USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Рік змін: Луцьк – активний учасник міжнародних проектів

4 Січня 2018 08:00
Минулого року Луцьк отримав третю нагороду Парламентської асамблеї Ради Європи - Щит Честі за активну промоцію європейської ідеї та єдності. Перші дві — Європейський Диплом та Прапор Честі - у 2010 та 2011 роках.

Про це повідомляють на сайті Луцької міської ради.
“У Луцьку найкраща команда, яка вміє працювати над проектами”, - про це сказав директор Управління неінвестиційних проектів адміністрації міста Люблін Кшиштоф Лонтка, перебуваючи у Луцьку в квітні минулого року.

Під час обговорення подальшої роботи над написанням спільних проектів у рамках програми транскордонного співробітництва “Польща-Білорусь-Україна” Ігор Поліщук, тоді секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови акцентував: “Між Луцьком і Любліном склалася гарна співпраця, вдалося успішно реалізувати кілька проектів. Зараз ми знову спільно працюємо над новими. Переконаний, що наші спільні заявки здобудуть перемогу”.
Тож у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 у співпраці з польськими партнерськими містами подано 7 проектів з питань збереження історичної та культурної спадщини, соціалізації людей з особливими потребами, покращення велосипедної та дорожньої інфраструктури, пожежної безпеки, інформаційно-комунікаційних технологій.

Вже отримано результати щодо фінансової підтримки Програмою двох проектів. Зокрема, з містом Люблін будемо реалізовувати проект «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна», в рамках якого відреставрують історичну пам’ятку — Вежу Чарторийських.

Також спільно з містом Холм буде впроваджено проект «Покращення безпеки транскордонної дорожньої інфраструктури Холма та Луцька». У рамках проекту заплановані: ремонт дорожнього покриття, будівництво тротуару та велодоріжок, встановлення вуличних ліхтарів, заміна світлофорів, знаків дорожнього руху та звукових сигналів, розробка комплексної системи організації руху в місті та впровадження системи автоматичного управління рухом. Чекаємо на результати оцінки ще двох поданих проектів.
Для реалізації проекту «Соціальна реабілітація людей з обмеженими можливостями в транскордонному регіоні завдяки створенню умов та підготовці спеціалістів у галузі каністерапії» КП «Ласка» виграло 90 тис. євро. Загальна вартість проекту 151 тис. євро. Його реалізація розпочнеться спільно з партнером з міста Брест Республіки Білорусь.

У багатьох країнах світу лікування собаками - звичайне явище. Для того, щоб така терапія розпочалася у нас, згідно проекту, будуть залучені зовнішні експерти, які навчатимуть правильному проведенню лікування. В проекті передбачені заходи як на території КП «Ласка», так і у центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки, за участю людей з особливими потребами та тварин. Заплановане також будівництво літнього майданчика для каністерапії на території комунального підприємства.
Впроваджено проект «Демократичні фундаментальні цінності молодіжних культур у міжнародному порівнянні», в рамках якого відбувся візит делегації з партнерського краю Ліппе до міста Луцька. Німецькі колеги знайомилися з роботою громадських організацій, виконавчих органів міської ради, комунальних закладів міста у сфері соціальної роботи з молоддю та неповносправними.
Завершено реалізацію проекту «Центр надання адміністративних послуг як інноваційний інструмент взаємодії влади та громади», в рамках якого за фінансової підтримки Представництва ЄС в Україні розбудовано Луцький ЦНАП - добудовано зал очікування та архівне приміщення. У 2017 році залучено 2,2 млн грн грантових коштів та співфінансування з місцевого бюджету — 649 тис. грн.
Також ведеться співпраця з іншими міжнародними інституціями. Зокрема, триває підготовка до підписання субкредитної угоди проекту «Оновлення інфраструктури електротранспорту міста Луцька» у рамках проекту «Міський громадський транспорт України». Він реалізовується за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку – 80% та коштів міського бюджету – 20%. Загальна вартість майже 7 млн євро (кредит — майже 5,8 млн євро, співфінансування з міського бюджету -1,2 млн євро). У рамках проекту планується придбання 30 нових низькопідлогових тролейбусів та будівництво тролейбусної контактної мережі на вулицях Окружній та Станіславського у Луцьку.

Завершено проект «Модернізація і реконструкція системи подачі води та водовідводу у м. Луцьку» спільно з КП «Луцькводоканал» та Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО. Здійснено технічне переоснащення артезіанських свердловин, замінено труби, фітинги, запірну арматуру, насосне обладнання, встановлено насоси заглибленого типу на двох каналізаційно-насосних станціях, змонтовано обладнання для дистанційного управління та диспетчеризації процесів водопостачання. На це залучено 495 тис. євро кредитних коштів.

Продовжується впровадження проекту «Підвищення енергетичної ефективності бюджетних закладів міста Луцька» (кредит НЕФКО - 10 млн грн, грант – 195 197 євро, співфінансування міської ради- 2,7 млн грн). На сьогоднішній день проведено тендерні процедури за усіма лотами та отримано перший транш кредиту у розмірі 3 млн грн для впровадження заходів у восьми бюджетних закладах міста. Планується досягнути економії у грошовому вимірі на суму 2,5 млн грн у рік.

У рамках проекту «Енергоефективність в громадських будівлях м. Луцька» планується утеплити фасади та дахи, встановити індивідуальні теплові пункти, замінити вікна та двері, модернізувати систему освітлення у 34 бюджетних закладах (кредит НЕФКО - 5 млн євро, грант - 1,3 млн євро). У результаті його реалізації буде досягнуто економії у розмірі 17,3 млн грн на рік. Затверджено фінальний звіт техніко-економічного обґрунтування. На даний час відбувається підготовка кредитного та грантового договорів.

“У Луцьку дуже розвинена міжнародна проектна діяльність. Місто співпрацює з багатьма міжнародними інституціями, виграє багато проектів та грантів. Це — дуже добре. Адже всі кошти, що залучаються, спрямовані на розвиток міста та комфортного проживання у ньому”, - наголошує виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus