USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Прах сестер Лесі Українки можуть привезти на Волинь

30 Травня 2013 19:00
Перепоховати прах сестер Лесі Українки пропонує внучатий племінник поетеси.

Про це інформує Голос України.

На Волині побував внучатий племінник Лесі Українки Роберт Гааб, який наразі живе у Швейцарії. У Луцьк він прибув на запрошення Східноєвропейського національного університету імені своєї родички для участі в науковій конференції «Леся Українка і національна література».

Під час зустрічі з головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком Роберт Гааб порушив питання про перепоховання на Волині праху сестер Лесі Українки Ольги Косач-Кривенюк та Оксани Косач-Шиманської, котрі поховані в місті Аугсбург (Німеччина) і в Празі (кладовище «На виноградах»).
«Так склалися обставини, що три сестри Лесі Українки — Ольга, Оксана та Ізидора — поховані за кордоном. З різних політичних мотивів вони змушені були емігрувати. Тепер, коли Україна стала незалежною державою, маємо надію повернути їх прах на Батьківщину, щоб вони на рідній землі знайшли вічний спочинок. І створити, таким чином, на Волині своєрідний маленький пантеон цієї славетної родини: чи то на кладовищі в селі Колодяжному, чи на території музею», — висловив свою думку племінник поетеси і зізнався, що читає твори Лесі Українки в оригіналі і розуміє їх.

Борис Клімчук подякував Роберту Гаабу за ідею та висловив готовність підтримати підготовчі роботи. Він, зокрема, розповів, що незабаром з його ініціативи на сільському кладовищі в Колодяжному на могилі молодшого брата Лесі Миколи Косача постане новий пам’ятник.
«Мій дід по матері Архип Федчук в 1930—1940-х роках був власником землі Косачів, — зауважив Борис Клімчук. — Так трапилося, що Микола Косач останній свій час проживав у мого діда. Поховали його в Колодяжному».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
№% Показати IP 30 Травня 2013 22:14
Дівка ліворуч, фейс затонувала, а шию забула. Лукс фанні
Олена Показати IP 30 Травня 2013 22:49
Шановна редакціє! Не переписуйте тупо чортівню, нехай вона і з "Голосу України"! Ви ж мусите мати свої елементарні знання, а як ні, то звірте хоча б з якоюсь енциклопедією: у Ольги, сестри Лесі Українки, прізвище було КривИнюк, а у Оксани - Косач-ШиманОВська (а не як того хочеться шановному Миколі Якименку). Просто соромно...
літерат Показати IP 31 Травня 2013 08:14
Думаю, що скоро Косачі виявляться світлої пам'яті діду Б.П. винні грубенькі грошенятка)))
Александр до літерат Показати IP 31 Травня 2013 11:14
Интереснее, если наоборот))
нік Показати IP 31 Травня 2013 12:07
"Про це інформує Голос України." А як про це тиждень тому інформували місцеві ЗМІ, то вам це не було цікаво?:) ВН - давайте до побачення!!! Ганебне видання!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus