USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Одна з головних річок Волині може зникнути

10 Вересня 2014 17:31
Річка Турія вкрай потребує допомоги від людей, інакше є загроза того, що головна притока Прип’яті може просто зникнути. В найбільш мілких місцях вона вже пересихає, заростає заростями, замулюється. «Зелена пошесть» на річці Турії вже «розповзлася» на велику площу і загрожує річковим мешканцям загинути. Люди в соціальних мережав об’єднуються і б’ють на сполох. Вони стривожені нинішнім станом Турії. Своїми відео-доказами намагаються достукатися до керівництва міста, щоб разом врятувати її, - повідомляє "ПроКовель".

Кілька років тому попередня влада міста намагалася очистити дно річки від мулу, однак щось у них там не заладилося і робота не була доведена до логічного кінця. Громадські активісти теж намагаються внести свою лепту у порятунок притоки. Вони щороку зариблювати водойму, а останнім часом випускають з-поміж інших мальків і мальки товстолобика. Природолюби добре розуміють, що, коли рибка підросте, то стане поїдати водорості, якими Турія добряче поросла, а в окремих місцях вже з’явилися цілі плантації цього корму. Проте і тут сталося не так, як гадалося. Цьому зраділи лише рибалки, вони ще довго виловлювали з водойми хороших коропів та товстолобиків. А річка продовжувала занепадати.

Щороку екологи констатують факт появи в Турії мертвої риби, яка, як не дивно, «пливе» догори черевом за течією практично в один і той же період. Після цього в Турії купатися забороняє санітарно-епідеміологічна служба. Неприємний запах і неприродній колір води не менш відлякує людей від купання.

Вже цьогоріч були помічені на річці місця, де води в останній місяць літа практично не було, лише рясно буяв очерет, росли листяні дерева. Після осінніх дощів річка отримала свіжою водою і течія накрила і такі оазиси. Накрила, але не зруйнувала їх. А це означає, що наступного року все повторить знову.

Жахливі знімки викладають в соціальних мережах люди, які дуже хвилюються за стан річки. Ось один із природолюбів на відео відзняв частину території, яка тепер більше схожа на зелене велетенське полотно. Зарості так щільно вкрили верхній шар водойми, що купатися тут неможливо.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Семен Показати IP 10 Вересня 2014 17:46
На заплату нардепов исчезновение реки не окажет никакого влияния.
Ковельчанин Показати IP 10 Вересня 2014 21:15
Зате так бидло як ти отримає 11,80 і буде довольне
Василь Показати IP 10 Вересня 2014 21:15
Автор відео пише: "Заростає річка новим зіллям сальвінія плаваюча!!!!найбільше скупчення було в цьому районі русла". Я погуглив, виявляється, що дана рослина занесена до Червоної книги України. http://redbook-flora.land.kiev.ua/38.html , тепер мені і річку шкода, і рідкісну рослину шкода
петро Показати IP 11 Вересня 2014 17:14
мені ця дурня з рослинками та толстолобами бридка досить гратися з шлюзами на сховиші - закрили воду берег сповз построїли дорогу бруд незмивае бо наче дамба а риба боїться браконерів що рблять що хочуть і на сховищі і по річці . може хватить дурню нести і охати хочете сховище майте. да ще - когось що під річкою живе топить ось і шлюзи криють а хто заставляв на бережку заливному будуватись ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus