USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Село навіть з грошима не може добудувати садочок і клуб

15 Серпня 2011 16:27
У Камінь-Каширському районі Волині досі не можуть закінчити створення центру дошкільного виховання і будівництво соціально-культурного центру, хоча на них свого часу були виділені кошти державного бюджету – в рамках Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Йдеться про дитсадок у селі Карасин та соціально-культурний центр у сусідньому селі Карпилівка. Це села однієї - Карасинської - сільради, де живе 1456 людей.

Про ці проблеми розповідали волинським журналістам під час прес-туру.

Соціально-культурний центр у Карпилівці: через суди –і ні туди і ні сюди

У Карпилівці був старезний дерев’яний клуб, що не піддався ніякій реконструкції. У 2007 році голова Карасинської сільради Світлана Сидорук (на фото) підготувала проект будівництва на місці клубу цілого соціально-культурного центру у селі.

Районна влада подала цей проект на конкурс, і у травні 2008 року їм повідомили, що конкурс виграно. Загальний бюджет будівництва становив 1 мільйон 53 тисячі гривень, з яких в рамках конкурсу передбачалося профінансувати півмільйона.

«Це мало бути місце, де сконцентровані усі послуги, які мають бути в громаді. І тут у нас передбачалося відділення зв’язку, клуб, бібліотека, кімната роботи із молоддю, соціальна кімната для одиноких і престарілих, кімната з комп’ютерними послугами, кімната юриста, кімната дільничного інспектора, аптека, магазин, кімната ритуальних послуг і перукарня», - розповіла сільський голова.

Фінансування проекту передбачалося спільне – держбюджету, місцевого бюджету та інших партнерів. Державних грошей на нього у 2009 році передбачалося 156 тисяч.

Надійшло фінансування, почали проводити тендер серед потенційних підрядників будівництва.

«Наш підприємець Марчук подав в суд, що він не згідний з результатами тендеру. Поки тривали суди - будівництво почалося тільки десь в середині вересня 2009-го», - каже голова.

«До кінця року роботи не були виконані, гроші лишилися. Казначейство каже: давайте акти виконаних робіт, бо гроші згорять. Але ж роботи не були зроблені. І гроші державні – 156 тисяч - вернулися. І фактично пропали», - розповідає Світлана Сидорук.

«І в 2010 році це треба було показати як незавершене будівництво. Сільрада ж сама не добудує - власних доходів у нас всього 106 тисяч», - розводить руками очільниця сільради. - А добудувати центр сьогодні - потрібно мінімум 300 тисяч гривень.

Так і вийшло, що уже півтора року майбутній соціально-культурний центр, будівництвом якого свого часу вихвалялися представники району й області, уже півтора року стоїть недобудованим. Голова каже, що впросили підприємця хіба двері поставити – адже всередині будівлі уже зроблена навіть електропроводка.

А у 2008 році тодішній голова обласної ради Анатолій Грицюк, як писала тоді газета Волинь нова , «не приховував свого задоволення результатами Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування» - шість проектів, запропонованих волинянами, стали переможцями цього конкурсу.

«Світлана Сидорук, сільський голова поліського Карасина, не приховувала, що були сумніви, чи реально збудувати соціально-культурний центр, де будуть і культурні, і побутові заклади. Але кошти є, є і підтримка…» - оптимістично писала тоді волинська преса.

Карасинський дитсадок – роботи на два тижні, але нічого не робиться

У 2010 році сільський голова підготувала, а згодом і виграла ще один проект – створення громадського центру дошкільного виховання дитини. Два села мають 170 дошкільнят, тож потреба такого центру очевидна, кажуть у Карасині.

Центр цей цьогоріч стали створювати на базі дитсадка у Карасині. Проект, який виграла сільрада, передбачав фінансування 226 тисяч гривень.

Роботи почалися як для садочка в поліському селі масштабні: будівництво огорожі, спорудження спортмайданчика, ігрового майданчика, оздоровчо-рекреаційного куточка.

«Окрім того, в рамках проекту має бути придбане обладнання для кабінету медсестри, обладнання для музичної студії, для організації роботи фольклорного колективу», - розповідає сільський голова.

І все ніби нормально, але усе вперлося в іншу проблему – уже третій рік у селі не можуть закінчити плановий ремонт приміщення дитсадочка. Планується зокрема оновити настінне покриття, провести водопровід, каналізацію тощо.

А доки в землю не закопають каналізаційні труби, а на стіни не поклеять нові шпалери – ні спортмайданчика не збудуєш, ні нового обладнання не поставиш у кабінети.

«З початку року обіцяли, що садочок буде цього року закінчений – і голова райради, і голова райдержадміністрації. І підрядчикам пообіцяли, що розрахуються. 29 липня мала бути сесія райради, і вони обіцяли, що кошти дадуть. А грошей не дали зовсім, і підрядчик не береться закінчити реконструкцію. А на закінчення ремонту потрібно 170 тисяч», - каже сільський голова.

«Якщо гроші надійдуть – то ми встигли б до 1 вересня. Всі разом ми б зробили це елементарно за два тижні», - каже Світлана Сидорук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus