USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Особливих маленьких лучан вчитимуть гончарству

15 Липня 2015 20:45
У рамках проекту арт-терапії дітей з особливими фізичними потребами вчитимуть самотужки виготовляти вироби з глини. Таким чином організатори хочуть стимулювати уяву, розвивати творчі здібності та створювати можливості для соціалізації дітей з різними нозологіями.

Про це стало відомо під час презентації проекту «Зірка надії» сьогодні, 15 липня.

Як розповів координатор проекту, голова правління громадської організації Олександр Жаловага, схожі програми з успіхом реалізуються в різних регіонах України, зокрема і на Волині. Благородна ідея з’явилась ще торік під час виставки творчості діток з особливими потребами у Луцьку. Реалізували її завдяки фінансовій підтримці Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Він взяв на себе зобов'язання закуповувати матеріали для творчості та оплачувати роботу викладачів до кінця поточного року.

Не дивлячись на те, що проект арт-терапії для дітей з особливими фізичними потребами розпочав свою діяльність лише сьогодні, організаторам на перше заняття вдалось набрати 3 групи діток, в кожній з яких - від 5 до 10 осіб. Проте в майбутньому вони чекають близько сотні маленьких гостей, які долучаться до творчості.

Проект розрахований терміном на півроку – з липня по грудень 2015 року. Заняття відбуватимуться щосереди у невеликих групах до 10 діток.

«Під час зустрічі у грудні 2014 року ми з представниками Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» розмовляли про цей проект. Тому що це не лише арт-терапія, але й адаптація людей з обмеженими фізичними можливостями до трудової діяльності. У мене вже є схожий досвід, який ми реалізували на Сумщині», - розповідає про «Зірку надії» Олександр Жаловага.
Попри обмежені фізичні можливості, дітки із синдромом Дауна та дитячим церебральним паралічем створюють справжні витвори мистецтва, подекуди в рази кращі за своїх однолітків.
Разом з тим, робота з глиною є корисною і з фізіологічної точки зору. Адже в долонях людини є безліч рецепторів, які пов’язані з зонами кори головного мозку. Працюючи з таким чудовим матеріалом як глина, дитина розвиває тактильну чутливість, заспокоюється, відпрацьовує моторику пальців.

«У буденному житті це допоможе краще виконувати навіть елементарні дії, наприклад, застібати ґудзик, користуватися ложкою або виделкою. А, можливо, в когось прокинеться талант до гончарства. Адже народні промисли зараз дуже популярні – вироби з натурального матеріалу все більше користуються попитом. Тому це може стати заробітком і професією», - кажуть організатори.
Окрім того, у дітей виховуються емоційно-естетичні відчуття, бачення краси у природі та оточуючих предметів, розвивається здатність творчо мислити.

Дітлахам вручили запрошення на перший урок, а також невеликі подарунки – фігурки для складання і розмальовки. Першим завданням для особливих митців стало ліплення сердечка. Не дивлячись на те, що для більшості дітей такий досвід був першим, всі вони чудово впорались із завданням.
Олександр Жаловага зауважив, що після безпосередньо ліпнини, вироби мають підсохнути. Далі їх обпалять у спеціальній, муфельній печі.

Зауважимо, по завершенню проекту, організатори планують зробити виставку робіт, аби показати усім охочим роботи особливих митців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 15 Липня 2015 22:49
Палиці його добро вернеться сторицею. Я це знаю
мама Показати IP 15 Липня 2015 23:50
Робіть більше таких програм. Ми нікому непотрібні.
МАМА Показати IP 16 Липня 2015 09:17
хотілося б побільше таких творчих гуртків. особливо у школах. а то діти немають чим себе заняти у вільний час. ЗАМІСТЬ ГЕНДЕЛИКІВ ВІДКРИЙТЕ ШКОЛУ ГОНЧАРСТВА,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus