USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

За перший місяць роботи КП «Волиньприродресурс» видобуло тонну бурштину. Фото

13 Жовтня 2020 13:09
У волинській обласній раді комунальне підприємство «Волиньприродресурс», ініціатором створення якого став нардеп від Луцька Ігор Палиця, виставило ексклюзивні екземпляри бурштину, які вдалося видобути на Маневиччині. В коридорах розмістили на стійках 40 найбільших каменів, які важать від 400 до 800 з лишком грамів, аби продемонструвати скарби, на які виявилася багата волинська земля.

Виконувач обов’язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив, що за місяць КП «Волиньприродресурс» видобуло тонну бурштину.

Для порівняння: державне підприємство «Укрбурштин» звітує про те, що щороку воно видобуває всього 124-140 кілограм на рік.

«За місяць роботи ми видобули 1,080 т бурштину. На виставці представлені ексклюзивні екземпляри, виявлені під час розвідувальних робіт. Це каміння має різну фракцію, різного кольору: прозорого, молочного, жовтого і навіть багряно-червоного. До слова, найбільший камінь, який вдалося знайти, заважив 823,7 г», – повідомив він.
ЧИТАТИ ЩЕ: ДО МІЛЬЯРДА В БЮДЖЕТ ОБЛАСТІ НА РІК: «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС» РОЗПОЧАВ ЗАКОННИЙ ВИДОБУТОК БУРШТИНУ

На спеціальних стійках з підсвіткою, для того, аби показати всю красу сонячного каменю, розмістили 40 зразків, загальною вагою близько 20 кг. Ще більше бурштину – на фото, які висять на стінах. На жаль, зазначив Анатолій Капустюк, не всі фото навіть вдалося розмістити – не вистачило стін, з 300 розмістили сотню.

«Це – результат місячної роботи підприємства. Ми не могли показати все, що вдалося видобути, бо довелося б заставити всі коридори на всіх поверхах, тож відібрали 40 зразків, які відсьогодні і до п’ятниці зможе побачити кожен охочий. Ми спеціально замовили стійки з підсвіткою, щоб підкреслити всю красу каміння, бо саме по собі воно є непрозоре. До слова, днями в нас була перевірка з Гемцентру Міністерства фінансів (Державний гемологічний центр України проводить експертизу діамантів, дорогоцінного, напівдорогоцінного і декоративного каміння, проводить їх експертну оцінку – ред.). Фахівці були приємно вражені і відзначили високу якість нашого каменю», – пояснив Капустюк.
ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ ДУЖЕ ЯКІСНИЙ БУРШТИН: ЯК КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ВИДОБУВАЄ СОНЯЧНИЙ КАМІНЬ

До слова, очільник «Волиньприродресурсу» повідомив, що цього тижня запланований перший аукціон з продажу бурштину, який відбудеться 16 жовтня в сесійній залі обласної ради. Старт аукціону призначений на 13 годину, де мають реалізувати видобуту тонну бурштину. Наразі, зі слів Анатолія Капустюка вже надходять заявки від учасників і їх ще приймають. Аукціон планують провести у відкритому доступі з можливістю взяти участь дистанційно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Кот Бегемот Показати IP 13 Жовтня 2020 13:50
Зачем тогда ГП "Укрбурштин"?
А Показати IP 13 Жовтня 2020 15:55
Скільки уже вкрали до законного видобування? Одна таможня дала ..добро.. на скільки тонн....
Кравчук Показати IP 13 Жовтня 2020 16:49
Ну слава богу хоть щось родиться законно а враховуючи до це коммунальне то карти в руки по контролю в раду щоб не шукать чинних
Лучанин Показати IP 13 Жовтня 2020 17:17
Так ось за що треба голосувати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus