USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Представник атестаційної комісії влаштував стрілянину: чому справу закрили

29 Липня 2016 11:00
Прокуратура Луцька закрила кримінальне провадження проти Віктора Вальчука, громадського активіста та помічника нардепа Ігоря Лапіна, який 5 березня відкрив стрілянину по перехожих на Київському майдані. Справа не пішла далі через те, що за обвинуваченого вступились психіатри, а постраждалі раптово відмовились від будь-яких претензій до горе-стрілка.

Нагадаємо, 5 березня Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що представник Центральної атестаційної комісії, що тестувала, а іншими словами, визначала на придатність поліцейських у Луцьку, Віктор Вальчук, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, стріляв з пістолета в перехожих біля супермаркету «Вопак» на Київському майдані. Наступного дня поліція оприлюднила перші деталі цієї стрілянини. Згодом стало відомо, на цьому пригоди Віктора Вальчука у вечір 5 березня не закінчились. Після допиту у міськвідділку чоловіка відпустили. Той, вочевидь, вирішивши «відсвяткувати» вечірній інцидент, поїхав відпочивати у нічний клуб, звідки його виставили за агресивну поведінку. 28 берзня стало відомо, що порушнику нарешті оголосили про підозру. Проте за станом на кінець квітня розслідування по справі не зрушило з місця.

Під час представлення нового прокурора Волинської області Максима Киричука, що відбулося 16 липня за участю генпрокурора Юрія Луценка, журналісти ІА Волинські новини подали усний запит стосовно того, як просувається справа щодо Віктора Вальчука.

У відповіді прокуратури області, яка надійшла на адресу ІА Волинські новини 22 липня, повідомлялося, що справа закрита за відсутністю складу кримінального правопорушення.

Прокуратура стверджує, що до розслідування по справі долучили експертів Волинської обласної психіатричної лікарні №1. Лікарі підтвердили, що Віктор Вальчук не є психічно хворим, проте «індивідуально-психологічні обставини», зі слів психіатрів, виправдовують його дії того вечора.

«Підозрюваний Вальчук В. Ю. за своїм психічним станом на час інкримінованих йому протиправних дій міг усвідомлювати свої дії та керувати ними, проте, враховуючи його емоційний стан, індивідуально-психологічні особливості та обставини справи, останній не міг точно співвідносити свої дії з об’єктивними потребами ситуації» - йдеться у заключенні психіатрів, в контексті відповіді з прокуратури.

Між іншим, Вальчуку не оголосили підозру за незаконне поводження зі зброєю. Тобто права користуватися нею після згаданого преценденту у нього не відібрали.

Ще однією підставою для закриття справи Віктора Вальчука стали заяви від постраждалих. Ті написали заяви про відсутність будь-яких претензій до стрілка.

«Потерпілі звернулись до Луцького ВП ГУНП у Волинській області з заявами про те, що будь-яких претензій матеріального та морального характеру до Вальчука В.Ю. з приводу подій, які сталися, не мають. Та просять кримінальне провадження закрити» - йдеться у відписці з прокуратури.

Нагадаємо, спершу Віктору Вальчуку інкримінувалися дії, визначені ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України, – хуліганство. Це грубе порушення громадського порядку з проявами очевидної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або ж обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо ж правопорушення вчинене із застосуванням вогнепальної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, то за це «світить» позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

У відповіді прокуратури йдеться, мовляв, експертами Волинської обласної психіатричної лікарні № 1 міста Луцька внаслідок проведеної експертизи встановлено, що Вальчук В.Ю., враховуючи його емоційний стан, індивідуально-психологічні особливості та обставини справи не міг точно співвідносити свої дії з об’єктивними потребами ситуації. Виходячи з інформації, вказаної у відповіді прокуратури, саме ця обставина стала підставою для перекваліфікації кримінального провадження зі статті «хуліганство» на статтю 129 Кримінального кодексу України – погрозу вбивством.

На думку практикуючого адвоката, до якого ІА Волинські Новини звернулися за коментарем, висновок експертів Волинської обласної психіатричної лікарні № 1 міста Луцька є доволі сумнівним з точки зору його об’єктивності з огляду на реальні обставини справи. «Більше того, якби такий висновок і відповідав реальним обставинам справи, він не є достатньою підставою для перекваліфікації хуліганства в погрозу вбивством. Окрім того, Вальчук в момент вчинення дій, які стали підставою для відкриття кримінального провадження перебував у стані алкогольного сп’яніння, що відповідно до статті 67 Кримінального кодексу України є обставиною, що обтяжує покарання», - коментує адвокат.

Зі слів правозахисника, правоохоронні органи, вочевидь, навмисно зробили таку неправомірну перекваліфікацію з «хуліганства» на «погрозу вбивством». Цікавий момент: стаття «погроза вбивством» - одна з тих, де стає можливим кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто його можна закрити за заявою постраждалого про відмову від обвинувачення. Щодо обвинувачення в хуліганстві, то таке кримінальне провадження закрити за заявою потерпілих неможливо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
123098 Показати IP 29 Липня 2016 11:07
Лапін підтянувся за свого недолугого помічника, а Шпига перед Лапіним на задніх лапках...
Лучанин Показати IP 29 Липня 2016 11:20
Закони тільки для простих громадян, а інші "ложили" на це. Результат був прогнозований з початку інцеденту. Звичайно це "порішав" Лапін, а не Вальчук, тому що Віктор, як і Ми для них "ніхто". Для "них" нічого не змінилось. Були одні, прийшли інші. Будуть і їх гнати, але ще більше ніж "попєрєдніків". Потрібен час і нехай нідіються?
Радiю Показати IP 29 Липня 2016 11:20
Не зря скакав майдан
125 Показати IP 29 Липня 2016 11:23
Нічого в тій державі не міняється
наступного разу Показати IP 29 Липня 2016 11:37
гопстопникі подумають чи ідти за пьяним у темряву.по мобілці побалякати.
мешканці Арцеулова Показати IP 29 Липня 2016 11:54
А що з воошиловським стрілком Лапіним, Луценко обіцяв розібратися. Чекаємо, бо воно далі ходить по подвіррю і мабуть озброєнне?
Водовоз Показати IP 29 Липня 2016 12:06
Продажные врачи,продажные пострадавшие(полная деградация )!!!Слава Украине!
777 до Водовоз Показати IP 29 Липня 2016 14:30
геям слава
Водовоз Показати IP 29 Липня 2016 12:17
Модератор,а тебя за сколько купили???
Водовоз Показати IP 29 Липня 2016 12:33
Страшно,за детей за внуков!
ТТ Показати IP 29 Липня 2016 13:25
Якби те чудо стріляло у Лапіна,яку б тоді статтю йому інкримінували?Отримав би максимум.
ого Показати IP 29 Липня 2016 14:11
і це ч,,,,,о атестувало людей? кінець світу !
123 Показати IP 29 Липня 2016 14:57
Визнати всі висновки де він був членом атестації недійсними, невже психічно хворий може вирішувати долі здорових поліцейских
Воно собі... Показати IP 29 Липня 2016 16:11
інсулін дорогий що робити?
Вячеслав Показати IP 29 Липня 2016 18:41
Як казав колись мій литовський приятель у подібних випадках: "Ета какой та полний піс*єйсь ...!!!
лучанин Показати IP 29 Липня 2016 20:04
За те, що під час атестаційної комісії він повикидав стільки міліцейської гидоти - йому треба все прощати!
ОООООООООООООООООО Показати IP 30 Липня 2016 13:14
А справа Лапіна зі стріляниною як просувається? Що тут говорити АЙДАРІВЕЦЬ не можна чіпати. Справжні айдарівці до кінця доводять справу на сході,а не як він бігом в політику побіг.
DEXTER Показати IP 31 Липня 2016 14:16
Лапіна на нари

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus