USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Перший волинський бурштин офіційно продали за 20 мільйонів

16 Жовтня 2020 18:45
Комунальне підприємство «Волиньприродресурс», ініціатором створення якого став нардеп від Луцька Ігор Палиця, який був на той час головою обласної ради, провело перший аукціон з продажу видобутого на Волині бурштину. За дві години реалізували понад 600 кг волинського каменю різної фракції на загальну суму понад 20 мільйонів гривень. А найексклюзивніші екземпляри хоче викупити Мінфін для Музею коштовного і декоративного каміння.

Нагадаємо, за перший місяць роботи КП «Волиньприродресурс» видобуло тонну сонячного каміння на ділянці, де тривають розвідувальні роботи. Для порівняння: державне підприємство «Укрбурштин» декларує, що за рік видобуває 120-140 кілограмів. Каміння – різної фракції: від дрібних до 800-грамових каменів. Відповідно до висновків сертифікованих гемологів (фахівці, які займаються оцінкою діамантів, дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння, - ред.), волинський бурштин має високу якість.

У сесійній залі Волинської обласної ради 15 жовтня відбувся перший аукціон з продажу видобутого бурштину. Ініціатор створення КП «Волиньприродресурс», нардеп від Луцька та лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця зазначив, що хоч спочатку до роботи підприємства була певна недовіра, але реальні люди приїхали і придбали бурштин.

«З 1 тонни видобутого бурштину обласний бюджет може мати 15 мільйонів гривень надходжень, за рік – це 180 мільйонів. За три роки, які нам не давали працювали, обласний бюджет втратив пів мільярда гривень, за які можна було побудувати школи, садочки, дороги. Це два бюджети розвитку Волинської області. Проте за 3 роки перевірок і кримінальних справ правоохоронні органи нарешті переконалися, що в роботі підприємства немає корупції. Нарешті область і всі волиняни почнуть заробляти від того, що знаходиться під землею. Такий досвід має перейняти вся Україна – нафта, газ, пісок, щебінь, бурштин. Ліцензія має належати комунальним підприємствам. Я пропонував так само робити на Вінниччині, на Житомирщині – створити комунальне підприємство, гроші будуть іти в область, ніхто не буде грабувати людей, а правоохоронні органи не отримуватимуть хабарі», – впевнений Ігор Палиця.
Перші торги

Бурштин, який виставили на продаж, поділили на 9 фракцій: 0-2 г, 2-5 г, 5-10 г, 10-20 г, 20-50 г, 50-100 г, 100-200 г, 200-300 г, 300-500 г, 500-1000 г. Остання фракція найбільшого і найексклюзивного каміння наразі не оцінена, тож цей лот не виставляли на продаж.
На аукціоні були присутні директор Державного гемологічного центру Міністерства фінансів та підприємства-підрядника «Надравидобування». Учасники мали можливість взяти участь у торгах як дистанційно, так і безпосередньо у залі проведення аукціону.

Перший лот – 18,8 кг бурштину фракції 0-2 г - продали за ціною 50 доларів США за кілограм. Стартова ціна, відповідно до оціночної вартості, складала 20 доларів за кілограм. Згодом продали 10 кілограмів фракції 2-5 г за ціною 135 доларів за кілограм та ще 25 кг за стартовою ціною – 130 доларів.

Не знайшлося покупців на бурштин фракцією 5-10 г. Натомість 100 кг бурштину фракції 10-20 г продали за стартовою ціною 625 доларів США.

Потому торги перейшли до бурштину фракції 20-50 г. 205 кг каменю продали за стартовою ціною 1290 доларів за кілограм. Згодом 110 кг бурштину фракції 50-100 г за ціною $1690 за кілограм. Також 100 кг продали за ціною 2100 доларів (фракція 100-200 г). Ще один лот – ексклюзивне каміння фракції 200-300 г загальною масою 3,799 продали за ціною 2670 доларів. Також 4,405 кг каміння фракції 300-500 г реалізували за ціною 2870 доларів за кілограм. Усі ціни, до слова, вказані без ПДВ.

Бурштин легального походження

Один із учасників аукціону – Михайло Кальмер. Каже, на заході такого формату він уперше, хоча й раніше купував в Україні бурштин. Сам підприємець займається тим, що переробляє придбаний бурштин-сирець і у вигляді переробленої сировини та готових виробів продає на внутрішньому ринку. Зізнається: цього разу взяли сонячне каміння, так би мовити, «на пробу», щоб знати, чи співпрацювати далі з КП «Волиньприродресурс» і чи якісний волинський бурштин.

«Ми офіційно купуємо бурштин і його переробляємо. Є імпортований з Прибалтики, є наш бурштин, конфіскований. Раз у рік Міністерство фінансів проводить аукціони. Цього разу ми вирішили спробувати. Ціна може трохи зависока, зате відоме його походження. Але якщо виявиться, що у нього хороша якість, то він вартий цієї ціни», – пояснює Михайло Кальмер.

Директор державного гемологічного центру Андрій Ткаленко відзначив: експерти минулого тижня робили оцінку волинського бурштину і, відповідно до висновків, він високої якості. Він також зазначив, що така прозора схема – це приклад того, як можна легально працювати в Україні і виводити бізнес з тіні.
«Це гарний вітчизняний бурштин. Така схема роботи - це прорив на мою думку, це відкритість перш за все, відхід від тіньових схем. Більше того, зараз у нас в планах – створення Асоціації виробників бурштину, і ми як наукова установа будемо співзасновниками, щоб уникнути появи на ринку неякісного бурштину та його легалізації. Наша мета – створення другого Калінінграду», - пояснив він.

Перший досвід і перші прибутки

Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк повідомив, що сьогодні реалізували 627 кг бурштину-сирцю на загальну суму 21,650 млн грн. Майже 446 кг каменю є ще на залишках. Окремо Міністерство фінансів виявило бажання придбати бурштин найбільшої фракції 0,5-1 кг загальною вагою 9,5 кг для Музею коштовного і декоративного каміння при Міністерстві. Тож чекають на їхні пропозиції. Тим більше, це каміння ще не оцінили, оскільки такі зразки треба везти безпосередньо до гемологічної лабораторії і оцінювати кожен камінь окремо.

«Багато хто сумнівався, чи брати участь в такому заході, тому заявок було небагато. За результатами цього аукціону бурштину придбали загальною вагою 627 кг, на залишку у нас - 445,941 кг. Для перших торгів – це дуже гарний результат, враховуючи те, що про аукціон ми почали говорити тільки цього тижня. Ми показали, що спроможні не лише організувати процес видобування, а й реалізувати», - пояснив він.
Цього разу учасниками торгів були не лише українські, а й іноземні компанії. Зокрема, було двоє учасників з Естонії та Литви, які не лише спостерігали за аукціоном, а й купили волинський бурштин. Тож волинське підприємство готове вийти на міжнародну арену.

Податки і зарплати – на місцях

Анатолій Капустюк нагадав: комунальне підприємство створили у 2016 році за ініціативи Ігоря Палиці. В 2017 році підприємство отримало 4 спецдозволи на видобуток бурштину, 4 на видобуток торфу і один на видобуток мідних руд. Проте попередня влада намагалася заблокувати роботу підприємства, кілька років тривали перевірки, судова тяганина, підприємству намагалися анулювати дозволи. Та КП «Волиньприродресурс» не програло жодного судового засідання і врешті цього року змогло приступити до робіт.

Згодом підприємство визначило генпідрядника – ТОВ «Надравидобування», яке почало працювати. Зі слів Анатолія Капустюка, на підприємстві працюють виключно місцеві мешканці. Сьогодні до робіт залучено близько 60 людей з Маневицького району.

«Оскільки це дуже важка праця, то вони отримують по 1520 грн за зміну, тобто робітники отримують по 20-30 тисяч офіційної зарплати, а всі відрахування йдуть в бюджет. В подальшому ми зможемо залучати працівників в межах області», - пояснив керівник «Волиньприродресурсу».

У планах – продавати не лише бурштин-сирець, а й обробляти каміння чи виготовляти вироби, щоб підвищити вартість продукції. Адже зароблені кошти підуть в обласний бюджет на реалізацію соціальних проектів. Заради чого і створювалося підприємство.
«Ми створювалися для двох цілей: надра належать волинянам, а прибуток від них має йти на Волинь і створення робочих місць. Кошти, виручені від продажу бурштину, підуть на покриття видаткової складової, зарплату. Прибуток розподіляється між комунальним підприємством та обласною радою, а обласна рада розподілятиме ці кошти на потреби і програми області. Окремо сплачується рента: 70% в держбюджет і 30% в місцевий бюджет. Частка генпідрядника складає 50% коштів. Але треба розуміти, що видаткова складова, щоб добути цю партію бурштину, була просто космічна: фонд зарплати і прямі податки склали більше мільйона гривень. А ще – техніка, пальне», - зауважив керівник комунального підприємства.

У верхніх шарах – куртки і лопати

Наразі на ділянці, де тривають роботи, освоєно близько 70% території. Роботи тут планують завершити цього місяця. Анатолій Капустюк нагадав: зараз підприємство працює на території, де свого часу вимивали бурштин помпами старателі.

«Ми зараз працюємо на порушених територіях, там, де були повалені сосни, верхній шар вибраний повністю. Зараз ми працюємо на глибині 9-10 метрів. А зверху в першому шарі на глибині 3-4 метри знаходимо кофти, куртки, лопати. Грунт переритий повністю, далі – шар піску, а потім вже знаходимо бурштин. Після завершення робіт, розпочнемо рекультивацію цієї ділянки, покажемо, як це має бути», - зазначив він.
Підбиваючи підсумки аукціону, Анатолій Капустюк додав: учасники мають тиждень на те, щоб оформити свою заявлену покупку. Надати всі необхідні документи та перерахувати кошти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
пенсіонерка Показати IP 16 Жовтня 2020 23:17
Тепер пенсії піднімуть
інші пенсіонери до пенсіонерка Показати IP 17 Жовтня 2020 10:54
Обовьязково для тих в кого більше 10 тисяч!
Клава Показати IP 17 Жовтня 2020 14:57
Гляньте відео шаріїв, що робиться там, де добувають.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus