USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Польські господарі «розбудили» волинських садівників

22 Липня 2014 07:00
Відбулася перша поїздка волинських фермеріав на територію Люблінського воєводцтва в рамках проекту "Час для бізнесу". Садівники Волині переймали досвід польських колег. Низенькі вишні, рясно всипані плодами, яблуневі сади, малина, ліщина захоплювали подих садівників.

З 7 по 11 липня 2014 року група волинських садівників перебувала на території Люблінського воєводства з метою вивчення польського досвіду у садівництві. Таку можливість для волинян надав проект «Час для бізнесу. Створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості Волинської області України та Люблінського воєводства Польщі шляхом диверсифікації сільськогосподарського виробництва», який реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007 – 2013.

У складі волинської делегації були представники Луцького, Горохівського, Рожищенського, Турійського районів, які на власні очі побачити приклади «Доброї практики» у садівництві Люблінщини.

Волинян на люблінській землі у місті Пулави тепло зустрічали працівники проекту з польської сторони: асистент координатора Павел Копіньскі та спеціаліст по організації навчання Малгожата Серока. Програма навчально-демонстраційного курсу була побудована таким чином: два дні перебування були присв’ячені презентаціям польських фахівців з питань садівництва, а решта днів – ознайомленню з кращими садівничими господарствами регіону. Свої презентації представили: Павло Суховоля, дорадник з питань рослинництва Люблінського центру сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі (крім того, Павло сам є власником 12-гектарного яблуневого саду) та Збігнев Шафран – керівник районної дорадчої служби в Ополі Люблінському. Тематика презентацій стосувалась застосування правил інтегрованих систем захисту в садівництві, у тому числі при вирощуванні яблуні, вишні, малини та полуниці.

Польські господарі гостинно запросили волинських гостей познайомитися з містом Пулави, його історією та сучасністю. Ми з задоволенням оглянули красивий палац князів Чарторийських, в якому тепер працює Інститут ґрунтознавста, удобрення та якості ґрунтів, побачили, як шанують поляки свою історію, бережуть пам’ять про своїх знаменитих земляків. Пройшовши по чудовому парку князів Чарторийських, спустились до Вісли, оглянули нові споруди, побудовані за кошти Європейського Союзу – пристань для яхт та моторних човнів, оглядову площадку над Віслою, новий міст та велосипедну доріжку, яка наче змійка в’ється поряд з Віслою, гарантуючи жителям Пулав та гостям міста чудовий здоровий відпочинок.

Третій день розпочався з візиту в групу виробників овочів і фруктів „FruVitaLand” в селі Пьотравін. Керівник групи Рафал Шмідт розповів про створення, діяльність та функціонування групи, а також про маркетинг фруктів: яблук, вишні, сливи, груші, полуниці, малини та смородини, вирощуванням яких займаються члени групи. Група створена в 2011 році як товариство з обмеженою відповідальністю, її членами є 128 господарств, площа яких становить 1 тисячу гектарів, в тому числі 500 гектарів яблуневого саду, 300 гектарів – вишневого саду, смородини, малини, полуниці, 100 гектарів – овочів та більше 100 гектарів – сівозмін. Має група холодильні камери, приміщення для упаковки, дві лінії по сортуванню яблук, лінію по дрилюванню вишні. Група працює на повну потужність, заготовляє та переробляє не лише продукцію її членів, а й близько 40% скуповує у інших господарствах. У майбутньому планує побудувати нові холодильні приміщення. Діяльність груп виробників овочів та фруктів підтримується Європейським Союзом, крім того, що групи можуть користуватися пільговими інвестиційними кредитами, за рахунок європейського бюджету відшкодовується до 85% вартості придбання техніки та обладнання, будівництва приміщень. Однак Європейський Союз не лише фінансово підтримує групи сільгоспвиробників, але ставить перед ними жорсткі вимоги: висока якість та безпека сільгосппродукції, чітка фінансова звітність та плановість роботи групи.

По дорозі до наступного господарства, волинянам показали семилітній вишневий сад. Захоплювали подих низенькі Вишні сорту «Лотовка», які були вщерть усіяні плодами. Цей сорт є досить поширеним на території Польщі, урожайність становить близько 25 тонн з 1 гектару, вишні низькорослі, гілки опущені донизу, що дозволяє проводити механізований збір урожаю. Господарство пана Кжиштофа Вільчопольского в селі Хрусьліна займається вирощуванням яблуні і груші. Загальна площа саду становить 20 гектарів, відрізняється воно від інших тим, що близько шести гектарів яблуневого саду захищено протиградовою сіткою, має крапельне зрошення, і крім того, захист від весняних заморозків у вигляді дощування.

Крім того, садівники відвідали Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі. Там їх привітав пан Здіслав Партита - головний спеціаліст по садівництву центру, який розповів, що на території Центру є близько 60 гектарів саду, в тому числі яблуні, груші, вишні, персики, абрикоси та понад 80 сортів фундука. На території саду проводяться сортовипробування та досліди по випробуванню нових засобів захисту плодових дерев провідних європейських виробників.

Наступного дня волиняни відвідали два господарства по вирощуванню яблунь: господарство Павла Тульчина в селі Вандалін та господарство Лукаша Чаплі в селі Грабовєц. Обидва господарства мають фруктосховища, зокрема в останньому господарстві, сховище з контрольованою атмосферою, яке було побудовано в 2010 році за рахунок дотацій від держави та Європейського Союзу, які господарство отримало на відшкодування втрат від повені. Про нові перспективні сорти яблунь «Джона Принц» та «Байкен», які користуються підвищеним попитом на ринку, делегація дізналась від Даріуша Целепи, відвідавши його господарство. Він разом з братом на території 12 гектарів займається вирощуванням цих сортів. Господарство цікаве тим, що продає яблука відразу із саду, і при цьому є досить рентабельним.

В день від’їзду українських садівників привітав директор центру сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі Антоній Скрабуха. Учасникам «Доброї практики» було вручено дипломи про проходження навчання. Директор центру запевнив волинян, що люблінські дорадники завжди готові надати необхідну консультаційну допомогу українським колегам, та запросив на садівничу ярмарку, яка відбудеться в Коньсковолі 12 жовтня 2014 року.

Наступною зупинкою був Люблінський гуртовий ринок на Єлізувці. Про його функціонування учасникам розповів директор ринку пан Рішард Новак: ринок побудований у 2002 році в рамках державної програми, загальна площа його становить 47 гектарів, це акціонерне товариство з 560 акціонерами, на території ринку розташовані павільйони овочів, фруктів, квітів, площадка під дахом для торгівлі з машин, за добу ринок відвідує 2 – 3 тисячі автомобілів, понад 160 фірм є постачальниками сільськогосподарської продукції, ринок працює з оптовиками та практикує роздрібну торгівлю.

На гуртовому ринку Елізувка розташоване Люблінське Регіональне відділення Агентства Реструктуризації та Модернізації сільського господарства в Елізувці. Про вплив ARiMRна модернізацію і розвиток сільського господарства в Люблінському воєводстві учасникам «Доброї практики» розповів директор агентства Анджей Беньков. Агентство створено в 1994 року ( в 2014 році відсв’яткувало 20-річчя свого існування), основною його функцією є реалізація Спільної Аграрної Політики Європейського Союзу в Польщі, фінансова підтримка розвитку сільського господарства та сільських територій. Завдяки втіленню САП значно змінився вигляд польського села, сільськогосподарського виробництва, покращились умови проживання селян тощо. Представники агентства подарували українській делегації плакат із зображенням півня, який став символом пробудження сільського господарства в Польщі з надією, що цей півень розбудить і українських сільгоспвиробників.

Перед від’їздом наші садівники відвідали господарство пана Богдана Потенбського в селі Рибчевіце II, яке спеціалізується у вирощуванням ліщини та її саджанців.

Судячи з вражень учасників першої поїздки в рамках 5 навчально-демонстраційних курсів «Добра практика», можна стверджувати, що поїздка вдалась: учасники поповнили свої знання по технології догляду за садом, отримали відповіді на запитання, а найголовніше побачила на практиці європейський досвід ведення садівництва, а здобуті знання зможе використати для розбудови власного господарства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Петро Показати IP 22 Липня 2014 08:46
Дохазяйнувалися...Щоб вишню дітям показати,треба буде в Польщу їхати...А ви попитайте старших поляків .які Волинь пам,ятають.Вони вам розкажуть,які вишні тут родили...
Mik (галицька миша) до Петро Показати IP 22 Липня 2014 10:49
Що ж, друже, треба вiдновляти своє сiльське господарство. Дiйсно - "дохазяйнувалися"... Хiба наш сiльськi ґазди гiршi, нiж польськi?
Льоня Показати IP 22 Липня 2014 12:35
Гарний і потрібний для фермерів проект, в Польщі є чому повчитися. От якби ще держава так дбала про наших селян як ЄС про польських рольніків, тоді і в нас було б все чудово
ПЕЧЕНЮК МИКОЛА ДО ЛЬ Показати IP 22 Липня 2014 19:13
ЛЬОНЯ ПРОЕКТИ В ДЕРЖАВІ Є І ДУЖЕ РІЗНІ, ТІЛЬКИ ЇХ РОЗКРАДАЛИ ЧИНОВНИКИ СОБІ І РІДНИМ А НАРОДОВІ Х.Й , ПОДИВИСЬ ЯК ПРОЦВІТАЮТЬ ФЕРМЕРИ ЯКІ ХОДИЛИ ПІД ВЛАДОЮ І ВСЕ СТАНЕ ЗРОЗУМІЛИМ, ДЕ ДЛЯ НИХ БЕЗПОВОРОТНІ КОШТИ БРАЛИСЬ,ТА ДЕШЕВІ КРЕДИТИ.
Анонім Показати IP 23 Липня 2014 07:55
От бридкі мені ті Яцеки,Маркелі,Бараки.Як наші українці - нема краще!Взавтра квоти введуть і розказуватимуть що і скільки садити можна по квоті Євросоюзу.А нас запитали?Демократія?Референдум провели. Хто хоче в Європу - вперед.Італійцям дупу витирати,полякам городита сади обробляти.Свобода раба.В своїй хаті,своя правда...
Бен Показати IP 23 Липня 2014 08:05
Вы рассуждаете как кухарка.Квоты Евросоюз вводит только для внешнего рынка,при этом пропорционально регулирует.
Mik (галицька миша) до Бен Показати IP 23 Липня 2014 10:44
А яка у Вас думка з приводу реституцiї, як неминучого (з погляду багатьох блогерiв, оглядачiв та коментаторiв) наслiдку членства в Євросоюзi? Це питання не може не хвилювати, насамперед, мешканцiв захiдних областей: галичан, волинян, закарпатцiв та буковинцiв.
Володіючий Миром. до Бен Показати IP 16 Грудня 2016 00:31
Гадаю що, потрібно гуртуватися і вимагати спільно, від влади 2х-3х% кредити , як за кордоном. У нас все може рости і люди працелюбні, та через злидні тільки можемо спостерігати як алігархи та їх родичі сажають по тисячі гектарів садів, за вкрадені у нас із Вами не додані гроші!!!. Ця пост- комуністична династія, яка нині при владі найме досвідчених садівників до себе в сади агрономами ,технологами і за копійки будуть оцінювати працю фахівця. Фахівець має сам вирощувати свій сад, займатись любимою працею і передавати свій досвід своїм дітям.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus