування».
За професією пан Юрій – адвокат, а душею, зізнається, – спортсмен. А ще – неабиякий танцюрист, у цьому ми мали нагоду переконатися на власні очі, коли спостерігали за чоловіком під час руханки. Воно й не дивно, адже до того, як здобути юридичну освіту, він навчався в Луцьку у культосвітньому училищі на відділі хореографії, був учасником танцювального колективу.

Читати ще: «Життя – це рух»: у Луцьку змагалися спортсмени-пенсіонери. Фото

Відомий волонтер і засновник ВЦ «Серце патріота» Сергій Балицький участь у сеньйоріаді бере вдруге. Представляє команду чорнобильців «Раді і активні» та змагається у бігу на 60 метрів, 500 метрів та в категорії «Універсальний силач».

«Торік я брав участь у категорії «Універсальний силач» і в бігу на 500 метрів. На загал я бігаю 10 кілометрів, то дистанція трошки малувата, але то нічого, – розповів він. – То дуже гарне дійство. Приємно, що його підтримують і міська, й обласна ради. А ми будемо боротися».
«Після того як ми побували в Польщі на змаганнях, де було 2400 учасників, я запропонував зробити матчеву зустріч між польською командою і нашою, – розповідає про ідею проведення змагань Юрій Горобець. – Але це розрослося до великих масштабів, і от уже четвертий рік відбувається наша сеньйоріада. Дуже приємно, що і влада, і громадськість, і ЗМІ приділяють нам чимало уваги. Хочеться, щоб до нас щороку приєднувалося все більше людей старшого покоління. Рух – це здоров’я. Я всім раджу жити за японським методом: пройди 10 тисяч кроків за день, а тільки тоді лягай спати».
Лучанка Алла Храпова показала чудові результати в бігу на 60 метрів. Вона представляє команду ВІЕМу, є студенткою «Інституту третього віку». Каже, що дуже пишається тим, що студентка. А ще зізнається: ніколи не думала, що життя на пенсії може бути таким цікавим та насиченим, яскравим, навіть більше, ніж у молоді роки.

«Я хотіла подолати цю відстань – і зробила це, – не без гордості каже жінка. – У мене є колежанки з Дніпра, які бігають дуже непогано. І я на них рівняюся. Змагаюся з ними й хочу покращити свої результати. Моя категорія – 60+, а тренування, як то кажуть, – дача і біг за тролейбусом. Хоча на стадіоні бігаю регулярно – для підтримки фігури і здоров’ячка».
Пані Алла бажає усім людям поважного віку не лінуватися й підтримувати форму, а не сидіти на лавочках. І радить приходити до «Інституту третього віку», аби відчувати смак життя на повну, бо воно є і після пенсії.

Клавдія Лисова 60-метрівку долала в категорії 80+. Бігла босоніж, каже, так зручніше, та й доріжки на стадіоні дуже хороші.
«В основному я тренуюся на дачі, вирощую там усіляку городину, бо овочі хочу їсти без ГМО, – усміхається жінка. – Але ж усі біжать – і я побігла. Удома обов’язково щодня роблю тибетську зарядку. Це мені дає здоров’я і неабиякий заряд бадьорості. Уже як пропущу – почуваюся некомфортно».
Цього дня на стадіоні ВНУ «Спортивне ядро» вирували справжні олімпійські пристрасті: були і радощі перемог, і сльози поразок, і просто дружні обійми та розмови близьких по духу людей. Хай там як, а ці юні душею пенсіонери – переможці по життю. І вони вкотре це довели своїм молодечим запалом, жагою до перемог та спрагою до повноти життя.

Призери IVфестивалю літньої сеньйоріади «Спорт для всіх заради здоров’я» отримали кубки та медалі, подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» – брендовані рушники і, звісно ж, усі гуртом – незабутні емоції, заряд енергії та наснагу тренуватися, аби покращити свої результати на сеньйоріаді наступного року.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Слава Показати IP 28 Серпня 2020 10:34
Ось це чудовий захід! Прекрасний приклад для усіх нас! Більше таких новин, а то політика вся задовбала!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus