USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що обіцяють Жидичину за приєднання до Луцька

21 Липня 2015 15:54
Якщо громада сіл, які входять до Жидичинської сільської ради, погодиться на об’єднання з Луцьком, Луцька міська рада обіцяє низку заходів з покращення сільської інфраструктури.

Про це йшлося під час зустрічі секретаря Луцької міської ради Сергія Григоренка і першого заступника міського голови Тараса Яковлева з сільським головою та депутатами Жидичинської сільської ради, - інформує «Район.Луцьк».

Отож, у разі, якщо мешканці Жидична, Кульчина та Липлян погодяться на об’днання з Луцьком, місто обіцяє:

- Зробити асфальтовану дорогу до села Липляни (3,5 км).

- Довести Жидичинський фельдшерсько-акушерський пункт до стандартів міста, наповнивши його сучасною діагностичною та лікувальною технікою і зробивши не гіршим, аніж у місті.

- Зробити централізовану каналізацію в селі Жидичин.

- Відкрити в Жидичині філію Центру надання адмінпослуг, де селяни зможуть отримувати дозволи, довідки та інші документи, не їздивши до Луцька.

- Скоригувати маршрут приміських автобусів, які їдуть через Кульчин, Жидичин і Липляни таким чином, аби вони їхали через центр міста.

Нагадаємо, на Волині обласна рада підтримала проект перспективного плану об’єднання громад. В них села до міст не приєднуються.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ПЕРЕЯСЛАВСЬКА РАДА»: СІЛЬРАДИ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ОБ’ЄДНУВАТИСЯ З ЛУЦЬКОМ

Натомість, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, голова верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що об’єднавшись з містами, села отримають лише вигоди. Але для цього представники і міської, і сільської влади мають сісти за стіл переговорів.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко заявив, що об’єднана територіальна громада буде претендувати на більшу медичну й освітню субвенцію:

«Місто мусить мати перспективу, можливість розвиватися, залучати довколишні території, щоб поставити там і супермаркети, і виробництва, і технопарки, і житлові масиви. Вільні ділянки, які є, при нинішніх темпах розвитку забудують за п’ять-сім років. Що далі? Ми ж хочемо, аби місто росло, аби молоді лучани мали де жити, аби сюди йшли інвестиції, приїздили висококласні спеціалісти і мали можливість жити і працювати. На землях запасу можна будувати технопарки, гіпермаркети на зразок «Епіцентру», серйозні заводи, де будуть працювати люди. І люди здобудуть ряд переваг. Згідно з бюджетними реформами, гроші «будуть іти за людиною». Тобто об’єднана територіальна громада буде претендувати на більшу медичну й освітню субвенцію».

Опісля зустрічі з представниками луцької влади жидичинський сільський голова попросив депутатів поінформувати селян про почуте на зустрічі з міськими чиновниками. Селяни вирішили у суботу 25 липня зібратися на загальний схід, аби громадою ще раз почути обіцянки міста. На цей схід пообіцяв прибути луцький мер Микола Романюк. Опісля серед мешканців трьох сіл Жидичинської сільради проведуть опитування щодо перспетви розвитку, де серед варіантів запропонують і об’єднання з Луцьком.

Як пояснив Сергій Григоренко, навіть в разі позитивного рішення селян реальне об’єднання може статися не раніше осені 2017 року, доки будуть пройдені усі необхідні процедури. Втім, якщо жидичинці таки погодяться на об’єднання з обласним центом, мерія обіцяє пролобіювати виділення на 2016 рік 1 мільйона гривень з держбюджету для Жидичинської сільської ради.

«Таке об’єднання подібне до розширення меж Євросоюзу. Менші утворення відмовляються від частини повноважень, але приєднуючись до потужнішого сусіда, отримують низку переваг», - підкреслив Сергій Григоренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Степан Бандера Показати IP 21 Липня 2015 16:25
а голова сільради в відставку під з секретарем? Ясно що не погодяться.
Гройсман до Степан Бандера Показати IP 21 Липня 2015 16:57
А ви уявіть, що староста села буде членом міськвиконкому, що село вибиратиме депутата, який увійде до ради громади, що буде 3,5 тисячі гривень на одну людину, і це все тільки початок. Вигоди є очевидними, але людей не треба ламати
СВС Показати IP 21 Липня 2015 17:08
Людям нужно делать добро и они ответят тем же.
Наболіло Показати IP 21 Липня 2015 18:10
Дорога тільки ДО ЛИПЛЯН, а в самому селі, де її майже немає, то не будуть робити? Центральна каналізація тільки в Жидичині, а Липлянці нехай дихають не тільки міськими стоками а ще і "запахами" жидичан. Хай вам грець,ото заживем.... Одна турбота "яковлєвих" і "григоришининих" , як прибрати до рук землю ,щоб роздирибанити і витравити НАС З ВАМИ, дорогі мої односельці . Жоден завод з пяти великих, в місті не працює., а "Вони" обіцяють ще будувати заводи. Свої дипломовані спеціалісти навіть з двома вищими освітами сидятиь за копійки на базарах,а бо зовсім без роботи, а вони планують ще залучати. Очисні споруди , від яких в нас основні болячки, ніхто навіть не заікнеться щоб їх модернізувати або рекунструювати. ТРАВІТЬСЯ ( мол) НА ЗДОРОВЯ... А ми будемо мовчати...мовчати... мовчати???
Інга Показати IP 22 Липня 2015 18:28
Дорогу в Липлянах не зроблять,бо що ж тоді обіцятимуть перед кожними виборами.Каналізація в Жидичині на фіг потрібна,всі хто мав гроші вже зробили собі власні ями і не схочуть платити водоканалу за цю послугу.Єдина перевага як на мене,що не треба буде їздити в довбані Ківерці оформляти всякі документи,допомоги,субсидії(там не можна нічого добитись і дуже дорогий проїзд,в Луцьку це зробити буде простіше і менш витратно)За ФАП не вірю,тут і в Луцьку нічого нема за все треба платити або взагалі йти в приватні клініки,ну а стоматологи в Жидичині і Кульчині справно і досить добре працюють.Отже переваг в об"єднанні дуже і дуже небагато.
до інги Показати IP 22 Липня 2015 21:38
ясна річ що люди краще живуть в містах, пройде пару років і гарантую життя в цілому у громадах які будуть в луцьку покращиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus