USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Польський телеканал - про виставку в Луцьку. ВІДЕО

10 Березня 2013 15:35
Матеріали про виставку «Прихована історія: археологічні дослідження на городищі Володимира-Волинського 2010-2012 років» розмістило в інтернеті польське телебачення «Солідарність-Люблін». Оскільки одним з організаторів виставки є ДП «Волинські старожитності», то ця установа розмістила на своєму сайті матеріали польського телеканалу.

Перший матеріал - інтерв’ю з Ярославом Жилкіним – відповідальним секретарем Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення памʼяті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України.

В інтерв’ю Ярослав Жилкін запевнив, що цьогорічне фінансування ексгумаційних робіт у Володимирі-Волинському буде розглянуто під час засідання відповідної комісії і, ймовірно, забезпечене українською владою. «Моє особисте переконання, - сказав Жилкін, - що всі загиблі чи замордовані повинні достойно бути поховані і достойно увіковічнені… Фахівець, дослідник…, який працює повинен абстрагуватися від будь-якого тиску суспільства, політики, будь-яких поглядів… Тобто, це повинна бути незалежна думка».

Другий відеоматеріал - інтерв’ю з Олексієм Златогорським – керівником ексгумаційних досліджень на Володимир-Волинському городищі, директором ДП «Волинські старожитності».

Він зауважує, що не згоден з висновками польських археологів, що жертвами 1940-х років на городищі у Володимирі-Волинському були євреї. Археолог підкреслив, що за новими даними, жертви були не роздягнуті, як пишуть у звіті польські колеги, а одягненими. Їхні тіла намагалися поспіхом спалити. Метод розстрілів «Йеккельна», на який посилаються у своєму звіті польські дослідники, з’явився лише у 1942 році. Виявлені при похованих жетони, ґудзики, монети та інші речі вказують також на те, що жертвами були поляки. Біля розстріляних не виявлено жодного предмету часів німецької окупації, проте виявлено гільзи німецького та радянського виробництва. Златогорський представив у Луцьку результати досліджень у Володимирі-Волинському. Виім, польські дослідники на виставку не прибули. Продовжити дослідження на городищі планують цього року з настанням сприятливих погодних умов.

Також у відоматеріалах - інтерв’ю з Тетяною Крупою – дослідником текстилю з розкопок у Володимирі-Волинському, українським археологом та реставратором з Харкова.

В інтерв’ю Тетяна Крупа наголосила на факті, що виявився під час дослідження фрагментів одягу з поховальних траншей. Розстріляних намагалися після екзекуції спалити, про що свідчать залишки бензину на тканинах. За типом одягу можливо також говорити, що жертвами були цивільні особи.

Нагадаємо, виставка «Прихована історія: археологічні дослідження на городищі Володимира-Волинського 2010-2012 років» відкрилася у Волинському краєзнавчому музеї 5 березня.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
От так Показати IP 10 Березня 2013 16:05
Шановні мої журналісти, скільки ж ви багато не знаєте... А судячи з новини - не знаєте нічого. Те, що ви бачили і те, що поширюють заціквалені ЗМІ, так далеке від дійсності, як далекі від вас єгипетські піраміди з їхніми загадками. У цивілізованому світі герої ваших опусів і представлених відеоматеріалів, яких ви вихваляєте, давно б уже сиділи за гратами.
Олексій Златогорський Показати IP 11 Березня 2013 15:51
Шановний "От так" (людина, яка ховає своє прізвище під ніком)! До чого тут журналісти "ВН" - вони розмістили те, що прислала прес-служба ДП "Вол. старожитності". Велика їм подяка за це. Але цікавить інше, за що це я маю "сидіти за гратами" у "цивілізованій країні". Рідко коли відписую на коментарі. Та заінтригували
Крупа Тетяна Показати IP 11 Березня 2013 21:34
Я приєднуюсь до запитання Колеги О.Є. Златогорського. Та додам своє: у Вас, шановний , є на мене особисто кримінал? Я у Вас вкрала щось чи вбила когось? Я теж дуже хочу знати за що маю сидіти? До речі, в "цивілізованій країні" "борці з криміналом" вказують своє ім’я та ведуть себе достойно. Якщо дійсно твориться зло.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus