USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Прийняв іслам і забув мову: волинянин після 30 років у Афганістані хоче додому

10 Квітня 2018 12:08
Волинянин Ігор Бєлокуров, який 30 років тому пропав безвісти в Афганістані, де ніс службу в рядах Радянської Армії, живе в провінції Балах в племені туркменів та отримав нове ім’я – Амріддін. Та хоч і забув рідну мову і прийняв іслам, хоче повернутись додому. Наразі триває робота з його повернення додому, адже чоловік не має жодних документів.

В березні експедиція, яка займається пошуком водоносних пластів в Афганістані знайшла чоловіка, який пропав безвісти близько 30 років тому. Припустили, що ним може бути Бєлокуров Ігор Вікторович родом він із села Велика Глуша Любешівського району.

На відео, поширеному в мережі, повідомлялось, що чоловік не спілкується ні українською, ні російською мовами, а також прийняв нову релігію – іслам.
На Волині в нього залишилась старенька мама, яка вже давно «поховала» сина, коли він пропав без вісти, адже думала, що він загинув. Навіть облаштувала символічну могилу, аби провідувати сина на проводи. Місцеві кажуть, що жінка втратила свідомість, коли дізналась, що насправді син – живий та впізнала його. Також в Ігоря є старший на декілька років брат, який живе в Білорусі. Окрім них близьких в чоловіка немає.

Пропав безвісти на 30 років

Ігора Бєлокурова призвали у ряди Радянської армії у вересні 1981 року, після чого він служив у військовій частині № 71176, мав звання прапорщик.
Солдат пропав без вісти 9 квітня 1988 року в провінції Кандагар – за 10 місяців до того, як радянські війська почали виводити з Афганістану.

Волинянин Юрій Корольчук пригадує, що служив в тій частині, що й і Бєлокуров, але в іншому батальйоні. В квітні 1988 він був на завданні в іншій провінції, а по поверненню в частину дізнався, що пропав солдат, проте тоді не було відомо, що це був волинянин

Член експедиції Олексій Іващенко в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив, що зараз волинянин живе в провінції Балх в племені туркменів, які дали йому нове ім’я - Амріддін.
Чоловік хоче додому, його вже намагались повернути

«Чоловік був контужений і, як я розумію, втратив пам'ять. У нього немає ніяких документів - навіть афганського паспорта. Як витягнути його з Афганістану ми не знаємо. Ми звернулися до Спілки Афганістану можливо там підкажуть, як його звідти витягти. Посольства України в Афганістані немає, найближче - тільки в Таджикистані», - повідомив Олексій Іващенко та зазначив, що членам експедиції сказали, що він спочатку говорив рідною мовою.

«З нами він не розмовляв, з ним говорили через перекладача, але були труднощі перекладу. Напевно, він додому хоче, оскільки їх головний до нас сам звернувся. Вони його вже намагалися повернути додому, але безрезультатно», - каже Олексій.

З його слів, аби дістати чоловіка звідти, потрібно робити йому паспорт Афганістану, відкривати таджицьку візу та їхати в Таджикистан в посольство України, після чого відкривати нашу візу і летіти в Україну на впізнання.

Надія на повернення є

Голова Волинської обласної організації «Української спілки ветеранів Афганістану» Григорій Павлович каже, що історію волинянина знали і до того, як вона потрапила в пресу, і вже працювали над тим, як його повернути додому.

«Ми не знали як маму підготувати до цього, я просив фото з юності її сина, сказав, що це для музею. Але тут вже історія потрапила в пресу, хоча афішувати цього поки не хотіли, аби не нашкодити процесу. Чоловіка впізнали, це дійсно Ігор Бєлокуров. Однокласники майже в один голос кажуть, що це він, хоч і змінився. Воно й не дивно, 30 років минуло», - каже Григорій Павлович.

Наразі волинянина хочуть повернути додому. Готують таджицьку візу та летіти до нього, аби спілкуватись з ватажками племені, щоб ті віддали Ігоря. Проте процес цей – довгий і не простий, адже в нього немає ні місцевого паспорту, ні радянських документів. Як вирішувати цю проблему наразі невідомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
цікаво Показати IP 10 Квітня 2018 13:09
Забув мову, забув ту людину, яка вИносила його під серцем і народила. Згадав за 30 років. Бог "повернув" память... Як це буває...
Лучанин до цікаво Показати IP 10 Квітня 2018 13:51
Якщо є, то буває.
Досвідчений до цікаво Показати IP 10 Квітня 2018 15:18
Контузія. Ти був контужений? А я був... Не суди так строго... Кожному своє!
Євробидло до цікаво Показати IP 10 Квітня 2018 15:25
Цікаво як бувають такі ідоти як ти. ТОбі ж написано чорним по білому - документи СССР втратив, Афганських документів немає. Ти в Україні багато пропихнеш прав без документів? Ото ж бо й воно, а це Афганістан, там даже інтернета немає і телефонного зв'язку на 80 % території..... Вчи історію, дура.
Носатий дядько до цікаво Показати IP 10 Квітня 2018 15:34
"Є багато на світі, друг Гораціо, Що й не снилося нашим мудрецям." (с)
Українка Показати IP 10 Квітня 2018 14:01
Дякувати Богу живий, все інше не важливо!!!!
Семен Показати IP 10 Квітня 2018 14:15
Людська доля просто вражає...
Вован Показати IP 10 Квітня 2018 14:27
Гм, ісламізація Волині.
ще не зовсім свідоми до Вован Показати IP 10 Квітня 2018 19:29
вован, він і у Африці вован.
Ліна Показати IP 10 Квітня 2018 14:28
Фільм можна знімати..
АНАТОЛЬ_ БІДЗЮРА Показати IP 10 Квітня 2018 15:03
Не так все просто. Мусульмани, в обов'яковому порядку, мають бути одруженими. Дружин може бути декілька. І багато дітей. Потрібно думати і про це. Ніхто його не відпустить із Афганістану так ось - по паспорту.
Досвідчений Показати IP 10 Квітня 2018 15:13
Контузія діло страшне. Хто воював - пойме. Не судіть того прапорщика, бо така його доля. Якщо живий - на те божа воля! Як хоче то хай вертається додому
TUZ Показати IP 10 Квітня 2018 17:22
Зробити документи тут на Україні і їхати забрати додому. Якщо людина має бажання повернутись додому. Нікому не потрібно кланятись і просити, там на чужині наші проблеми нікому не потрібні
!!! Показати IP 10 Квітня 2018 22:59
А чому чоловіка раніше не витягували звідки, якщо вже до публікації цієї новини пробували? Чому тільки зараз на загал винесли? .....
Павел Показати IP 10 Квітня 2018 23:10
Дла мене сташно,жити не свем життям!
фініш Показати IP 11 Квітня 2018 12:13
не вірю жодному слову. хіба, що зроблять тест ДНК, бо дуже схоже, що нам хочуть всунути другу Гадю
так Показати IP 11 Квітня 2018 14:11
побачить яке життя в Великій Глуші, буде в шоці
zlotniy до так Показати IP 11 Квітня 2018 22:23
Думаю все ж краще, ніж у горах Афганістану...
Фонд Показати IP 12 Квітня 2018 09:19
Я б порадив відкрити рахунок в банку на матір і не байдужі люди допомогли на перших порах.Я думаю Ігор заслуговує на таку поміч!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus