USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Поляки у Луцьку відзначили подвійне свято. ФОТО

8 Листопада 2013 08:29
Десятиріччя діяльності Генерального консульства Республіки Польща та День Незалежності Польщі відсвяткували у Луцьку.

Урочистості відбулися у Волинському обласному музично-драматичному театрі 7 листопада.

Розпочалися урочистості з виконання гімнів Польщі та України. Як зазначила Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи, 11 листопада 1918 року - добре відома усім полякам дата, адже цього дня після довгих років поневолення народилася незалежна вітчизна. Цьогоріч відзначення свята незалежності збіглося з символічною десятою річницею діяльності Генерального консульства у Луцьку. Почесними гостями свята стали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін та колишні Генеральні консули Республіки Польща у місті Луцьку Войцех Галонзка, Томаш Янік та Марек Мартінек.






«Протягом цих десяти років консульство намагалося було активним в багатьох сферах, таких як популяризація польської культурної спадщини, польської історіографії, здобутків польської демократії та економічних досягнень, а також незгасаючий польсько-український діалог та обмін ідеями в багатьох галузях. Окрім цього, ми виконуємо багато функцій типових для консульських установ – візове обслуговування, турбота про польську громаду або питання консульської опіки. Реалізація усіх цих завдань була би неможливою без надзвичайно відкритої і дружньої позиції представників влади, які у багатьох проектах у сфері публічної дипломатії є нашими партнерами. Декілька днів тому до нашого консульського округу увійшла Тернопільська область, таким чином він охоплює тепер три області. Для нас, працівників консульства, це нове особливе завдання. Сподіваємося, що нам вдасться його добре виконати з вашою допомогою», - розповіла Беата Бживчи.



Генрик Літвін повідомив, що Генеральне консульство у Луцьку стало, разом із подібною установою в Одесі, четвертим та п’ятим дипломатичним осередком Республіки Польща на території України. Нині планують відкрити вже восьме консульство у Донецьку.

«У 1918 році Польща повернула собі незалежність. Ми святкуємо це з радістю, але пам’ятаємо складну історію, пов’язану з тим часом. Щодо польсько-українських відносин, це були непрості часи. В Галичині поляки та українці боролися один проти одного, але потім генерал Руммель та генерал Безручко захищали Замость та всю Польщу перед кінармією Будьонного та зробили це ефективно. Таким чином, поляки і українці вберегли всю Європу від навали більшовизму. Наука історії для нас така, що нам найкраще вдається зберігати незалежність разом, коли поляки допомагають українцям, а українці полякам. Продовженням процесу побудови національних незалежних держав у Східній Європі є розширення зони співпраці Європейського Союзу», - розповів Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні.



«Польська історія – це історія подвигу, який не припинявся багато-багато століть, це історія людей,які хотіли себе бачити в державі і попри все, попри всі міжнародні розклади, старання великих країн, великі ігри, які знищували Польщу, Польща, як птах Фенікс відроджувалася і відроджувалася знову і сьогодні почуває себе дуже впевнено на карті Європи та світу. Мені дуже подобається етимологія польського слова «niepodległość» - смачне слово, звучне, слово по своїй суті велике, сильне. Мені теж подобається слово «незалежність». Я хочу, щоб Україна і Польща далі стверджували себе у світі як великі національні незалежні держави», - зазначив голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

Беаті Бживчи він вручив подяку за плідну співпрацю та вагомий особистий внесок у розвиток українсько-польських двосторонніх відносин.



Луцький міський голова Микола Романюк наголосив, що завдяки тому, що є Генеральне Консульство у Луцьку, місто та область йде на крок попереду інших регіонів України у розвитку міжнародної співпраці. Міський голова зазначив, що називає його «наше консульство». Він вручив Беаті Бживчи та всьому колективу Генерального Консульства подарунок.



Перший Генеральний консул республіки Польща у місті Луцьку Войцех Галонзка зізнався, що нині перебуває на пенсії, подорожує Польщею та Європою, але завжди хотів та хоче перебувати у Луцьку, тому що любить це місто та Волинь.



З нагоди Дня Незалежності посол Республіки Польща вручив надані Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським Хрести засланців Сибіру, які є знаком пам’яті про польських громадян, депортованих у Сибір, Казахстан та інші частини СРСР, ув’язнених у таборах та місцях заслання.



Також вручили почесні відзнаки «Заслужений діяч польської культури», які надав міністр культури і національної спадщини Богдан Здроєвський. Відзнаки отримали Олег Баковський, Ігор Дрозд, Леонід Кичатий, Петро Кралюк, Олександр Остапюк, Анатолій Пархом’юк, Ігор Пасічник, Войцех Пестка, Руслана Порицька, Василь Слапчук та Світлана Полюхович.






Музичною окрасою вечора став виступ польського струнного квартету «Opium String Quartet». Музиканти виконали авторський спектакль «Tango Therapy» за мотивами шедеврів танго Астора П’яццоли.





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВАСЯ Показати IP 8 Листопада 2013 09:25
А ДЕ ФОТКІ З ФУРШЕТА ЯКІЙ БУВ В ХОЛІ НА ДРУГОМУ ПОВЕРСІ.
Василю до ВАСЯ Показати IP 8 Листопада 2013 13:55
Зголоднів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus