USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Родини військових-волинян досі не забезпечили дровами

6 Жовтня 2014 13:20
Через брак транспортних засобів нині лише 33,6% родин учасників АТО забезпечили дровами перед початком опалювального сезону.

Про це стало відомо під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 6 жовтня.

На проблеми, пов’язані зі забезпеченням дровами установ бюджетної сфери та населення, звернув увагу голова ОДА Володимир Гунчик.

Як повідомив начальник управління лісового та мисливського господарства Василь Мазурик, щороку в області є змога заготовити 100,5 тисячі метрів кубічних дров. Окрім цього, на лісопереробних підприємствах протягом року накопичується до 60 тисяч метрів кубічних кускових відходів. Наразі подані списки на 1873 сім’ї учасників АТО (9300 метрів кубічних), ці об’єми, зі слів Василя Мазурика, зможуть забезпечити. Нині забезпечили дровами 631 родину (33,6% від загальної кількості).

Взимку, з його слів, потреба в дровах буде лише збільшуватися, і вже відчувається певний ажіотаж, на 20 тисяч метрів кубічних подали заявку у Ковелі. В рамках очистки лісу від захаращеності на територіях природно-заповідного фонду можна додатково отримати 44 тисячі метрів щороку (для цього потрібно отримати погодження екологів).

Вартість дров для бюджетних установ визначена у 2012 році. Вся деревина, окрім дров для населення, реалізовується на аукціоні. Ціна становить 200 гривень без ПДВ за метр кубічний, з 3 серпня цього року разом із ПДВ, вона становить 260 гривень. Для населення – 110—115 гривень без ПДВ, в залежності від теплотворності. Ціна на паливні дрова для населення не покриває витрат лісогосподарських підприємств (собівартість метру кубічного деревини становить 160-180 гривень).

Додатково можна розглядати як ресурс 30 тисяч метрів кубічних побутових решток, які нині практично не використовуються. Для освоєння ресурсу запрошують підприємців, які мають спецтехніку. Потрібно також законодавчо врегулювати питання відпуску дров для малозабезпечених сімей та сімей учасників АТО (наприклад, передбачити компенсацію із місцевих бюджетів).

Володимир Гунчик зазначив, що робота в цьому напрямку ведеться не зовсім добре та закликав Василя Мазурика не займати пасивну позицію.

«Ми говоримо про те, що треба знайти додаткові ресурси, але ніхто не говорить про те, що в лісах потрібно починати наводити порядок. Для цього потрібно прийняти відповідні рішення, але поки що, на великий жаль, ні від інспекції, ні від управління екології, ні від лісогосподарського управління не надійшло жодної ініціативи до державних структур із впорядкування питань, пов’язаних з використанням відходів або завалів, які сьогодні є в лісовому господарстві», - наголосив Володимир Гунчик.

З його слів, людей знову лишають один на один з проблемою. Голова ОДА запевнив - якщо до початку опалювального сезону родини військовослужбовців не будуть забезпечені дровами у відповідності із заявками, із Василем Мазуриком він «буде сваритися». Той відповів, що дрова заготовлені у повному об’ємі, проте нині існує питання із довозом їх до споживачів. Власного транспорту ВОУЛМГ, мовляв, не вистачає.

«Вибачте, що я так грубо Вам скажу, але «проблемы индейца вождя не волнуют». Тому, будь ласка, забезпечте, разом із відповідними структурами райдержадміністрацій та іншими підрозділами, доставку дров для забезпечення сімей військовослужбовців у відповідності до потреб, інакше ми будемо мати з Вами неприємну розмову», - звернувся до головного лісівника Волині Володимир Гунчик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Волинь Показати IP 6 Жовтня 2014 20:54
Отак завжди : як піаритися і створювати показуху, нікому не потрібну, то всі є і гроші є , а коли потрібно забезпечити сім"ї наших захисників дровами на зиму, то все їм мішає (як поганому танцюристу). Дармоїди, геть зі своїх посад !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus