USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Новий освітній стандарт: з навчальної програми може зникнути українська та зарубіжна література

24 Березня 2020 21:37
Поки наше суспільство активно продовжує обговорювати пандемічний коронавірус, у системі освіти очікуються ризиковані зміни – з навчальної програми середньої школи може зникнути українська та зарубіжна література. Це передбачено проєктом Державного стандарту середньої освіти, який нині вже на фінальному етапі обговорення. Він триватиме до 31 березня.

Кому потрібні такі зміни – нині питання риторичне. Але вже зрозуміло одне: у разі запровадження запропонованих «нововведень» програють не лише українські школярі, а й Україна.

Проєкт Державного стандарту базової середньої освіти, який нині обговорюється в Україні, викликав суспільний резонанс. Чимало звернень щодо недопущення прийняття цього проєкту до народної депутатки, членкині групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич надійшло від представників педагогічної та наукової спільнот. Парламентар, своєю чергою, скерувала звернення до Президента України Володимира Зеленського та в.о. міністра освіти і науки Юрія Полюховича, інформують на сайті нардепа.

«Проблема полягає в тому, що у проєкті Державного стандарту базової середньої освіти мовно-літературна галузь спрямована винятково на вивчення мов. Літературний компонент у ній становить не більше 10 %, що значно збіднить духовний простір учнів і призведе до примітивізації середньої освіти, а відтак – примітивного виховання особистості», – зазначає Ірина Констанкевич у зверненні.

Нардеп наголошує, що процедура створення проєкту Державного стандарту базової середньої освіти була недемократичною, закритою для громадськості.

«До цього процесу не були долучені визнані фахівці в галузі мовознавства, літературознавства, шкільної методики викладання мов і літератур. Тому пропонований проєкт є результатом кулуарних домовленостей, а не широкого й відкритого демократичного обговорення», – йдеться у документі.

Ірина Констанкевич також звертає увагу, що у пропонованому проєкті також відбулася підміна понять. У розділі «Знання» мовно-літературної галузі відсутній такий важливий компонент, як художня література (українська та зарубіжна). Поняття «українська література» і «зарубіжна література» замінені на «оригінальна і перекладна літератури», що мають зовсім інші значення, а відповідно виключають українську та зарубіжну літературу із системи середньої освіти.

«У проєкті Державного стандарту базової середньої освіти фактично закладено знищення української та зарубіжної літератур, які відіграють велику роль у формуванні світогляду, моралі, ціннісних орієнтацій юного покоління. Відповідно нині нова українська школа будується без книжок, без читання художньої літератури України та світу», – пояснює нардеп.

Ірина Констанкевич вимагає у високопосадовців зупинити дію Наказу Міністерства освіти і науки України № 1533 від 10.12.19 р.; створити робочу групу з розробки Державного стандарту базової середньої освіти, до якої запросити фахівців в галузі мовознавства, літературознавства, шкільної методики викладання мов і літератур, народних депутатів, представників громадських (професійних) організацій; забезпечити проведення широкого й відкритого демократичного обговорення проєкту Державного стандарту базової середньої освіти.

«Наразі я не буду давати оцінку діям членам робочої групи, особливо філологам. Обіцяю, що дочекаємося відповіді, і тоді ми з’ясуємо мотивацію таких дій. Одне можу сказати. Я не знаю жодної людини, яка не читає книги. Незабаром це може стати жорстокою реальністю», – зазначає народна депутатка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
опа Показати IP 24 Березня 2020 21:46
В нас є один "прохфесор Жулинський", який вже літеру "Ге" добавив в алфавіт, щоб в історію увійти. Думаю з часом так і буде він в історії саме з цією літерою і пов'язаний.
усупрун Показати IP 24 Березня 2020 21:54
Правильно, збирачам трускавок література то зайве, ще раптом почнуть думати головою. Лікарні взагалі в першу чергу позакриваємо, нехай виживають найсильніші. Про фізику і хімію теж забудьте, буде все в купі разом з біологією і географією. Першочерговий наголос на вивченні мов - то означає, що Україна має стати постачальником дешевої не дуже кваліфікованої робочої сили за кордон. Може через років 20 схаменемось. Ще в мене підозра чи то часом не мвф наказав таку реформу провести.
скептик Показати IP 24 Березня 2020 21:55
валуєвщина у прихованій формі
І правильно Показати IP 25 Березня 2020 06:33
Хто читав той і так читатиме. Школярів змушуюють читати це, що ще більше відбиває таке бажання. Шкільна програма нудна і не цікава. А потім де й ці дибільні питання «що автор хотів цим сказати?». Шо хотів сказати якийсь алкоголік Пушкін якого застрелили? Чого вчить Ромео і Джульєтта? Чого ви думаєте що діти в своїх 6-9 класах занурюються в глибину сюжету і шукають якусь мораль в тексті? Що дає зазубрювання цих віршів? Що дає це написання творів по прочитаному? Якщо ніхто тих творів (крім заучок і ботанів) не пише сам, а копіює з інтернету, міняючи деякі слова? Тому правильно зроблять, якщо заберуть з програми шкільної зайві предмети, які не несуть практичної користі в житті. Людина сама доросте до того щоб читати книги, а хто не доросте то й в школі б це не читав. Ну ше багато від подачі залежить, вчителі - скучні, не цікаві амеби, які не хочуть розвиватись, які монотонно бубнять і навпаки відбивають бажання вивчати цікаві предмети. Не заслуговують такі вчителі зарплат вищих ніж отримують зараз.
Капітан Слідбуло до І правильно Показати IP 25 Березня 2020 08:20
слід було мені швидше текст набирати...А так цілком згідний...
і що? до І правильно Показати IP 25 Березня 2020 08:50
Поліграф Шаріков це ти? А...пардон..ви не читали. Хоч кіно подивіться=)
Лісник до І правильно Показати IP 25 Березня 2020 10:10
для чого школа взагалі?? доростуть - самі навчаться.....для чого слухати амеб -краще бути свідомим дурнем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus