USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Під Луцьком священик назвав український прапор ганчіркою, - ЗМІ

25 Червня 2016 15:40
Cкандал довкола українського прапора, який піднімали під час встановлення пам’ятної стели людям, які загинули від рук енкаведистів у червні 1941 року, розгорівся в селі Піддубці Луцького району.

Зі слів місцевих мешканців, настоятель церкви Московського патріархату в Піддубцях назвав жовто-блакитний прапор ганчіркою, - пише ВолиньPost.

Нещодавно місцева громада села Піддубці вирішила встановити пам'ятну стелу – 23 червня 75 років тому на подвір’ї Монастиря бригідок розстріляли з кулеметів та мінами більше 4 тисяч молодих українських патріотів за один день. Очевидці кажуть, що тоді з подвір’я до річки Стир струмком стікала кров розстріляних людей.

Відтак відкрити постамент вирішили 23 червня цього року. Освятити пам’ятний знак приїхав митрополит Луцький і Волинський Михаїл, який вшанував пам’ять героїв та закликав присутніх помолитися за вбитих патріотів.

«В цей день було розстріляно біля 4 000 волинян, які були у списках. Але точної цифри не відомо й дотепер. Ця трагедія замовчувалася досі. Їх арештовували за те, що вони хотіли бути господарями на своїй землі, говорили про Україну, говорили про самостійність. Якщо ми плюндруємо цю історію, ми плюндруємо рідну землю, це плювання на самого себе. Якщо ти плюєш на рідний прапор – ти плюєш у лице рідній мамі, яка його в свій час носила за серцем і переховувала. Тому що це символ. Символ, за який людина віддає життя. Я також за мир на Донбасі, але за мир не на колінах. Це не мир. Це приниження і ганьба», - наголосив митрополит.

Під час урочистостей голова спілки Воїнів АТО Волині Олег Твердохліб та голова координаційного центру спілки Ярослав Мудрик нагородили бійців села за службу та перемоги, а волонтерів, активістів та всіх небайдужих за допомогу у встановленні стели.

Серед них - і голова сільської ради Борис Горбатюк, який, незважаючи на протести батюшки Московського патріархату, зробив усе, щоб вшанувати розстріляних.

«Ми вирішили самі відновити справедливість, відновити пам’ятник розстріляним, який вже там був колись. Я хочу звернутися до Служби Безпеки України, нехай вона проведе розслідування про те, що відбувається у церкві, про нашого отця Миколая, який навіть інколи не хоче благословляти продукти, які ми відправляємо на схід», - заявив сільський голова.

Однак в ході урочистостей стало зрозуміло, що настоятель церкви Московського патріархату вороже налаштований проти таких заходів, а місцеві мешканці розповідають, що прапор України він назвав ганчіркою, а інші «люди з бородами» активно фільмували все, що відбувається, та доповідали комусь телефоном: «Їх багато... зібралися тут... піднімають прапор».

А відразу після урочистостей цей священик викликав поліцію та написав заяву на сільського голову, де зазначив, що Борис Горбатюк незаконно підняв прапор України. Не дивлячись на те, що це стяг держави, у якій ми живемо.

Активіст та учасник АТО Олександр Серватович був свідком усіх цих подій та дуже обурений не лише діями священнослужителя, а й місцевого правоохоронця.

«Очевидно, для служителів Московського патріархату у Піддубцях, жовто-блакитна символіка настільки чужа і бридка, що вони називають її ганчіркою. Цікаво, чому попи Московського патріархату не усвідомлюють навіть те, що самі діють незаконно, і мали б нести кримінальну відповідальність за таку образу нашої національної гідності. Також до абсурду дивує реакція правоохоронця, який прийняв заяву та змусив сільського голову писати пояснюючу, чому той дозволив собі підняти рідний прапор за розстріляних патріотів.

Адже відомо, що поліцейський має на власний розсуд приймати заяви, тобто, лише в тому випадку, коли бачить у зверненні справді описаний злочин. Чому ж тоді для районних правоохоронних органів підняття Українського прапору здалося протиправним? Чому вони не звернули увагу на те, що батюшка зовсім не усвідомлює, що Україна вже давно вільна та незалежна», - заявив Олександр Серватович.

Зауважимо, що після цього інциденту кількість прихожан скандального священика помітно зменшилась. До слова, тенденція до зменшення кількості прихожан у московських священиків усе відчутніша.


Вчинок батюшки в Піддубцях обурив волинян – у соцмережах вже коментують інцидент.

Зокрема, Олег Кобилинський у групі «Спілка Воїнів АТО Волині» у Фейсбуці написав:

«В мене нема слів. Цей випадок стався не десь на сході України, а на нашій рідній ВОЛИНІ», - написав він.

«Після того, як громада села з учасниками АТО підняли державний прапор України - місцеві попи московського патріархату дозволили собі написати заяву у районну міліцію за те, «що на території церкви був знятий штандарт Московського патріархату, а на його місці піднятий Державний прапор України». Заява була написана на сільського голову Бориса Горбатюка, який ініціював вшанування розстріляних енкаведистами Піддубівців та передчасно за власний кошт встановлював флагшток для державного прапору України.

Скільки нам ще терпіти таке безчиння?» - пише волинянин



Ксенія Кислюк у Фейсбуці у групі «Спілка Воїнів АТО Волині» пише: «Але були й ті, хто проти вшанування розстріляних українців».

Зокрема вона називає місцевого священика московського патріархату, який, розповідає користувачка, напередодні сказав, що на території церкви не буде українського прапора та назвав його ганчіркою.

«Проте в Піддубцях живуть справжні патріоти своєї землі, які пам’ятають її тяжку боротьбу за незаленість та своїх рідних, розстріляних енкаведистами», – пише Ксенія Кислюк.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 51
*** Показати IP 25 Червня 2016 16:18
Його, чесно кажучи, важко назвати священником - це якийсь жах. На хестинах не дозволяє брати більше однієї пари, забороняє зйомку у церкві, на вінчання у церкву не пускає гостей(жінок) у штанах, маленьким дівчаткам робить зауваження, що вони у сережках приходять до причастя.... Ми що живемо у середньовіччі??? Головне, що сам на весіллі під час бійки ледь гостю вухо не відкусив (!!!) Не знаю, як прихожани це терплять...
Сергій до *** до *** Показати IP 25 Червня 2016 19:01
А ти не знаєш що до церкви в штанах жінці ходити заборонено? А ще з головою покритою? По ходу дійсно нормальний священник, не то шо ваш поп міхаіл! В собор іди в чому хоч.
Уася до Сергій до *** Показати IP 25 Червня 2016 21:13
з покритою головою - так, а про штани - ти збрехав. Ти навмисне сказав неправду а потім правильне твердження - це такий відомий психолгічний прийом. Сергій - ти брехун!
*** до Сергій до *** Показати IP 25 Червня 2016 22:22
А де таке написано, що заборонено? З головою непокритою я й не ходжу. Тому й люблю Собор і відвідую його часто. А штани не вважаю непристойністю - якщо зима і мені холодно, то одягаюсь так, як мені зручно. Думаю, головне те, що у душі, думках - тіло не основне.
максим до *** Показати IP 4 Вересня 2016 17:56
всі так кажуть що головне душа, але чому тоді священики і в жару і в холод відслужують по 4-6 годин в одних і тих самих ризах, ви знаєте які вони важкі, незручні, і як швидко в них душніють? але ж священики терплять це заради нас. а ми стали рабами комфорту, ми робимо тільки те що нам зручно. якщо тіло для вас не основне, то чому ви намагаєтесь щоб йому було якнайкомфортніше???
максим до максим Показати IP 4 Вересня 2016 17:59
ну, я звичайно згоден що душа це головне (просто забув це дописати) але ж і непотрібно нехтувати зовнішнім виглядом
Pavka до Сергій до *** Показати IP 27 Червня 2016 17:46
А хіба Господь буде питати на суді в яких ти штанах ходив до церкви? Хіба це важливо? Чи, можливо, важливішим є смирення серця?
м.прот.Дмитро. до Сергій до *** Показати IP 28 Червня 2016 01:25
Не суди ,сину, то і сам не будеш осуджений.А вже як про щось захотів подискутувати,то то хоча б мав би елементарне поняття про предмет дискусії. І бажано - реальне поняття , а не бабські забобони і фантазії. (щодо жінки в штанах...)
Галина до *** Показати IP 26 Червня 2016 11:00
Вони всі зазомбовані його проповідю, я колись сама чуть в ту секту не попала.
Анонім до *** Показати IP 28 Червня 2016 21:55
попяру в кацапію депортувати ,або на зону сєпара
максим до *** Показати IP 4 Вересня 2016 17:51
частково вын правий, церква це не клуб і не базар, жінки не можуть приходити туди в штанях чи з сережками (тим більше до причастя!!!) ці правила були встановлені ще святими отцями церкви, і тому не вам вирішувати правий він щодо цього, чи ні. а нащот того що він ледве вухо не відкусив, то Бог йому суддя
Анонім Показати IP 25 Червня 2016 16:34
Підвісити за **** з колокольні!
Rygor до Анонім Показати IP 25 Червня 2016 17:04
А разом і мусорка місцевого.
Штефан, Луцьк до Анонім Показати IP 25 Червня 2016 19:28
Геть від Москви! Тільки у власній Українській державі ми не будемо рабами у московських попів. Я не буду щось радити землякам. Ви бачите все самі. Думайте і робіть висновки.
бе Показати IP 25 Червня 2016 16:57
московські попи люблять тільки украінські гроші і івсі це знають- але більшість всерівно продовжує цілувати за це ім руки!
пр Показати IP 25 Червня 2016 17:08
это ВП? Очередная провокация Пащенкогузя
Фьодор до пр Показати IP 25 Червня 2016 23:00
Канановичі, ви ж уже Кирду в 23 окрузі підтримуєте. Нащо вам той Гузь?
Соломія Показати IP 25 Червня 2016 17:13
Видно прихожанам байдуже, який в них батюшка...І серед священників московського патріархату є справжні Богослужителі, які справді служать Богу і людям, стараються відходити від політики... надіюсь, що прийде час і буде у нас одна церква Ураїнська.
ковельчанка Показати IP 25 Червня 2016 17:13
Прикро що в наш час наші люди ходять до церкви де правлять попи московські та ще й такі виродки.Коли вже той народ прозріє- полішуки темні
Кс Показати IP 25 Червня 2016 17:18
Щось мало вiриться, що це все правда.
Галина до Кс Показати IP 26 Червня 2016 10:58
Все првда живу в сусідньому селі.
Віктор до Галина Показати IP 14 Липня 2017 18:49
В якому селі?
Анонім Показати IP 25 Червня 2016 17:21
Оце душпастир!А вам. прихожани за н ього не соромно?!
ЛУЧАНИН Показати IP 25 Червня 2016 17:40
Люди ,а ,що Ви хочете від ментів -поліцейських на чолі зі Шпигою коли на на території іхньої управи Московська церква,то є питання ще просто ментам чужде все українське крім бабла.
Піддубець Показати IP 25 Червня 2016 17:58
Горбатюки- брехуни мстять попові за те, що його син балотувався на посаду сільського голови і був конкурентом на виборах. Боря алкоголік ледь переміг, а зараз шукають різні шляхи щоб подіти попа. От і вся історія.
Галя до Піддубець Показати IP 26 Червня 2016 10:56
Якщо це не правда про вашого попа, то чого ховаєте своє ім'я? ПРАВДА І ЩЕ РАЗ ПРАВДА, а коли ховали Сірожу Писарука то ваш піп його відспівувати навіть не хотів.
хуліган до Галя Показати IP 26 Червня 2016 12:13
За Сєрого це відверта брехня!! Не було такого такщо не обдурюйте людей.
Галя до хуліган Показати IP 26 Червня 2016 14:00
Ввечері на передодні похорон всі говорили що не хоче ховати, те що чула своїми вухами від самих піддублян те і кажу.
до кС Показати IP 25 Червня 2016 18:16
волиняка не перехреститься доки грім не гряне
Аналітик Показати IP 25 Червня 2016 18:24
Перехід у Київський патріархат дозволить громаді села зберегти своє достойне обличчя.
Знаюча Показати IP 25 Червня 2016 19:19
Владика вже два рази видавав укази про звільнення цього священика, але після указів у єпархію приходили сотні людей і вимагали його повернути назад.
111 Показати IP 25 Червня 2016 19:55
Московитські кацапи, неотесана орда, це зло, геть з України московське іго.
Жидичанин Показати IP 25 Червня 2016 20:26
Читаю,що тут дехто не йме віри написаному.То Ви приїдьте до нас у Жидичин,тихцем зайдіть у путінську церкву і послухайте проповіді кремльовського попа Володимира Гелети. Піддубцівський Миколай-невинне дитя.
Хлопці з АТО до Жидичанин Показати IP 25 Червня 2016 22:44
Приїдемо і послухаємо!
Омв Показати IP 25 Червня 2016 21:04
Де СБУ ??????!!!!!!Досить на митниці кришувати контрабас,робіть свою роботу!!!!#
Іван Показати IP 25 Червня 2016 21:33
Так цей батюшка спить з матушкою з Борохова. Вона керує в нього хором. І частина дітей в Борохівського батюшкі на нього похожі.
Віктор до Іван Показати IP 14 Липня 2017 18:53
Ну загнув, сам то звіідкі
Укроп Показати IP 25 Червня 2016 23:03
А місцевим жителям може хватить соплі жувати? Самі розберіться, вирішите самі і гоніть з села трі 3 їух. Коли везуть у трунах наших краян зі сходу якась наволоч відкриває морду пархату і несе юнйух. Голова селищної ради з громадою самі можете це питання владнати, а поліцай може відконвоювати москалика на вокзал і запхати до столипіна.
Вірую Показати IP 25 Червня 2016 23:04
Моляться рідною мовою на рідній землі!!! Не продавайтесь Московії клятій !!!
Анонім Показати IP 26 Червня 2016 08:34
громада це велика сила і поки Піддубчани самі не перейдуть в Уп то цей і не тільки цей піп будуть творити все що їм заманеться і бачили вони вас в своїй повній і нагодованій вами ж ж... а ви дурні давайте їм гроші і за них москва купить патрони і постріляє наших українських синів і а це ви цілуйте їм руки в побільше давайте зелених . Я так бачу що громади в Піддубцях немає а є стадо московського попа. Голові треба звернутися до суду є підстава
Яна Показати IP 26 Червня 2016 09:59
Тут всі пишуть де СБУ чи тому подібне.А що само сталося?Люди хотіли провести захід.Це добре.Але хтось при цьому спеціально зробив провокацію.Церква належить громаді і священник,це людина що відповідає за усе що там діється перед громадою.Прийшли люди,без дозволу батющки та прихожан церкви зняли штандарт церкви і на його місце повісили прапор України.Питання?А що іншого місця ніж те де був штандарт церкви для повіски прапора не знайшлося???Місця там було купа.Той хто це робив свідомо і робив провокацію,знаючи що це обурить і священника і частину громади.Тим більше що в нас церква відділена від держави і живе своїм життям. Священник мав по закону повне право написати таку заяву про вчинення протиправних дій.По-друге, нібито священник назвав прапор України ганчіркою.І це зі слів як пишуть деякі змі людини в якої давній конфлікт з священником цієї церкви.Так вона може все що завгодно сказати.Я наприклад бачу тут саму настоящу провокацію.Хтось хоче спровокувати людей.
паля до Яна Показати IP 26 Червня 2016 14:47
Цей хтось це непевно сільський голова. Який давно недолюблює попа за те що він його братові ставочка що біля церкви невіддав. Хтось писав за СБУ чому воно не береться за попа , заодно нехай би перевірили селичного голову який там участки раздавав(продавав) на право й налівоналіво!!
писар Показати IP 27 Червня 2016 13:17
коментар було видалено
Олеся Показати IP 27 Червня 2016 15:01
Писала під іншою статтею і напишу тут: наші співгромадяни ведуть себе безкультурно та по-хамськи. Ніхто не святий, що той священник, що голова села. нам потрібно вчитись не дратувати один одного, поважати вірування та погляди, а не самовільно лізти на територію церкви або ображати державні символи. поможи нам, Боже.
Дідо з гори Показати IP 27 Червня 2016 15:15
Націоналізувати церкву поступово, щоб потім заявити - це неподобство,як так можна? Раніше, до того як трапилось ЦЕ, люди сповідували Христа і знали чого в КП не варто іти. Але трапилось ЦЕ - і народу скрутилось щось, він не побіг, він кинувся стрім голов туди. Питання, всі як філарет продали Христа за цукерку?
Василь. Показати IP 27 Червня 2016 20:47
Звичайно, що самі Піддубці повині зробити висновок, перейти спокійно під патріархат Київський зібрати підписи на загальних зборах та оформити юридично і в майбутньому не буде підніматися це питання.
тоооооллл Показати IP 28 Червня 2016 23:08
ВСя проблема в тому що горбатюки з попом ставка не поділили. Але чогось всі забули,що Грбатюк толік був самим головним ригом на волині. Забрав в селі біля церкви 2-3 гектари земельки, ставочок, а люди д*біли мовчачать. І ніхто рига не трогає, і морду не б.є А піпі погнаний
Піддубці Показати IP 29 Червня 2016 14:11
писати можна все хто ,що думає .Але скажіть де був голова с/р минулого року чому не проводив заходи , а саме священник з громадоє щороку в цей день згадують розстріляних в тюрмі. Всім відомо під чиїм керівництвом в селі проводиться бунт , а це саме робить Горбатюк А. тільки вже руками брата Бориса. Чому Горбатюк А. не піднімав питання КП будучи депутатом ВР , що боявся по писку получити від Януковича так сьогодні вивернув шапку і став щирим "українцем". Писаки зупиніться , а особливо відповісти повинні журналісти і тим хто сказав що це слова священника за ганчірку. А Михаїлу не гоже заїджати не в свої парафії .
кукурузнік Показати IP 29 Червня 2016 16:17
ну що ж сказати,як кажуть люде, кожна жаба своє болото хвалить,а сусідське ганить так і виходить в піддубцях)
от, Показати IP 12 Липня 2016 12:25
там було ще веселіше- вчителькі місцеві листа в облраду написали ,і паплюжили державу і прапор,з яким наші хлопці на фронті стоять,то директора школи обласне начальство заставитло тим куркам безграмотним прочитати лекцію про прапора, і на тому все скінчилося , а їх треба від дітей гнати в три шиї,щоб ними і не воняло у школі.
отак Показати IP 7 Листопада 2016 22:49
Гнати з посади і Горбатюка голову с.ради і попа русського.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus