USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

План нових територіальних громад на Волині

29 Травня 2015 16:31
Перші спроби створення Проекту перспективного плану нових територіальних громад на Волині починає формуватися. Він із багатьма недопрацюваннями, неуточненими, навіть подекуди проблемними моментами, але перше спільне бачення експертів та громад уже напрацьоване. Воно і стане основою подальшої великої роботи.

Про це повідомили у прес-службі Офісу реформ у Волинській області

Все це експерти Офісу реформ обговорили спільно з представниками профільної робочої групи, що діє при облдержадміністрації, під час секційного засідання.

Цій презентації передували численні обговорення, консультації, виїзні зустрічі, робочі наради та засідання, бесіди з представниками громад, уточнення інформації, поданої райдержадміністраціями, із головами сільських рад та громадськими активістами.

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, який очолює робочу групу, одразу наголосив:

– Нам потрібно, аби перспективний план, що найближчим часом буде запропонований для обговорення в депутатських комісіях та згодом – винесений на голосування у сесійній залі, був максимально реалістичним, відповідав Методиці і відображав побажання кожної громади.

Посадовець зауважив, що чимало громад і справді виявили активність та мають певні напрацювання і навіть підготували необхідні ініціативи про об’єднання. Чого не можна поки сказати про міста обласного значення – до Офісу реформ від жодного з них досі не надійшло пропозицій.

Зокрема, це стосується Луцького району, де значна кількість громад виявила бажання утворити адмінцентр, і жодна не розглядає ймовірного об’єднання з самим Луцьком. Схожа ситуація – у Володимирі-Волинському.

Зі слів Кошарука, приміські села висловлюють позицію, що готові об’єднуватися з такими потужними центрами, як міста обласного значення, але залишатися у статусі, в якому є нині.

На це фахівці зазначили однозначно: не може так бути, що люди в довколишніх населених пунктах користуються всіма благами, які є в місті, навчаються у міських школах, діти ходять у міські садочки, але платять за послуги за нижчими тарифами.

На Ковельщині взагалі відбувається значна подрібненість – там пропонують створення багатьох громад зі слабкою економічною базою.

Тож після обговорення робоча група вирішила пропонувати у Ковельському районі лише три громади з адмінцентрами у самому Ковелі, також Голобах та Поворську. І незважаючи на бажання інших сільських рад об’єднувати села навколо себе, експерти Офісу реформ намагатимуться переконати людей, що лише так вони будуть здатні себе забезпечити.

Щодо Маневицького району, то там ситуація виглядає приблизно так: центри формуються у Маневичах та Колках.

На Ківерцівщині варто було б також створити дві громади – Ківерцівську та Цуманську, хоча є й інші пропозиції, тож ситуація поки неоднозначна.

Рожищенському рекомендують створити центри у Рожищі, Копачівці та Доросинях.

На території Володимир-Волинського району формується кілька адмінцетрів: Устилузький, Березовичівський, Зарічанський, Зимнівський та Оваднівський. Причому з центром в Овадному вже побажала та підготувала необхідне подання об’єднатися Гайківська сільська рада (нині Турійський район). Так склалося історично – вони раніше входили до Оваднівського району.

Проте бачення Офісу реформ, що керується Методикою, та фахівців робочої групи дещо різниться з позицією згаданих громад, адже логічніше й головне, на їхню думку, – економічно доцільніше було би об’єднати села навколо Володимира-Волинського, Устилуга та Овадного. Таку пропозицію і лишили для подальшого обговорення на місцях.

Горохівський район виявив ту ж виважену позицію: якщо спочатку до Офісу реформ надійшла пропозиція створити 7 громад, то після зустрічі з експертами там погодилися і вже опрацьовують укрупнення з центрами у 3 чи 4 населених пунктах. Зокрема, як варіант, члени робочої групи запропонували зробити центри у Берестечку, Горохові та Сенкевичівці.

Непроста ситуація і в Іваничівському районі: там є пропозиції щодо створення кількох дрібних громад.

– Ми говоримо про інвестиції, державні підприємства, наближеність соціальних закладів. Маємо пояснювати людям, що їм доведеться згодом жити у громаді, яку вони створюють. І якщо не матимуть способів розвитку, то в результаті лише ускладнять собі життя, – наголосив декан історичного факультету, кандидат історичних наук, доцент СНУ ім. Лесі українки Анатолій Шваб.

Доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління історичного факультету СНУ ім. Лесі українки Валентин Малиновський, який проект перспективного плану підготував ще в 2005 році, наголосив: не можна дрібнити громади лише через те, що хтось із сільських голів вважає, що так йому буде краще, бо з тим сусідом він давно товаришує. Необхідно пояснювати, що громаді доведеться розраховувати на власні сили.

Зрозумілою є ситуація в Шацькому районі – там населені пункти об’єднуватимуться навколо районного центру.

На Ратнівщині планується створення трьох громад – з центрами у Заболотті, Ратному та Самарах.

На Камінь-Каширщині попередньо пропонують центри у Пнівному, Сошичному, Бузаках, окрім самого райцентру.

На базі Любешівського району погодилися створити дві громади: з центрами у Ветлах та Любешові. Одна громада – на Старовижівщині, 4 – у Рожищенському (окрім Рожищ, на цьому етапі пропонується ще визначити центрами Копачівку, Переспу, Доросині або ж Щурин).

На базі Ківерцівського району, на думку експертів Офісу, логічно було б створити дві громади – Ківерцівську та Цуманську. У Локачинському районі всі села, ймовірніше, об’єднають навколо районного центру – вийде дійсно сильна громада. У Рожищенському районі теж немає можливості дрібнити громади, інакше вони стануть неспроможними.

На Турійщині ймовірне створення громад із центрами у самому райцентрі, а ще Лукові та Купичеві.

Любомльська райдержадміністрація (окрім Любомля) ініціює ще центри у Лукові, Гущі та Головному.

Але, наголошують експерти: кожен сільський голова, який ініціює об’єднання чи то погоджується йти у склад громади, повинен усвідомлювати ту відповідальність, яку бере на себе. Як і не забувати про те, що об’єднання має сприяти розвитку, і в жодному випадку не блокувати руху вперед. А гроші з державного, обласного, районного рівнів будуть перенаправлені на рівень територіальної громади, власне, туди, де і живуть люди.

На території цих громад залишатимуться нові податки, зокрема, вся орендна плата за землю, акцизний збір від продажу підакцизних товарів та податок на нерухомість.

Крім того, об’єднавшись, громади зможуть розраховувати на додаткові кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури. І між ними з’явиться здорова конкуренція, адже кожен сусід зможе жити за тими ресурсами, які отримає і сам залучить – отоді й стане особливо відчутною та реальна спроможність, яку зараз через власні амбіції часто не враховують, подаючи ініціативу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анатоль_ Показати IP 29 Травня 2015 16:46
Зараз іду за півлітрою, будемо з панею Наталею Семенівною розбиратися з громадами та районами на Волині!
Натаха Показати IP 29 Травня 2015 17:21
а чому в Любешові створюють громаду у с. Ветли? Мабуть тому, що Адамчик Мартинюк звідти...
Лучанин08 Показати IP 29 Травня 2015 17:40
Ну повна маячня. За яким принципом ця комісія пропонує ці громади. Наприклад в Рожищенському районі центри в Рожищах і Копачівці, яка за 5 км від Рожища. Чим ця комісія думає, напевно не головою ....
Сусід Показати IP 29 Травня 2015 19:19
Може краще об'єднати області в регіони спочатку. Щоб менше було рішал зверху. Цікаво ,як заспівають в Луцьку?
Петро Показати IP 29 Травня 2015 19:49
Ох, ті вже недолугі реформи, а особливо щодо створення нових територіальних громад на Волині, безумовно з плану створення видніється неозброєним оком кришування теми, буквально в 1962 році вже був недолугий адміністративний поділ який проіснував буквально 3 роки, мене вражає Маневицький район найбільший в області по площі 2,2 тис га і всього навсього дві громади, в адмін поділі за останніх 300 років, іпри волостях іпри.......... було 4 -5. Шаеновні, якщо ви ще ці дві громади віднесете до Камінь-Каширська то це буде взагалі АБСУРДДДДДДДДДДДД,
кошаруку Показати IP 29 Травня 2015 20:19
при чому тут методика якщо є ЗАКОН ТА КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ, ЯКА ГАРНТУЄ МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ - волю людей
анатолю Показати IP 29 Травня 2015 20:54
візьми з собою методику та кошарука
Роман Показати IP 29 Травня 2015 21:22
Там дійсно цікава методика поділу. Наскільки я розкумію, то така одиниця, як село,селище перестає існувати. Саме цікаве, щоУкрупнення має бути добровільним, але по суті кінцеве рішення за кабміном і ВР. Тому , як на мене краще піти польським шляхом- централізовано поділити, а вже потім коригувати.
Штефан, Луцьк Показати IP 30 Травня 2015 09:38
Нововолинськ де? Нема і не буде. Ніхто із ним єднатися не хоче. Бо знають добре: з'єднавшись із феодальною структурою самі потраплять у залежність до барона Сапожнікова. Земля, гроші та майно - тю-тю!
До Петро Показати IP 30 Травня 2015 09:58
В інтернеті є різні версії. Є що центр К.Каширськ( з Манев і Любешів районами), є центр Маневичi. А є варіант,що частина району до Ковельського частина до Луцького, є і інші варіанти. Будем жити побачим.
Ліза Показати IP 31 Травня 2015 20:03
Ківерцівський район найбільший за населенням і теж всього дві громади, а в Рожищенському -3.У чому логіка цього "офісу"???
??? Показати IP 31 Травня 2015 23:38
Зважаючи на результи раніше проведених реформ ...арміі, медицині, с.г нас чекае черговий балаган.Невже обеднавши різні громади відбудеться чудо і вони стануть жити краще? Саме краще не зявиться а розвиток громад знівелюеться,закон рівносполучних посудин.Це обовязково призведе до закриття шкіл, клубних закладів,фапів, до затухання сіл. Перед початком проведення реформ нехай назвуть прізвища реформаторів та авторів. Нехай пояснять мету,фінансові вигоди.Поясніть на базі якого небудь район уфінансову складову. Ніяк не вловлю економіі коли в сільській раді в складі 6 сіл скоротять 4 нинішніх працівники а призначать 6 сільських старост. На круглих столах одна демагогія за яку ніхто не відповідае , язик без кості ось і чешуть.Все це чомусь сідлаеться на добровільній основі.Завтра скажуть , ви ж цього самі захотіли. Чому б не розпочати реформу з добровільного скорочення 450 дармоідів Верховноі ради...Кабміну.На діяльність цих злодюг в законі дивитись тошно.
голова Показати IP 2 Червня 2015 12:06
Чому реформування має іти згідно плану Офісу реформ, чому не враховують думку самих громад, які хочуть обєднатися добровільно, а заганяють примусом- так як хоче адміністрація, не чути і не видно позиції рад - районних та обласної......
Дівчисько Показати IP 23 Червня 2015 14:29
Шановні, це все робиться мабуть для того, щоб відмити знову великі гроші. Хто думає про простий народ. Хочеться запитати наших "мужновладців", А КУДИ ПІДУТЬ ТІ ЛЮДИ, ЯКИХ ПОЗВІЛЬНЯЮТЬ ІЗ РОБОТИ????????????????? Це ж позакривається дуже багато шкіл, дитсадочків і різних адмін установ, а куди людям іти. На біржу???????????????? Постоять 6 місяців і куди далі, та спочаптку створіть нові робочі місця, дайте людям роботи. Кричите що в країні війна, а гроші на війну з простого народу дерете, та ви спочатку у народу запитайте, що йому потрібно, а потім вже робіть. А то думаєте тим місцем, що сидите. Хіба я не права????????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus