USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чого категорично не можна робити, якщо розбили термометр: поради волинянам

27 Січня 2016 18:06
Масові захворювання на ГРВІ та грип спонукають краян частенько користуватися термометром, втім, розбитий ртутний градусник несе чималу небезпеку здоров’ю всіх присутніх у квартирі. Волинські рятівники розповідають про те, що ж робити, якщо неприємна ситуація трапилася саме у вашій домівці.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Оксана, в якої розбився ртутний градусник. Жінка ділиться досвідом й просить детальніше розповісти, як же правильно чинити у таких випадках.

«Нещодавно я стикнулася з такою проблемою: розбили вдома термометр й не знали, що потрібно робити. Часу на роздуми в таких ситуаціях не надто багато. Я почитала поради в інтернеті, втім, у більшості випадків вони неправильні. Особисто я швидко все зібрала й викликала санепідемслужбу. Їхні заміри показали, що пари ртуті в квартирі дуже високі – у 50 разів перевищують нешкідливі для людини норми. Я одразу все промила Люголем і почала провітрювати.

Процедуру повторювала й через тиждень. Так, заміри показали, що все гаразд. Як мені повідомили працівники СЕС, марганцівка - не діє на пари ртуті», - розповіла пані Оксана.

Зауважимо, що ртуть має високу токсичність.

Із цього приводу працівники Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Волинській області закликають негайно телефонувати до них за номером 101.

Як розповідають надзвичайники, потрапити до організму ртуть може двома шляхами: через травний тракт або через дихальні шляхи.

Якщо ви розбили термометр, дуже легко отруїтися парами ртуті, адже отруєння може проходити без загальних симптомів, втім, воно повільно починає негативно впливати на центральну нервову систему та нирки.

Тому, розбивши термометр, необхідно швидко і ретельно прибрати ртуть та зателефонувати до фахівців за номером 101 - огородити місце, де розбився термометр.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕ В ЛУЦЬКУ ЗДАТИ РТУТНИЙ ТЕРМОМЕТР

УВАГА: ртуть липне до поверхонь і її можна мимоволі рознести по усіх кімнатах квартири.

Далі потрібно відчинити вікна та зачинити двері в кімнату, де розбився термометр. Ретельно провітрити квартиру, але в жодному разі не можна створювати протяг!

Якщо ви беретеся за збір ртуті, одягніть гумові рукавички та захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою.

Щоб не лишити в кімнаті жодної кульки ртуті, - скористайтесь ліхтариком або лампою.

Далі максимально ретельно зберіть ртуть і всі розбиті частини градусника у скляну банку з холодною водою, щільно закрийте її кришкою, що закручується. Зауважимо, що вода потрібна для того, щоб ртуть не випаровувалась. Банку тримайте далеко від нагрівальних приладів. Дрібні крапельки можна зібрати за допомогою шприца, гумової груші, двох аркушів паперу, лейкопластиру, скотчу або вологої газети. Банку зі ртуттю необхідно передати фахівцям, які прибудуть за викликом.

Місце розливу ртуті обробіть розчином хлорного вапна або хлораміну. Це окислюватиме ртуть та приведе її в нелетючий стан. Якщо ви не маєте цих розчинів, можна приготувати мильно-содовий розчин: 30 грамів соди, 40 грамів тертого або рідкого мила на літр води.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- викидати термометр у сміттєпровід, адже випаровування двох грамів ртуті здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря;

- підмітати ртуть віником – жорсткі прути перетворять отруйні кульки в дрібний ртутний пил;

- збирати ртуть за допомогою пилососа – повітря, що продувається пилососом, полегшує випаровування рідкого металу. До того ж, пилосос після цього доведеться відразу ж викинути;

- прати одяг і взуття, які контактували з ртуттю, в пральній машині. Одяг краще викинути;

- спускати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати у каналізаційних трубах.

Надзвичайники наголошують, якщо дитина з’їла ртутну кульку, то необхідно одразу викликати в дитини блювоту і терміново дзвонити у швидку.

Також радять пити більше сечогінної рідини (чай, кава, соки), оскільки ртутні утворення виводяться з організму через нирки.

При важких гострих отруєннях - негайно промийте шлунок водою з 20-30 грамами активованого вугілля, або білковою водою (збитий з водою яєчний білок), після чого дайте молоко, а потім проносне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Вова Показати IP 27 Січня 2016 18:57
Рокив зо три назад була в мене така ситуація, подзвонив на 101, мені там порадили зібрати ртуть у баночку, залити марганцовкою, добре замотати та викинути у смітник. Цікаво, реально щось змінилось?
Анонім Показати IP 27 Січня 2016 19:15
Написано правільно але страхіття нагнали дуже багато.Будучи курсантом 3роки чистив бляху суконкою пропитаною ртутью,Такі суконки передавалися від випускника до першокурсника,Руки треба мити.
Анонім Показати IP 27 Січня 2016 19:58
Ртуть майже не випаровується, кулька ртуті може лежати роками і не зменшуватись в розмірах, а щоб якусь шкоду здоровю заподіяти це треба розбити в кімнаті декілька сотень градусників і дихати тим повітрям багато років.
Оксана! Показати IP 27 Січня 2016 22:48
Я вам дуже вдячна за те, що надрукували моє звернення! Декілька ньюансів: не так то все страшно якщо вчасно і правильно. Йод має здатність повністю виводити залишки ртуті в повітрі. Тому застосовувати варто його. А саме - Люголь. Тижня достатньо для пового оччищення приміщення. В паніці - я збирала пилесосом (( проте, він у мене з водяним фільтром. Тому процедури з Люголем робила і йому. Через тиждень - всі здорові : і квартира, і пилесос. Ще раз дякую
Анонім до Оксана! Показати IP 28 Січня 2016 14:39
особливо не радійте. ртуть має кумулятивну дію, тобто накопичується в організмі, особливо у печінці. а через деякий час дасть про себе знати
Пакус до Анонім Показати IP 28 Січня 2016 15:35
Видно - справжній українець!!! Ото люди! Оксано, не хвилюйтесь, я хімік по професії. Якщо все було б як написало те в анонімі, то 90 відсотків всіх сімей, а особливо з радянских часів - вже були би на тому світі.)
Ая Показати IP 28 Січня 2016 06:40
Доношу Товариству про негативні наслідки того що стаєтся після розбиття ртутної лампи, нижче знайдете інтернет сторінки які інформують про вище сказане: Економні лампи небезпечні через ртуть - Новини України ... tsn.ua/.../ekonomni-lampi-nebezpechni-cherez-rtut.ht... Люмінесцентні лампи не можна викидати у смітник, оскільки вони містять ртуть, але спеціальних контейнерів для них немає. --------------------------------------------------------------------------- Люмінесцентні лампи - небезпека хімічного забруднення ... bibliofond.ru/view.aspx?id=492841 Читать сочинение online по теме 'Люмінесцентні лампи - небезпека ... є не лише характеристика використання енергозберігаючих ртутних ламп, а й ... Люмінесцентні лампи. desn.gov.ua/index.php?...id... Oct 15, 2014 - Ртутні лампи становлять особливу небезпеку з позицій локального забруднення середовища проживання токсичною ртуттю, так як при ... Яку небезпеку приховують у собі енергозберігаючі лампи ... ecogreenline.com.ua/ua/articles/18 Aug 22, 2013 - По суті, енергозберігаюча лампочка - це скляна спіраль, усередині якої знаходяться пари ртуті, а на стінки нанесений спеціальний шар ...
Юличка Показати IP 30 Січня 2016 01:51
Как то раз лежала с ребенком в больнице(около 2 лет малышу было),и нечаянно разбила градусник в палате.Сказала медперсоналу,на что они мне сказали,чтоб я взяла веник и убрала это все.я так и сделала.Но была молодая и ничего не знала про последствия разбитого градусника,но Слава Богу первый раз пронесло.Второй раз это случилось дома,сынулька разбил.Проветрила квартиру,все как на мой взгляд вычистила.Но через сутки у меня сыночек начал очень тяжело дышать,вызвала скорую и нас забрали.И сказали,что это действительно от ртути.Так что дорогие,лучше прячте по дальше такие вещи!
Альона Показати IP 23 Жовтня 2016 20:23
Розлився водний ртутний градуснік в кип'яток, ЩО РОБИТИ?????????
Вадім Показати IP 20 Липня 2019 22:16
Тікай з городу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus