USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Новий Трудовий кодекс: Спізнився на 5 хв і втратив роботу

21 Серпня 2017 20:08
На вітчизняному ринку праці грядуть цікаві зміни. Розроблений Кабінетом міністрів законопроект нового Трудового кодексу прийняли в першому читанні. Рішення підтримали 258 народних депутатів. Комітет з питань соціальної політики підготував документ до другого читання. Слуги народу приділили особливу увагу на підставах для відсторонення і звільнення з роботи. Трудовий кодекс може неоднозначно вплинути на життя українців вже найближчої осені.

Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Немає медичного огляду – до побачення

У разі прийняття закону в запропонованому на даний момент варіанті відсторонити від роботи зможуть працівника, який знаходився в контакті з інфекційним хворим, наприклад, під час грипу. Тобто, якщо ви поспілкувалися з людиною, у якої грип, – то вже працювати не будете, щоб не заражати інших. Також зможуть відстороняти співробітників, які відмовилися від вакцинації і медогляду. Цікаво, що в законі не вказано, за чий рахунок будуть оплачуватися медичний огляд?

Працівник може бути усунений також через те, що «порушує нормальну роботу юридичної особи». Поняття «нормальна робота» ніде не трактується детальніше. Кожна юридична особа є господарем цього положення. Наприклад: якщо співробітник спізнюється на 5 хвилин, то буде вважатися, що він порушує «нормальну роботу» підприємства і може бути також звільнений.

Обман і нововведення

Нових підстав для звільнення тепер чимала кількість. Це може привести до серйозних маніпуляцій з боку роботодавців. Звільнити зможуть за:

- незадовільний стан здоров’я;

- незадовільну кваліфікацію, яка підтверджується атестацією;

- відмова від щеплення або проходження медичного огляду;

- втрату працездатності;

- порушення «нормальної роботи»;

- через обман.

Також вводиться нова причина – звільнення за обман. У документі говориться, що в разі отримання людиною роботи, яку він не зможе виконувати, його звільнять. Наприклад, при прийомі на роботу кандидат на посаду вказав невірні дані або прибрехав в резюме.

А от у разі скорочення штату роботодавець повинен попередити свого співробітника мінімум за 2 місяці в письмовому вигляді. Крім того, працівник після попередження про скорочення в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди, при цьому позначатися це на його заробітній платі не буде.

Тепер повідомляти про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше – за 2 тижні. Зробити це можна буде електронною поштою, а не особистою присутністю.

Що стосується відпустки, то тепер вона становитиме не 24, а цілих 28 днів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Кіндрат Панасович Показати IP 21 Серпня 2017 20:44
Запізнення на роботу!? і це прийняли ті жирні бовдури які сплять на робочому місці або ж взагалі відсутні? Браво!
Триндець Показати IP 21 Серпня 2017 23:15
"в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди"(С) - тобто це не "порушення «нормальної роботи»"(С), а запізнення на 5 хвилин так?
Ми до Триндець Показати IP 22 Серпня 2017 02:17
Не раби,раби не ми.
Андрій Показати IP 22 Серпня 2017 07:11
В якій мірі цей Кодекс буде стосуватися тих людей,які за нього проголосували?Депутати епіздично відвідують засідання, безсоромно витрачаючи кошти платників податку...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus