USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заготівля, запаси, ціни: яка ситуація з дровами на Волині

16 Вересня 2022 16:49
10 державних лісозаготівельних підприємств на території Волинської області заготовили за вісім місяців цього року 61,4 тисячі кубометрів дров'яної деревини та виготовили 6,7 тисячі кубометрів колотих дров.

Про це розповіла Суспільному речниця обласного управління лісового господарства Світлана Думська.

З її слів, значна частина населення дрова вже придбала. Наразі продано 48,4 тисячі кубометрів дров'яної деревини та 1,3 тисячі кубометрів колотих дров.

На якому етапі область у заготівлі дров'яної продукції

Плановий об'єм заготівлі дров'яної продукції на 2022 рік – 70 тисяч кубометрів. Речниця обласного управління каже: держлісгоспи працюють згідно з планами і проблем із дровами цього опалювального сезону не буде, оскільки деревини є достатньо.

Читати ще: В Україні запускають «ДроваЄ» й закликають остерігатися шахраїв

«Є планова заготівля стиглого лісу або планові господарські рубки, або планові санітарні рубки. Коли заготовляють ліс, то його розбирають на сортименти та відбирають дров'яну деревину. Усі потреби області покривають», – запевняє речниця.
Середня вартість дров у Волинській області

Дрова для населення дешевші, натомість технічна деревина комерційного призначення, яку реалізовують через аукціони, має значно вищу ціну.

Середня вартість паливних дров на Волині для населення становить 580 грн/куб. м, для соціальної сфери – 650 грн/куб. м та для приватних підприємств – 843 грн/куб. м. Загалом вартість дров, каже Світлана Думська, коливається залежно від лісгоспу та сортиментів деревини.

«Твердопаливні дрова, у яких краща тепловіддача, дорожчі, хвойні – дешевші. Хтось хоче лише березову чи лише дубову деревину. Щодо дубових дров, то на них взагалі інша вартість, бо це – найдорожчий сорт», – зазначила речниця ВОУЛМГ.

Читати ще: У громаді на Волині школи та дитсадки опалюватимуть дровами і торфобрикетом

У середньому машина дров вартує від трьох до шести тисяч гривень залежно від сорту.

«Вищої вартості колоті дрова, які підходять до твердопаливних котлів чи які купують люди, щоб ними палити камін в будинку. Якщо такі дрова купують в ящиках, то ціна може бути понад 2500 гривень», – додала Світлана Думська.
Якою є процедура купівлі паливних дров для населення

Придбати дрова волиняни цьогоріч можуть за спрощеною процедурою. Для цього, зазначила Світлана Думська, потрібно звернутися до лісництва з заявою, оплатити замовлену кількість і забрати дрова самостійно чи замовити доставку.

Окрім того, на офіційному сайті Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства у розділі «Реалізація паливних дров» можна ознайомитися з контактами відповідальних осіб, які закріплені за лісництвами у кожному районі.

Як можуть отримати дрова військові та пільгові категорії населення

Дрова для військових частин лісгоспи передають згідно з оголошеними потребами.

«Механізм надання дров для військових відбувається через військову адміністрацію. Це мобілізаційні завдання, і ми їх виконуємо відповідно до законодавства. Коли є потреби держави, то всі їх покриваємо», – розповіла Світлана Думська.

Торік в області для родин загиблих військових дрова на опалювальний сезон передавали безплатно.

Читати ще: Опалювальний сезон: як Луцьк та Волинь готуються до зими

«У законодавстві, на жаль, не зазначено, щоб можна було на пільгових умовах передавати дров'яну деревину. Думаємо, що цього року теж буде таке завдання від ОВА і буде розроблено механізм передання дров і для родин військових, і для вразливих категорій населення», – додала речниця ВОУЛМГ.

Запаси і залишки дров в області

Заготовлених дров на території Волині вистачає, черг за придбанням немає. Станом на 9 вересня на складах лісових господарств залишалося 6,5 тисячі кубометрів дров паливних та тисячі кубометрів дров колотих.

Зі слів Світлани Думської, окремих запасів дров не проводять, адже рубки лісу відбуваються лише згідно з планами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Саня Показати IP 16 Вересня 2022 20:41
Дрова купують весною, на початку літа. Щоб був час висохнути. Зараз жеж купувати дрова немає сенсу так як палити сирими не тільки не екологічно а й небезпечно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus