USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Санітарна вирубка лісів на Волині»: поспіхом порізали 60-70 літні дуби

3 Липня 2016 16:34
Найбільша проблема волинських лісів – відсутність хороших господарів. Про це свідчить не лише тотальне незаконне винищення дерев цінних порід, а й так звані «санітарні вирубки», якими вирізають гектари добротних лісів, - інформує сайт korrupcia.net.

Нагадаємо, 11 травня Кабінет Міністрів України виніс рішення про тимчасове припинення санітарно-оздоровчих заходів (рубок) у лісах до перегляду Мінприроди, Мінагрополітики, Держлісагенством нормативно-правових актів, які регулюють порядок та правила їх здійснення. Окрім цього, звільнили очільника Держлісагентства. Попри це, вже 27 травня на Волині зафіксували факт підозрілої лісозаготівлі поблизу села Бодячів Ківерцівського району, яке відноситься до Сокириченського лісництва. Волинські активісти встановили 2 місця тотальної, але не санітарної рубки.

Санітарна рубка – це видалення сухостою, всихаючи та ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами або внаслідок стихійних явищ, техногенних впливів окремих дерев або їх груп. Однак рубали натомість десятки здорових дерев, із рівними стовбурами та зеленими кронами, які підлягають визначенню у категорії «промислова деревина».

Менше з тим, працівники лісництва переконували активістів, що це санітарна рубка і які саме дерева підлягають зрізуванню визначає керівництво. Тож кілька лісовозів уже були завантажені зрізаною деревиною, а працівники лісництва поспіхом взялися їх хіпувати.

Однак місцева влада жодним чином не відреагувала на повідомлення громадськості про тотальне вирізування волинських лісів під виглядом санітарних рубок. Лише 13 червня під час оперативної наради у голови Волинської ОДА начальник Держекоінспекції Волині Олександр Ткачук розповів: дійсно на Волині, попри заборону Кабміну, масово спостерігаються вирубки лісів. Зокрема, рубки головного користування в області в межах року становлять 3417 га, із них суцільні санітарні рубки – 1821 га (майже 50% від загальної кількості). Раніше у відсотковому відношення санітарні рубки на Волині займали 2-3 % від загальної площі рубок.

У результаті: цьогоріч 47% здорової деревини вирізають незаконно під виглядом сухостою чи пошкоджених дерев! Олександр Ткачук відкрито заявив: 80% дерев, вирубаних під час санітарних рубок – здорові. А отже – були вирізані незаконно.
Зі слів головного екоінспектора Волині, його відомство здійснило 9 перевірок суб'єктів господарювання у сфері охорони, захисту та використання лісів. Екологи оштрафували адмінправопорушників всього лишень на 13 тисяч гривень, в той час, як зафіксований розмір шкоди, заподіяної лісу, становить майже 203 тисячі гривень. Тож у реальності, коли незаконно вирізують сотні дерев, екологи звітують про 23, 15 чи 7 одиниць, за які показово притягують винуватців до відповідальності.

Останньою краплею, яка переповнила чашу громадського обурення, стало те, що суцільну незаконну рубку розпочали в зоологічному заказнику місцевого значення «Зубр», який знаходиться на 17-му кварталі Ківерцівського лісгоспу. Днями до лісників навідались журналісти з місцевими активістами та працівниками природного парку «Цуманська пуща». Їх почали переконувати, що дерева хворі, а тому вирубку проводять законно. Разом із тим, місцевий майстер лісу, як виявилося, і сам навіть не знає, де проводить вирізку лісу і що ця територія – заказник місцевого значення.
Однак, згідно з інформацією журналістів та активістів, лісівники вирубують здорові дерева, які мають найвищу цінність на аукціонах деревини. А це – 50-60 річні дуби, величезні вільхи та осики. Тому не зрозуміло не лише те, чому працівники лісгоспу не знають про заборону вирубки у заказниках, а й чому вирізка тих дерев відбувається настільки тотально, і її аж ніяк не назвеш «санітарною».

Загалом, для того, аби очистити ліс від сухостою чи хворих дерев повинен бути висновок лісопатолога, який зафіксує ті дерева, які дійсно пошкоджені і підлягають вирубці, або ж готові піти на пилораму в якості промислової деревини. Та цих висновків нікому не показують. Адже, зі слів місцевих мешканців, найперше працівники поспіхом порізали та вивезли 60-70 літні дуби найвищої якості без будь-яких недоліків. Та вочевидь, партія дуба готувалась під конкретне замовлення, оскільки він дуже якісно зачищався і різався під сортимент. Тож і вартість його значно вища від некондиційного сухостою чи пошкодженого лісу. Волинське обласне управління лісомисливського господарства заявило на офіційному сайті, що санітарна вирубка спровокована «нашестям» короїдів, які нищать волинські ліси. Мовляв, громадськість, ЗМІ та активісти – проти порятунку лісів.

Одразу після цього, місцеві лісівники заговорили, що є усі акти лісопатологів, і необхідні документи, однак, яка саме причина санітарної порубки – мало хто пам’ятає.

Що ж до заказника, то вдалось відшукати природоохоронне зобов’язання, видане начальником Волинського обласного управління екології Дмитром Новохатським, в якому йдеться, що заказник «Зубр» вміщує частину Ківерцівського лісництва, у тому числі й квартали №№1-45. Однак місцеві лісівники про існування цього документу не знають. Натомість у директора Ківерцівського держлісгоспу Віктора Сахнюка є інші документи, якими він керується, однак вони датовані 18 липням 2014 року… за 2 тижні до рішення Волиньради, яке скасувало попереднє. Саме цим рішенням урочище «Зубр» було збільшено вдвічі з 5 тисяч до 10 тисяч гектарів.
У результаті – десятки, а може й сотні дерев вирізали просто посеред заказника. Дана ситуація обурила волинян, тож вже зараз десятки громадських активістів взялися надсилати звернення до контролюючих органів з вимогою перевірити незаконні вирубки, встановити причетних, визначити обсяги заподіяної шкоди та притягнути до відповідальності винних осіб.
Екологи б’ють на сполох та вимагають заборонити такі «санітарні» вирубки, під виглядом яких вирубується промислова деревина, карати тих, хто цей закон порушує. Тільки так, кажуть фахівці, зможемо зберегти Полісся.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus