USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Приміщення книгарні «Освіта» продаватимуть через аукціон, аби наповнити бюджет

29 Серпня 2018 11:59
Рішення про приватизацію приміщення на проспекті Волі, 8, ухвалили депутати Луцької міськради. Книгарні запропонують переїхати на проспект Перемоги.

Таке рішення прийняли під час засідання сесії Луцької міськради 29 серпня.

Депутати розглянули проект рішення про приватизацію нежитлового приміщення загальною площею 174,4 метра квадратного на проспекті Волі, 8 шляхом продажу на аукціоні без умов. Йшлося про виставлення на аукціон приміщення книгарні «Освіта».

Як повідомила начальник відділу управління майном міської комунальної власності Алла Грабко, приміщення зараз перебуває в оренді, термін дії договору спливає 31 жовтня. Орендаря попередили, що договір не продовжуватимуть, адже ще на початку року приміщення планували до приватизації. Звернулися до облради щодо забезпечення комунального підприємства майном з фонду облради. У відповіді йшлося про те, що вирішують питання щодо надання книгарні приміщення на проспекті Перемоги, 14. На аукціон приміщення на проспекті Волі, 8 виставлятимуть лише після того, як орендар звільнить його. Підприємство орендувало приміщення на пільгових умовах, за гривню на рік.
Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що йдеться не про знищення книгарні, а про те, що вона переселиться на проспект Перемоги. Він відзначив, що підприємство облради базується на майні міськради і сплачує за оренду гривню. До того ж, це не єдиний книжковий магазин у Луцьку. Зокрема, є 16 книгарень та п’ять книжкових відділів у торгових центрах, книжковий пасаж. Також він зазначив, що найбільше книг волинських письменників продає не «Освіта», а книгарня, розташована в обласній друкарні, натомість в «Освіті» ціни значно вищі. Григорій Пустовіт наголосив, що депутати не проти магазину, але для нього достатньо метрів квадратних в інших місцях.
Не підтримувати проект рішення закликав депутат Микола Федік.

Депутат Богдан Вавринюк також закликав не голосувати за проект рішення, мовляв, постійна комісія з комунального майна рекомендувала його не підтримувати. Приміщення на проспекті Волі, з його слів, найкраще пристосоване для книжкового магазину.

Голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук зазначив, що його дивує неймовірний цинізм виступів окремих депутатів та їхня безпринципність. Цього року з ініціативи міської влади відкрили капітально відремонтовану бібліотеку для дітей на вулиці Кравчука, є проект реновації центральної дитячої бібліотеки на проспекті Президента Грушевського 1, вже оголошено тендер. Він запитав, коли раніше присвячували таку увагу книжкам та бібліотекам, як цього року. Та додав, що ніхто з виступаючих проти продажу приміщення «Освіти» не голосував за бюджет, за виділення коштів на ці потреби. Міська влада, з його слів, присвячує величезну увагу бібліотекам та книзі.
Ігор Поліщук нагадав, що екс-секретар міськради Юлія Вусенко, яка тепер говорить про культуру, книги, духовність ще півроку тому покривала триповерховим матом секретаря міськради, колег, кидалася пляшками, тож цікаво, як вона дивитиметься в очі своїм дітям, коли вони бачитимуть це відео. Він зазначив, що є питання до колег, які працювали під час інших каденцій міськради. Зокрема, де вони були, коли приміщення у центрі міста віддавали за копійки за схемою невід’ємних поліпшень, яку використовував колишній перший заступник мера Тарас Яковлев. Зараз приміщення відкрито та прозоро продаватимуть з аукціону, книгарню не закриватимуть, вона працюватиме за іншою адресою. Також депутат відзначив, що "Освіта" отримувала лише кілька тисяч гривень прибутку на рік, маючи пільгову орендну ставку. Якби ж вона сплачувала за оренду повну суму, підприємство працювало б у мінус на 150 тисяч на рік. Це, мовляв, фінансовий результат того, наскільки активно лучани купують там літературу.

Почесний громадянин міста Богдан Свирида зазначив, що відкритий лист на підтримку книгарні підписало багато шанованих людей, заслужені вчителі, працівники культури, лікарі тощо, загалом три тисячі підписів. Також, з його слів, не знайдеться жодного вчителя, який бодай 10 разів на рік не заходив би до цієї книгарні
Письменниця Надія Гуменюк закликала не підтримувати проект рішення, зауважуючи, що в Україні працює у 10 разів менше книгарень, ніж у Польщі. Серед лідерів за відкриттям книгарень – Київ, Харків та Дніпро, а на Донеччині та Луганщині книгарні закривають. З її слів, книгарня «Освіта» - візитівка міста, вона розташована на перетині людських потоків, біля пам’ятника Кобзарю, до того ж, співпрацює з усіма українськими видавництвами.

Депутати міськради все ж підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
лучанин Показати IP 29 Серпня 2018 12:59
Признайтесь краще хо вже лапу поклав на це приміщення!
777 Показати IP 29 Серпня 2018 13:01
А шиба там каким местом?
Лучанин Показати IP 29 Серпня 2018 13:41
Пропоную всіх причетних перевірити на відношення до інопланетян. Люди, принаймні, якими вони б не були, до токого рівня опуститися не можуть, бо це вже навіть не перша ознака непричетності до "людини розумної". Так, я рідко туди заходив, але це був єдиний книжковий магазин в який було приємно зайти - там "книгою пахло", на відміну від інших купипродайок. І в якому ще приміщенні можна так розкласти книжки і оформити по тематиках, їм нададуть більше приміщення?
Книголюб Показати IP 29 Серпня 2018 13:48
То може краще продати приміщення на Перемоги, ніж книгарню на Волі ? Чи може призначений аукціонний переможець на Перемоги перемоги не воліє ?
реаліст Показати IP 29 Серпня 2018 14:05
Що, Данильчук, шнобеля повісив? Це тобі не з мертвим Бринським воювати. Як голосував?
Анонім Показати IP 29 Серпня 2018 14:22
Крім цієї на тому ж пр. Волі, майже поряд ще три книжкових магазини, а трохи далі ще один "Знання" - це й найкращий, аби ви хотіли читати, тож великої біди від того перенесення "Освіти" нема, але ж погаласувати і попіаритись і позайматись антипіаром те закриття - ідеальний випадок.
Тетяна Гайдар до Анонім Показати IP 31 Серпня 2018 13:41
Данильчук, якраз, був на висоті, тож складаємо дяку!
Аноніму Показати IP 29 Серпня 2018 14:40
Книгарень багато не може бути, але це розуміють ті, хто читає
Та до Аноніму Показати IP 29 Серпня 2018 16:19
ти що, от того то в тих книгарнях народу завжди - просто не протовпитись, що ви так читаєте багато))) Та порожньо ж в основному, велелюдно тільки там де підручники, зошити, атласи продаються і таке інше, бо діти і батьки до школи скуповуються. То який сенс, щоб порожні приміщення простоювали, коли через кілька кроків магазин з точно таким же асортиментом. Можна подумати, що хоч в когось є єксклюзивний цікавий підхід і методи роботи, аякже ж((( тільки й вмієте, що, як припече, то фрази про вічне й високе видавати на гора і то виключно задля власної вигоди.
Українка до Аноніму Показати IP 31 Серпня 2018 17:47
І не треба Путіна з градами, самі себе зжеруть
123 Показати IP 29 Серпня 2018 19:11
Приміщення міської ради продайте для наповнення бюджету...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus