USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Олена Бурдаш про обмеження і відновлення: діалоги з волинською художницею в Галереї мистецтв

6 Червня 2020 15:36
Легендарна волинська художниця, поетеса Олена Бурдаш – уважна дослідниця земного буття. Вона читає книжки про буддизм, спостерігає за природою і людьми, працює в своєму квітковому садку-джунглях, багато малює. Пригадуються бесіди друзів з мисткинею на різноманітні теми – як кажуть, «про все на світі»: про ілюзії і реальність, чорні дірки і народження нового, пустоту, посмішку як ліки від недуг, магію Девіда Копперфільда, значення чисел, дихання і медитації... «От мені стало цікаво, що таке...?» – зазвичай починає розповідь ця рудоволоса «інопланетянка», і подальший хід її думок заворожує своєю мудрою простотою і логікою.

Особливо цікаво слухати, як вона показує і розповідає про свої картини – в них її філософські дослідження набувають обрисів фантазійних квітів, пташок, прекрасних жінок і чоловіків в унікальній життєрадісній палітрі.
Поспілкуватися і почути розповіді Олени Бурдаш про її нові роботи мали нагоду запрошені нею найближчі люди – чоловік Олександр Сєдих і давня подруга, волинська поетеса Клава Корецька, а також луцька художниця Оксана Гаврилюк. У карантинних реаліях роботи Галереї мистецтв ВО НСХУ започаткувалися такі мінізустрічі з авторками-учасницями збірної виставки «Художниці Волині».
У гостей художниці була чудова нагода оглянути наживо експозицію збірної виставки «Художниці Волині». Наша знаменита землячка докладно розповіла про свої нові роботи. Ось її пряма мова.

«Ця робота називається «Обмеження». Я дослідила і зрозуміла обмеження на прикладі річки, яка тече між двома берегами. Тільки завдяки обмеженню вона може текти, бо є один берег і другий. Так само обмеження можна побачити у колі. Центр кола стає точкою обмеження, а якщо взяти коло без центру – значить воно буде без обмеження. У цієї дівчини – стан внутрішнього переживання. Кольорів небагато, але вони радісні. Вони символізують енергію. Коли ми обмежені, то відчуваємо енергію в собі, ми самозаглиблюємося».
«Це – «Відновлення». Коли приходить весна, рослини починають оживати. І так само оживає душа. Бо взимку душа спить і чекає того моменту, коли нарешті почнуть пробуджуватись бруньки, коли природа стає єдиним цілим. Завдяки природі життя людини відновлюється, стає наповненим. Під час весняного рівнодення небо і земля входять в контакт і життя набирає сили».
Зупинилися біля картини «Плоди пізнання»: «Колись і плід квіткою був! Це яблуко, яке було колись квіткою, пройшло довгий період, бо і квітка повинна була запилитися. Від того сплеску, феєрверку приходимо ми до повноти. І повнота в тому, щоб було набухання, цвітіння, запилення і дозрівання. Це процес. І життя – це процес. Життя відрізняється від стоячого болота: ти розвиваєшся, починаєш по-новому дивитися на його прояви, вивчати свій внутрішній стан».
Художниця вказує на важливу символічну деталь: «Ось її життєва чаша, яка переповнена, і вона мусить випити її до дна. Це стан набуття досвіду людиною, її внутрішнього самозаглиблення».
Ми підійшли до картини «Вертикальний погляд», але авторка зауважила, що її потрібно спрямувати вверх: «Ця картина говорить про те, що увагу потрібно звернути вверх – на небо. Небо не має меж, воно мінливе. Сьогодні хмарки: легкі і дощові, різні. Але щоб так не було, блакитна глибина залишається. І коли ми займаємося медитативною практикою, дивимося в небо, то відчуваємо спокій на душі і рівновагу. Дуже важливо досягнути в собі досконалості, гармонії».
Обговорюючи роботи авторки, глядачі погодилися, що за теперішніх обставин універсальна символіка картин Олени Бурдаш набула цілком конкретних асоціацій. Обмеження рятують людям життя – от як теперішні карантинні правила, зауважила поетеса Клава Корецька. А ось тему відновлення одностайно поєднали з завершенням карантину.
Художницю і поетесу пов’язують довгі роки щирої дружби – вони пережили багато різних подій разом, буквально відчувають настрій одна одної на відстані. Їх часто порівнюють: те, що Олена Бурдаш творить з пензлем і фарбами, Клава Корецька виражає словами і римами! Саме тому у них таке взаєморозуміння. Підсвідоме візуалізувалося на роботах мисткині, про що висловила поетеса у вірші з посвятою подрузі:

«...Олено, злазь з яблуні

смаж млинці, годуй Ніндзю

і своє непокірне тіло.

А душа тим часом нехай летить

у гості до Девіда Копперфільда».

Клава Корецька пригадала неймовірну історію польоту: «Ми прийшли в майстерню. І Олена попросила посидіти і помовчати. Я біля неї сіла. В якийсь момент я відчула, що я зрушила з місця! Лечу, лечу, лечу!...» А згаданий у вірші загадковий Ніндзя – це смугастий котик, який колись жив у Олени Бурдаш.
Луцьку художницю Оксану Гаврилюк малярські твори авторки наштовхнули на такі роздуми: «Я вважаю, що в час, коли весь світ торкнулася епідемія, ці роботи є дуже актуальними. Епідемія змушує задуматись кожну людину, хоче вона того чи ні, заглянути всередину себе. Картини Олени спонукають до самозаглиблення. Вони також кличуть нас дивитися вверх – шукати не лише матеріальних благ в цьому світі, а й звертатися до своєї духовності. Ми стикнулися з епідемією, бо порушився баланс між матеріальним і духовним. У кожного є зараз вибір: стати руйнівником чи творцем».
Переглянути наживо нові роботи Олени Бурдаш, а також всю експозицію нової виставки «Художниці Волині» можна у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ. Бережіть себе і дотримуйтесь правил безпечного відвідання галерей!
Фото авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Леся Показати IP 6 Червня 2020 21:59
Волиняни поважайте і бережіть наших художників, вони пережили стільки мерів ген секів, президентів і залишилися собою. Це історія Волині
Лучанка Показати IP 7 Червня 2020 10:06
Які гарні картини!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus