USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Нововведення у Пенсійному фонді: що зміниться для волинян

14 Березня 2016 19:00
Як відбуватиметься оптимізація органів Пенсійного фонду, яких нововведень варто очікувати найближчим часом та чи справді об’єднання органів ПФ спричинить незручності для волинян, розповів начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини Петро Філіпчук, об’єднання органів Пенсійного фонду є суто організаційним, і мова не про ліквідацію цих органів. Постанова щодо оптимізації стосується безпосередньо лише керівного складу, а не скорочення спеціалістів.

Оптимізація без масових звільнень

Структура змінюватиметься для того, щоб розширити зону обслуговування громадян на місцях - колишні керівники працюватимуть у зоні обслуговування, «єдиному вікні», де надаватимуть консультації, роз’яснення, видаватимуть страхові свідоцтва, посвідчення, допомоги на поховання тощо. На два об’єднані управління працюватиме одна бухгалтерія, адже відбувається перехід на електронну форму обслуговування. Фахівці з питань пенсійного забезпечення працюватимуть і надалі в тих самих приміщеннях, залах обслуговування, кабінетах, як і до об’єднання. Нині в кожному районі, де розташовані підрозділи Пенсійного фонду, не ліквідовується жоден відділ, змінюватиметься лише структура. Працівники, які вивільняються, будуть спрямовуватися на обслуговування громадян. Наприклад, працівникам бухгалтерії пропонуватимуть інші посади, те ж саме стосується кадрової служби.

Головною одиницею обслуговування громадянина стає точка надання послуг – фронт офіс, який розташований не тільки за місцем розташування управління Пенсійного фонду, а й в центрах територіальних громад (якщо в громади є таке бажання). Оптимізація, до слова, відбувається не тільки на Волині, а й у всій Україні - з 271 управління утворять 120.

Електронна система обслуговування та нові можливості для волинян

Для того, щоб усі управління перейшли на електронну форму обслуговування, необхідне технічне забезпечення, яке планують отримати цьогоріч. Дистанційне обслуговування полягатиме у максимумі надання послуг за мінімальний проміжок часу. Так, людина зможе подати заяву в електронній формі, надати трудову книжку, ідентифікаційний код, документ про освіту – документи сканують і на центральному сервері ці матеріали опрацьовуються. Заробітну плату підтягують з бази персоніфікованого обліку відомостей, яка накопичується з 1 липня 2000 року, та роблять обрахунок пенсії. Коли така система запрацює по всій Україні, передбачають, що пенсія буде призначатися не довше, ніж за 10-15 хвилин. Наразі, з 1 січня в чотирьох областях (Київській, Донецькій, Вінницькій та Херсонській) запроваджено перехід на електронну форму обслуговування.

Після проведення оптимізації у районах особі, яка, наприклад, мешкає у Ківерцівському районі, буде не обов’язково звертатися у Ківерці – вона зможе звернутися у Рожищенське управління, якщо мешкає ближче до цього району і їй так зручніше. Коли всі області перейдуть на електронну форму обслуговування, не існуватиме прив’язки до територіального органу Пенсійного фонду. Звертатися можна буде у будь-який населений пункт, де діє орган Пенсійного фонду та отримати усі необхідні довідки, допомогу тощо.

Зауважимо, що на території області утворюється шість об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України – Луцьке, Іваничівське, Рожищенське, Старовижівське, Шацьке та Локачинське.


Накопичувальна система як спроба створити справедливу систему пенсійного забезпечення

У зв’язку з переходом на електронну форму обслуговування, планують, що протягом цього року буде законодавчо врегульоване питання щодо запровадження другого рівня накопичувальної системи. Суть системи полягає в тому, що частина обов’язкових внесків до пенсійної системи має накопичуватися в Накопичувальному пенсійному фонді й обліковуватися на накопичувальних пенсійних рахунках громадян, які сплачуватимуть такі внески. Виплати з Накопичувального пенсійного фонду будуть проводитися додатково до виплат з солідарної системи.

Протягом життя учасники накопичувальної системи сплачуватимуть обов’язкові пенсійні внески на свій індивідуальний пенсійний рахунок. Ці кошти будуть власністю учасника другого рівня і будуть виплачуватися у вигляді пенсії, а в разі його смерті будуть успадковані, а не підуть на виплату пенсії іншим учасникам внесків, як у солідарній системі. Держава гарантує контроль та безпеку збереження і використання коштів накопичувальної системи.

Другий рівень системи пенсійного забезпечення – накопичувальний, заплановано запровадити з 1 січня 2017 року. Учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування будуть ті особи, яким на вказану дату виповниться не більше 35 років. Водночас, надається право застрахованим особам, яким за станом на 1 січня 2017 року виповниться не більш як 55 років, добровільно прийняти рішення до 1 січня 2018 року щодо добровільної участі в накопичувальній системі пенсійного страхування.

Якщо пенсійна система стане трирівневою, як передбачено в законопроекті, то пенсія змінюватиметься таким чином: солідарна система забезпечуватиме 45-50% від заробітної плати, з урахуванням накопичувальної системи – 60%, недержавних пенсійних фондів – 70-80%.

Об’єднання органів ПФ: незручності для волинян чи необґрунтована тривога

Прокоментував Петро Філіпчук і дискусію серед депутатів облради, яку викликала перспектива створення об’єднаного центру в Іваничах, а не у Нововолинську та у Шацьку, а не в Любомлі.

З його слів, до питання щодо Іваничів та Шацька підходили комплексно – йшлося про матеріально-технічне забезпечення, підготовку кадрів, управлінського апарату. Пенсійний фонд формував базу персоніфікованого обліку, керівник визначав як та у якому районі можна було оперативно це зробити, наскільки успішно проходило обслуговування за принципом єдиного вікна. Таким чином, комплексно було враховано, де можуть бути створені об’єднані центри – основою об’єднання став кадровий потенціал, який зможе забезпечити виконання всіх додаткових функцій, матеріально-технічний ресурс, досвід роботи.

Петро Філіпчук наголосив, що від об’єднання в жодному разі не постраждають громадяни, їм не доведеться їхати в інший район. Навпаки, вони матимуть можливість звернутися в найближчий орган Пенсійного фонду (без закріплення за територіальним принципом). З його слів, ніхто не відчує дискомфорту, тож усі намагання розхитати ситуацію – штучні.

Нагадаємо, що нещодавно обурення представників громад Волині викликала перспектива утворення об’єднаного центру в Іваничах через злиття Нововолинського міського управління з Іваничівським.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
жах Показати IP 14 Березня 2016 19:18
коментарі зайві!!???
дідо Показати IP 14 Березня 2016 19:38
Петро Васильович "Йоданку"рекламує?..
Любомльчанин Показати IP 14 Березня 2016 22:17
Тільки людина, яка не володіє інформацією, а якщо правильніше сказати, людина, яка має "зиск" в матеріальному плані від так званої "оптимізації", може приєднати Нововолинськ (пенсійний фонд) до Іванич, де пенсіонерів в Іваничах, мабуть в 5 раз менше, а Любомль приєднати до Шацька де "клієнтів" в 2.5 разів менше.... Ганьба таким керівникам, які нерозуміють ситуації та збурюють народ !
Шацький до Любомльчанин Показати IP 15 Березня 2016 17:40
Кіпішуй - не кіпішуй, всеодно получиш .... Пенсійний буде в Шацьку, а Любомлю нічого не світить, і від твого бекання нічого не залежить)))))
саня Показати IP 14 Березня 2016 23:09
Хай розкаже про те як прилаштував свою донечку до себе на роботу начальником відділу кадрів і про дружину, колишню божевільну секретарку в обласній раді... і все стане зрозуміло про його погляди "реформатора"
толян до саня Показати IP 15 Березня 2016 08:43
А же хай спробує пояснити, як за зарплатню держслужбовця можна було купити собі квартиру у котеджному будиночку, та ще й спромогтися назбирати грошенят на квартиру у новобудові для дочки.
123 Показати IP 15 Березня 2016 08:41
Людей не обдуриш!!!
шачанин до любомльча Показати IP 15 Березня 2016 09:11
включе логіку скоро такого району як любомлькій небуде
маня Показати IP 15 Березня 2016 09:18
кіт Базиліо?
я Показати IP 15 Березня 2016 10:16
повний дурдом
Отто Показати IP 15 Березня 2016 10:28
ЗАКОН УКРАЇНИ "Про запобігання корупції" (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 49, ст.2056) Стаття 27. Обмеження спільної роботи близьких осіб 1. Особи, зазначені у підпунктах "а" (державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування), "в"-"з" пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку з виконанням повноважень близьким їм особам. 2. У разі виникнення обставин, що порушують вимоги частини першої цієї статті, відповідні особи, близькі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п’ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк з моменту виникнення обставин підлягають переведенню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає пряме підпорядкування. У разі неможливості такого переведення особа, яка перебуває у підпорядкуванні, підлягає звільненню із займаної посади.
Оля Показати IP 15 Березня 2016 11:21
Щоб оптимізувати роботу Пенсійого фонду на Волині в першу чергу звільнити Філіпчука та його замів, ср*колиза Скучинського на посаду не держслужбовця щоб той отримував пенсію та всіх мазаних родичів
розум включайте Показати IP 15 Березня 2016 13:08
ЛЮДИ!!!! завжди кричите - де ж скорочення ??? а починаєм скорочувати, кричите знову. А хто кричить ? Та всім людям нас рать тим перетрубаціям. Бо і справді- надворі 21 століття , час компютерних технологій і вони по-трохи впроваджуються А ОТ ДЛЯ ЧИНУШ БІДА!! І Як заворушились гнізда осині з Нововолинська ,Любомля, ах як не хочеться ставати простими смеертними,
Знайко Показати IP 15 Березня 2016 17:17
Народ скажу відверто - скорочення буде і це приблизно 10 відсотків. І те що говорять в публікаціях "наші" чини далеко неправда. Усі райони уже знають хто має бути скороченим і кількість людей! Це що буде краще жити бо об'єднають райони - не думаю! Скоріш на даний час публікують виступи для того щоб приховати свою некомпетентність як керівника, приховати багато необдуманих рішень про вливання великих районів до менших, ВИСНОВОК - живем в Україні, де все можна тим хто при владі.
я знаю усьо до Знайко Показати IP 16 Березня 2016 08:51
Як то не треба публікувати-розяснювати??? А щоб убогим пояснити , що надворі ж 21 століття і потрібно виходити з совєтікусу і перестати думати категоірями 19 століття. За вашою логікою столиця США мусить бути ТІЛЬКИ в Нев Йорку, Туреччини ТІЛЬКИ В Істамбулі, а Австралії ТІЛЬКИ В Сіднеї. А не в Яких там невеличких Вашингтоні , Анкарі , Канберрі. То я і питаю: ДЕ ВАШІ МоооЗГІ!!!!
Знайко до я знаю усьо Показати IP 16 Березня 2016 17:17
Ніхто не каже щоб не публікувати виступи. Це потрібно робити - це ж висвітлення роботи. Але ніхто у виступах не каже правди. А завжди все ХАРАШО!!! Напишіть же правду - про скорочення, про те чим ви керувались і яким місцем якої людини думали про злиття районів. Не в Києві давали вказівки кого і куди а на місцях.В Києві тільки постанову написали а на місцях потрібно було визначитись заздалегідь кого і куди , мало того погодити із адміністрацією - тобто підпис про згодження чий стоїть??? - напишіть. Чи може Гунчик із заступниками побоюється??? Це ж не вигідно правду писати бо багато помилок!!! І не кажіть на помилках навчаються - не в тому віці. І при чому тут столиця США - щоб із совка вийти треба все переорати!!!
1011 Показати IP 15 Березня 2016 22:32
Такі рішення приймає київ невже ви думаєте що скорочення комусь з місцевих вигідна? Як зверху сказали так і зробили це Україна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus