USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Подвиг волинського розвідника увійшов у світову історію

10 Листопада 2014 19:05
Розвідник із Ковельщини здійснив подвиг, який увійшов у світову історію. Так, волинянин, вчинивши диверсію, знищив понад два десятки ворожих літаків та іншу військову техніку.

Про це розповів генерал-майор у відставці, член Національної спілки журналістів України, голова обласної організації ветеранів України Олександр Булавін у Луцькому педагогічному коледжі, якого запросила на кафедру суспільних дисциплін.

«Про сьогоднішню розвідку поки говорити рано, але вже можна сказати про тих, ким можуть гордитися наші краяни – про волинян, які увійшли у військову історію. Цікавою персоною у розвідці був Олександр Сидорчук. Він народився 1913-го року на Ковельщині, одружився на німкені й здійснив одну з найбільших диверсій, яка увійшла в історію Другої світової війни.

Зокрема, він знищив 27 фашистських літаків - це цілий полк. Окрім того, волинський розвідник ліквідував 25 авіамоторів, бензосховище та два ангари. Це відбулося 10 березня 1942 року на Інгульському військовому аеродромі.

А народився Олександр Петрович Сидорчук у сім’ї залізничника. Освіту отримав у Ленінградській спецшколі НКВС. Далі працював на Київському заводі «Більшовик». Уже в 1933 році пішов на військову службу червонофлотцем на Далекому Сході. У 1937 році почав працювати в органах держбезпеки в Києві.

І так, у 1941 році він опинився на тимчасово окупованій території й увійшов до складу диверсійно-розвідувальної групи «Миколаївський центр» під керівництвом капітана держбезпеки Лягіна, майбутнього Героя Радянського Союзу. Олександр Сидорчук був заступником командира з диверсійної роботи.
Щодо його успіхів, то в середині листопада 1941 року він здійснив диверсію на військовому складі та автобазі гітлерівців у Миколаївському парку імені Петровського, в результаті чого знищив 20 машин, 5 мотоциклів, до 30 тонн пального і запасні частини до автотранспорту.

Уже наступною була диверсія волинського розвідника, за яку його знає військова історія світу - 10 березня 1942 року. Від його дій загинув цілий авіаційний полк люфтваффе. Це була одна з найвизначніших диверсій проти німецьких військ під час Другої світової війни.

Загинув волинський розвідник в листопаді 1942 року після підриву нафтобази в торговому порту Миколаєва. Тоді Олександр Сидорчук отримав важку контузію та опіки першого і другого ступенів усього тіла і через два дні помер у лікарні, будучи непритомним.

Посмертно лейтенант був нагороджений орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня і медаллю «Партизана Вітчизняної війни» 1-го ступеня.

Також йому хотіли присвоїти звання Героя Радянського Союзу. Зокрема, начальник 4-го розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР генерал-майор Судоплатов підписав подання на присвоєння відважному чекісту-розвіднику цього звання. Втім, вище керівництво не підтримало.

Радше, це через те, що розвідник був вихідцем із Заходу України. Окрім того, він був одружений на німкені. Цікавим фактом є й те, що Олександр Сидорчук був безпартійним, він не перебував у лавах ВКП(б)».
«Волиняни можуть гордитися героями своєї Батьківщини», - підсумував голова обласної організації ветеранів України Олександр Булавін.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що на Волині діють іноземні розвідники, як мінімум із трьох сусідніх держав, і вони можуть бути дуже близько до кожного з нас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Онука Показати IP 10 Листопада 2014 20:16
Він був воїном УПА?
Дончанин до Онука Показати IP 11 Листопада 2014 11:44
Официальный ответ немецкой стороны на запрос, если не ошибаюсь, Ющенко: "В наших архивах не зафиксированы потери немецких частей в противостоянии с силами УПА". Ответ на твой вопрос понятен?
Историк Показати IP 10 Листопада 2014 20:23
Сидорчук Александр Петрович – член диверсионно-разведывательной группы «Центр». Подпольная кличка «Моряк», единственный универсальный подрывник в группе. Он прошел специальную подготовку в разведшколе и был исполнителем большинства диверсий группы В. А. Лягина (Корнева). В конце ноября 1941 года Николаев озарился яркими вспышками пожара. Горели склады запасных частей, автопокрышек, горючего крупного автомобильного соединения, обслуживающего 4-ю воздушную армию противника. Это была первая диверсия А. П. Сидорчука. В декабре 1941 года В. А. Лягин поручил ему подготовить и провести диверсию по уничтожению тёплого обмундирования, завезенного для гитлеровской армии. А. П. Сидорчук привлек к этой операции В. Васильева, П. Луценко, К. Улезко, Б. Воробьева и других подпольщиков. Установив место склада — подвальное помещение обувной фабрики по улице Советской, Сидорчук с группой проник во двор и через разбитые стекла окон подвала забросал его бутылками с зажигательной смесью; 18 автомашин с теплым обмундированием для фашистских оккупантов были уничтожены. В январе 1942 года группа чекистов под руководством и при личном участии А. П. Сидорчука подожгла склады немецко-фашистских войск в парке Петровского. Было уничтожено 20 автомашин, 5 мотоциклов, до 30 тонн горючего и запасные части к автомашинам. Адель-Гайден Келем-Лермонтововой - жене Сидорчука удалось устроить своего «супруга» кочегаром на Ингульский военный аэродром 4-й воздушной армии. В связи с передислокацией авиасоединений немцев на Кавказ необходимы были активные действия в тылу. Основная цель диверсионных операций – помешать гитлеровцам сосредоточить силы для наступления на бакинские месторождения нефти. Москва перед всеми резидентурами юга Украины поставила задачу провести масштабные диверсии по уничтожению аэродромов, ремонтных баз и самолетов противника. И т.д. и т.п. Он был чекистом, героем, а не националистом-убийцей. При чем тут Галичина? Он был Человеком, а не бандеровцем
Волинь моя Показати IP 10 Листопада 2014 20:42
На х.... такого "Историка" з його смердючим рашистським нацизмом і хє.....м чекізмом. А з нашого співвітчизника, про якого йдеться в матеріалі, є чому павчитися в справі боротьби з кацапським фашизмом.
Лучанин Показати IP 10 Листопада 2014 20:56
Підтримую 100 % !!!
Волинь моя Показати IP 10 Листопада 2014 22:27
Адмін, спиш?
Анонім до Волинь моя Показати IP 11 Листопада 2014 10:13
почитай, може проснешся ..http://korrespondent.net/ukraine/events/461883-nemeckie-istoriki-otryady-oun-upa-ne-voevali-protiv-vermahta
Волинь моя до Анонім Показати IP 12 Листопада 2014 00:02
Це на замовлення кацапів меркель справочку написала?
запитання Показати IP 11 Листопада 2014 07:04
А скільки простих українських людей заплатило життями (були розстріляні) за подвиги цього "героя"? Чи лік цьому не вівся? Пан Булавін настирливо провадить в життя мрії Путіна - ідеалізує СССР, на прикладах показуючи, що лише в "братній сім'ї народів" розквітали таланти наших земляків. На місці СБУ я би уважніше придивився до цього чоловіка. Якась нездорова і не на часі у нього активність. Чи погони генерала - індульгенція?!!
цікавий адмін Показати IP 11 Листопада 2014 08:36
у ВН працює....мабуть, теж з тих, хто жалкує, що Волинь під фашистами не лишилась.
волині моїй Показати IP 11 Листопада 2014 08:38
тебе послухати, так і Берлін взяли "доблесні вояки упа", а "москалі" вночі приїхали на своїх танках і вкрали перемогу. А ще говорять, що Америку відкрив не Колумб, а вуйко Кольо з Коломиї, а штурманом у нього був Хуан де ла Коса - Іван Козак. А ще Кіплінг писав про племя бандерлогів, які верещали, що вони самі-самі мудрі, розумні, красиві. Нічого не нагадує?
Карпати до волині моїй Показати IP 11 Листопада 2014 08:55
Якби був мозок у цієї "волині моєї", воно б зрозуіло, про що ти, а так - це розмова глухого із сліпим. Але втішає те, що Волинь прокидається, скоро розплющить очі і включить мозок. І жахнеться, що вони накоїли, ці вбивці дітей, жінок та пенсіонерів Донбасу. Ігор с Волинської області в рубриці «Люди говорять» на "Анна-ньюс" розповів про своє прозріння. Але це тільки для тих, хто має розум
Колюмб Показати IP 11 Листопада 2014 08:49
а це не той Булавін, що шпигунів на Волині познаходив?
Волинь моя Показати IP 11 Листопада 2014 10:09
Я щось не зрозумію.. Оці всі "Карпати" і "Волині моїй", ви тут пропагандою ху..лостану займаєтесь, чи в школі х...во вчились і з читанням проблеми? Якій до біса булавін? Мова про Сидорчука. який був нашим земляком. І те, що він воював проти фашистської німеччини в радянській армії, жодним чином не робить його якимось пособником кацапських окупантів. Чи "Карпати і компанія" німцям снаряди підносили? А не так все просто - не дві сторони там було, а три. І тому нєхєр спекулювати історичними подіяи і персонажами.
Колорад!!!! Показати IP 11 Листопада 2014 11:58
Главное оружие против бандеровцев - страх, а страх у них - специфический. Они не столько боятся быть убитыми, сколько боятся остаться в дураках. Боятся, что их кто-то кинет, боятся плена, боятся, что их по-нормальному не похоронят, боятся остаться без еды и одежды. А самый главный их страх - что кто-то живет лучше, чем они. Ничего не изменилось. Хотели в Эуропу, а попали в ж..... Безмозглое агрессивное племя галичан
смерч -3 до Колорад!!!! Показати IP 11 Листопада 2014 12:10
стули писок сепаратюга ! хватить тут тобі одноклеточному тролити ! краще почни з себе , поміняй памперс і сам подумай про свій страх...........Слава Україні !!!
Совість до смерч -3 Показати IP 11 Листопада 2014 14:46
Доляр 15, а буде по 20. Тарифи на ЖКГ зросли. Ціни на ліки ростуть і ростуть. Робити ніде. З бюджетників познімали всі надбавки і вони залишились тільки з малими окладами. Повертаються вояки з Донбасу без рук, без ніг Вони вже державі не потрібні. Армія гола, боса, голодна. На армію збирають з населення, яке скоро само піде жебракувати...Ввели податок на війну, а це більше півмільярда гривень в місяць!. Звичайно слава Україні. Скоро нікому буде кричати та скакати
Анонім до Колорад!!!! Показати IP 6 Грудня 2014 20:00
ти покатай Україною, подивись хто як і де живе, а потім патякай, лушпан
Анонім Показати IP 11 Листопада 2014 12:22
коментар було видалено
Микола Показати IP 13 Листопада 2014 08:44
Ми не скаче, мы Москаль.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus