USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Рік тому добровольці штурмували Іловайськ. Як це було

19 Серпня 2015 12:12
19 серпня 2014 рік. "Донбас", "Дніпро" і 93-я бригада штурмують Іловайськ. 40-й батальйон, 17-а танкова прикривають фланги.

Про те, як рік тому українські бійці штурмували Іловайськ пише у Фейсбуці редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов. Подаємо повний текст допису:

Рік тому. У цей день добровольчі батальйони спільно з армією увірвалися в Іловайськ і зав'язали бої за місто. Добровольчі батальйони - і насамперед "Донбас", стали основною ударною силою. Важливу роль грав "Дніпро". Були в перші дні і зазнали втрат "Азов" і "Шахтарськ". Всі дії піхоти супроводжувалися екіпажами танків і БМП 93-ї механізованої та 17-ї танкової бригад.

Усупереч всій жахливій і підлій брехні офіційної пропаганди, яку поширюють вищі посадові особи, включаючи самого на той момент командувача АТО Муженка, віддав наказ атакувати саме він, і коли буде суд, це буде очевидно. Власне, слідча комісія ВР цей факт документально встановила. Ніякої самостійності "Донбас" не виявляв. Директива на блокування Іловайська і вихід до Зугреса була видана командувачем АТО 4 серпня. Після зупинки наступу надійшло нове рішення. Директива командувача АТО Муженка "провести зачистку" Іловайська була видана 11 серпня, передана в МВС 12 серпня. До слова "провести зачистку" - це не статутний термін. Зачистки в Іловайську не було - був штурм і були вуличні бої. Добровольців підпорядкували командуванню сектора "Б". Всі розпорядження підтверджені шифрограмами, які є в розпорядженні МВС і в командуванні сектора "Б". Сподіваюся, буде суд, і ці документи будуть опубліковані. Народ повинен знати, хто саме наказав атакувати Іловайськ, брехню провладних піарників треба викрити.

Це спочатку була спільна операція армії і батальйонів МВС та Нацгвардії.

Чому добровольців кинули на штурм? Тому що в армії на той момент не було піхоти, здатної виконати таке завдання і нав'язати контактний бій противнику. З сектора "Д" у результаті втрат до 18 серпня були виведені одна за одною п'ять армійських бригад. Кордон оголився, і ніяких резервів не було. 40-й батальйон територіальної оборони виставив чотири опорних пункти навколо Іловайська, але взяти місто йому було не по зубах - противник проводив сильні обстріли і контратаки. Тому в бій були кинуті добровольці. Активні розвідувальні пошуки і контактні бої під Іловайськом спільно з 40-м батальйоном вели підрозділи "Правого сектора" під командуванням Валентина Манька. Без "броні" й артпідтримки в Іловайськ було не зайти - арту і броню дали підрозділи 51-ї та 93-ї механізованих бригад.

Без них добровольці наступати не змогли б. "Донбас" атакував разом з БМП 93-ї, з танками 17-ї. А фланги "Донбасу" і "Дніпра" забезпечував 40-й батальйон - і без них теж не можна було б увірватися в місто. Бої на опорних пунктах - запеклі - противник контратакує із застосуванням артилерії і танків. Тили угруповання прикривали підрозділи 39-го батальйону територіальної оборони.

Все управління боєм здійснював сектор "Б", всі накази узгоджувалися з командуванням АТО - як мінімум усно.

Звичайно, було проблемою, що раніше добровольці ніколи не вчилися злагодженості і взаємодії з бронетехнікою. Вони йшли в першу атаку з "бронею". Та не все виходило.

Зачепившись за Іловайськ, українські воїни взяли під контроль важливий залізничний вузол і транспортну артерію. Українські війська створили загрозу останній, яка залишилася в руках ворога, автомагістралі через Харцизьк, яка пов'язувала Донецьк з поставками зброї з Росії.

Саме реальна загроза оточення Донецька - також як і оточення Луганська, яке відбулося де-факто, змусили Росію кинути в бій регулярну армію.

Всі, хто йшов у бій, розуміли, який смертельний ризик чекає їх в Іловайську. Але вони пішли на цей ризик, вірні своєму почуттю обов'язку перед Батьківщиною.

18 серпня наші воїни звільнили половину Іловайська, бої точилися навколо міста. З першого дня були втрати...

Згідно з даними військової прокуратури, з 12 по 30 серпня сили сектору "Б" в районі Іловайська втратили 366 воїнів загиблими і 158 зниклими безвісти. Поіменного списку загиблих і зниклих безвісти досі не опубліковано...

19 АВГУСТА 2014 ГОДА. "ДОНБАСС", "ДНЕПР" И 93-Я БРИГАДА ШТУРМУЮТ ИЛОВАЙСК. 40-Й БАТАЛЬОН, 17-Я ТАНКОВАЯ ПРИКРЫВАЮТ ФЛАНГ...

Posted by Юрий Бутусов on 18 августа 2015 г.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus