USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як змінюються території, приєднані до Луцька

27 Червня 2020 15:16
Луцьк буде об’єднуватися з громадами. Так вирішив Кабінет Міністрів. І вже до 25 липня цей процес має завершитися, щоб восени можна було безперешкодно провести місцеві вибори.

Так, згідно з перспективним планом, який затвердив Уряд, до складу Луцької ОТГ увійдуть Боголюбська, Жидичинська, Заборольська, Іванчицівська, Княгининівська, Одерадівська, Озерцівська, Прилуцька, Рокинівська та Шепельська громади. Натомість Боратинська, Липинська, Підгайцівська та Гіркополонківська громади, теж прилеглі до міста, за перспективним планом до Луцька не потрапляють.

Процес об’єднання відбудеться, не залежно від того, чи готові громади. В Асоціації міст України пояснюють: юридично згода мешканців населеного пункту про об’єднання громад сьогодні не потрібна, оскільки Закон України «Про місцеве самоврядування» передав повноваження по зміні меж ОТГ і визначення їх центрів Кабінету міністрів, допоки не буде прийнято закон «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

Те, що добровільний етап об’єднаних громад колись має закінчитися, розуміли всі. Адже п’ять років реформи – достатній термін для того, щоб прийняти рішення. І тепер обов’язок завершувати об’єднання бере на себе держава – у адміністративний спосіб. А про те, що селам вигідно приєднуватися до навколишніх міст, почали говорити ще на старті адмінреформи. Затягувати далі вже не можна, адже восени – місцеві вибори, а на черзі – укрупнення районів та, ймовірно, зміна меж областей.

Красне, Малий Омеляник, Теремно, Вишків, Гнідава, Дворець… Це – аж ніяк не повний перелік історичних сіл, які сьогодні стали частиною Луцька. Раніше вони були приміськими селами, але з часом їх включили в межі міста і навряд чи хтось з місцевих називає тепер себе сільським жителем. Всі вони давно лучани, користуються послугами міського транспорту, медичних закладів, водять дітей в школи та садочки Луцька без жодних додаткових умов.

Востаннє Луцьк змінював межі за рахунок прилеглих сіл у 80-х, коли до міста приєднали село Вересневе.

На той момент, окрім «приписки», для місцевих мало що змінилося. Не було освітлення, центральної каналізації. З часом приміщення будинку культури і спортшколи почали вимагати ремонтів. Натомість сьогодні за менш як 10 років, мікрорайон змінився до невпізнання.

До прикладу, ще в 2009 році санстанція закривала «Комплексну дитячо-юнацька спортивна школа №1», оскільки там існувала загроза життю та здоров’ю відвідувачів. Там відвалювалася плитка зі штукатуркою, усі стелі покрилися тріщинами. Але у 2013 році заклад отримав нове життя: 2,3 мільйона гривень благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» витратив на ремонтні роботи. В результаті – один з трьох найбільших басейнів Луцька врятували.

Того ж 2013 року, в мікрорайоні відкрили оновлений Будинок культури. А у 2019-му оновили глядацький зал за півмільйона гривень з міського бюджету.

У 2016-му тут провели вуличне освітлення, якого місцеві мешканці чекали близько 20 років. А у 2018 році на Вересневому відкрили сучасний стадіон, облаштований за кошти міського бюджету та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» на території, де за два роки до того було стихійне сміттєзвалище.

Амбулаторію загальної практики сімейної медицини № 3 комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» на вулиці Корольова,3в капітально відремонтували вперше за 60 років улітку 2018 року. Завдяки облаштуванню приміщення близько 5 тисяч мешканців мікрорайону та мешканці прилеглих вулиць отримують якісну та доступну медичну допомогу. А наприкінці 2018-го запрацював для мешканців мікрорайону Вересневого власний пункт базування бригад екстреної медичної допомоги. Давно обіцяна каналізація нарешті добудована і підключена до центральної. Усі ці зміни на території колишнього села Вересневе відбулися за доволі короткий термін.

Сьогодні ж Луцька ОТГ окрім міста Луцьк включає в себе ще й Прилуцьку сільську раду. З часу об’єднання жителі сіл Прилуцьке, Дачне, Жабка та Сапогове отримують медичні послуги в обласному центрі, користуються громадським транспортом за тими ж умовами, що і лучани. На потреби Прилуцької сільської ради виділяються кошти для ремонту доріг, бюджетних закладів. Зокрема, згідно з прийнятим рішенням, бюджет розвитку Прилуцької сільської ради складає 1,5 мільйона гривень. Окрім того 500 тисяч із загального фонду запланували виділили у якості співфінансування будівництва ДНЗ у селі Дачне.

Зрештою, що отримують мешканці сіл, які приєднаються до Луцька? Зросте статус, а відтак і вартість їхнього житла, землі, яку, до речі, ніхто не відбере, пенсіонери зможуть безплатно їздити в Луцьку тролейбусами, певний розвиток здобуде освіта, культура, поліпшиться транспортне обслуговування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
111 Показати IP 27 Червня 2020 16:09
як вересневий був задрипаним так і залишається... Мамсурова найжахливіша вулиця міста яка десятиліттями не ремонтувалася. Крім Львівської та вул. Перемоги(Полонка) що сполучає район з містом більш доріг не існує. Теоретично Мамсурова проситься продовжити до перехрестя з Коршовця а далі До Гіркої Полонки що значно розвантажить вул. Львівську.
Ірина Показати IP 27 Червня 2020 17:16
Дуже невдалі райони міста привели в приклад.Не бачу жодної переваги перелічених районів міста над Зміїнцем чи Милушами...
112 Показати IP 27 Червня 2020 22:10
Проспект молоді будинок 3а, як збудувався у 1978р. Так і ремонт двору більш ніколи не ремонтувався вже 42 роки. Ями такі, що машини дном вже шкребуть.
Тетяна Показати IP 7 Березня 2021 22:34
Щось не чула щоб у село Дачне чи Жидичин їздив міський транспорт по 6 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus