USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ретро-світлини: волинські депутати у шкільні роки

1 Вересня 2017 11:01
У День знань депутати від УКРОПу поділилися своїми шкільними світлинами та спогадами, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Народний депутат України Ірина Констанкевич розповідає, що дуже добре пам’ятає свою першу урочисту шкільну лінійку.

«З особливим трепетом йшла у перший клас вперше. Мріяла про школу років з 5. Можливо, що не ходила у садочок, тому мала ідеалізоване уявлення про місце, де «сіють» розумне і корисне. Щоправда всі думки швидко розвіялися. Було багато, як на моє дитяче сприйняття, несправедливостей. Але і перше вересня, і останній дзвоник – це завжди розумілося, як свято. У перший клас мене батьки зібрали дуже гарно. Досі пам’ятаю неймовірної краси білий фартушок з батисту, оздоблений мереживом, дуже гарні комірці і манжети. А лакові туфлі – це все.. для дівчинки просто захмарно. Отож, вигляд у мене був дуже урочистим, настрій – піднесеним, а бажання – вчитися лише на «5», що зрештою так і було у молодших класах».
Голова Волинської обласної регіональної парторганізації політичної партії «Українське обєднання патріотів – УКРОП», радник голови облради, депутат Волинської облради Вячеслав Рубльов:

«Як і більшість дітей, чекав, аби піти нарешті у школу. У свій перший офіційний День Знань був одягнути у костюм коричневого кольору і з білим комірцем. Тоді особливо ніхто не задумувався, у чому приходити. Адже була шкільна форма і лише у ній можна було відвідувати навчання».
Перший заступник міського голови Луцька, депутат Ківерцівської районної ради Григорій Недопад:

«На перший дзвоник привів тато. Нині він вже покійний. Мама тоді була в лікарні з молодшим братом. Навчався у школі №4 у місті Рожище.

Був вбраний у коричневу шкільну форму, білу сорочку, а от букет свій не пам'ятаю. Портфель мав оливкового кольору, з песиком і написом «Пропала собака». Посадили за останню парту, і не дивно, адже був найвищим серед однокласників. Пригадую, що додому йшов з сусідом. Вражень від того дня було чимало», – говорить Григорій Вікторович.
Депутат Волинської обласної ради Людмила Тимощук також упродовж шкільних років вбиралася у форму. «Вона була однаковою для всіх», – каже Людмила Анатоліївна. А на урочисті шкільні лінійки вчителям дарувала букети з гладіулосів, а часом – айстр.
Депутат Волинської обласної ради Олександр Омельчук каже, що у перший клас його вела сусідка Анжела, яка тоді була вже дев’ятикласницею. Середню освіту почав здобув у луцькій школі №13.

«Перший букет був з кал. На лінійці тоді стояв поблизу червоного прапору», – пригадує той день Олександр Омельчук.
Депутат Волинської обласної ради, декан факультету бізнесу Луцького національного технічного університету Надія Хвищун:

«Мій перший День знань був теплим та яскравим. Це була особлива подія для мене. Ще у дошкільному віці у школі бувала часто, адже моя мама – вчитель математики. Однак, я дуже чекала свого першого дзвоника. Пригадується і хвилювання, і радість. Вбрана була у шкільну форму, як тоді було заведено, – коричневу сукню з білим фартухом, а на голові були два великі банти», – розповідає Надія Віталіївна.
Депутат Луцької міської ради, радник луцького міського голови Тетяна Янчук говорить, у її шкільні роки форма була обов’язковоюпочаткових класах.

«Мама щотижня пришивала манжети та комірець. Білий фартух одягали лише на свята, а кожного дня – чорного або коричневого кольору. Форма мені подобалася, адже ми ходили на навчання, а не на «гуляння». Окрім того не було вираженого розподілу між учнями на бідних та багатих. Ще один плюс – не потрібно було задумуватися над вибором, що ж одягнути», – додає Тетяна Янчук.
Депутат Луцької міської ради, радник луцького міського голови Борис Смаль також ходив у школу у формі радянського зразка.

«Ми не задумувалися тоді, чи до вподоби нам такий одяг, адже у навчальному закладі було безліч інших важливих справ. На урочисті шкільні лінійки, як правило, ніс букет з гладіулосів».
Депутат Луцької міської ради Сергій Шкода зауважує, що також носив форму, адже тоді вибору особливого в одязі не було. Навчався у сільській школі. Квіти там було не дуже прийнято дарувати.
Депутат Луцької міської ради Юлія Дацюк також ученицею носила шкільну форму радянського зразка.

«Вона була дуже хорошої якості, – пригадує Юлія. – Квіти ж вчителям, як правило, купувалися осінні, інколи – троянди».
Депутат Луцької міської ради Орися Залевська каже, що у шкільні роки мала гарну коричневого кольору форму з плісируванням. Білий фартух одягала лише на свята, на щодень – чорний. «У формі було дуже комфортно, адже якість тканини – висока. У старших класах носили зелені піджаки. Нам дозволили їх шити самим, то були різних відтінків цього кольору. Форма не розділяла дітей на бідних та багатих. Квіти вчителям дарували сезонні», – додає Орися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus