USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Що приховують волинські архіви

24 Грудня 2013 22:01
У державному архіві Волинської області нараховується 4850 фондів, де зберігається 1,054 мільйона одиниць управлінських документів та 120,761 тисячі одиниць зберігання особового складу (матеріали обкомів, райкомів комуністичної партії). Усі документи вже розсекретили, переконують у архіві. Утім, в сховищах зберігається ще чимало цікавого.

Які цікаві документи, маловідомі громаді, зберігаються у стінах волинського архіву журналіст Інформаційного агентства Волинські Новини поцікавився у День працівників архівних установ сьогодні, 24 грудня.

Старовинні світлини

Як розповіла заступник начальника відділу зберігання документів держархіву області Антоніна Гурська є такі матеріали, які дуже рідко виносять зі сховищ. З її слів, найбільшою гордістю обласного архіву є фотонегативи на склі. Найдавніший з них датується 1919 роком, на ньому зображена вежа замку князів Острозьких. У читальний зал їх не видають, адже мало людей уміють з ними працювати і копії з них зробити практично неможливо. Вона розповіла, що надрукувати світлини з цих негативів можна, але необхідне обладнання і реактиви дуже дорогі. Кілька десятиліть тому таке обладнання радянського виробництва в обласному архіві працювало, але уже зносилося. Тому негативи поки що лежать в сховищі не затребувані.

А ось найдавніший документ, який зберігається в обласному архіві – метрична книга 1600 року. Вона, каже Антоніна Гурська, перебуває на широкому користуванні.

Є у фондах архіву й книги, написані латинською мовою. Працівник архіву зізнається, що на Волині фахівців, які досконало знають цю мертву мову, дуже мало. Зазвичай прочитати ці книги приїжджають науковці зі Львова, які навіть працівникам архіву роз’яснюють, що ж написано у цих книгах.

Дізнатись про сусіда – зась?

Зі слів працівника архіву, бувають моменти, коли не можна робити копії з документів. Йдеться про випадки, коли з документу можна дізнатися приватну інформацію про сторонніх осіб.

«Копії документів не видаються, коли в них є відомості про інших людей, не лише про заявника. Адже бувають різні випадки. Приватні відомості про чужих людей можуть використати з різними, не завжди чесними цілями. У таких випадках робимо архівну довідку, щоб задовольнити вимогу. Навіть стилістику тексту не міняємо. Часто такі ситуації виникають з документами, які стосуються земельних питань», - розповідає Антоніна Гурська.

Що треба людям від архівних установ?

Антоніна Гурська розповідає, що до обласного архіву часто доводиться працювати запитами приватного характеру. Найчастіше людям потрібні витяги з рішень райвиконкомів, облвиконкомів про виділення земельної ділянки, цікавляться своїм генеалогічним деревом. Антоніна Гурська додає, що в обласному архіві про свою родину не знайшла жодних свідчень. Адже, каже вона, її рід походить з Польщі, тому за такими документами слід звератися у закордонні архівні установи.

Видають заявникам довідки про народження або смерть родичів. Зверталися у волинський архів і мешканці сусідньої Білорусі. Людей цікавило, чи були їхні предки в складі польського сейму, сенату. Адже цей документ дає право на оформлення «карти поляка».

Приходити в архів варто вранці

Усього у фондах Державного архіву 4850 фондів, у яких перебувають 1,054 мільйона одиниць управлінських документів та 120,761 тисячі одиниць зберігання особового складу (матеріали обкомів, райкомів комуністичної партії). Антоніна Гурська розповіла, що були й деякі засекречені документи, утім термін грифу «Таємно» минув і документи уже стали надбанням громадськості. Тож секретних архівів на Волині поки немає, переконують в установі.

У структурі обласного архіву – 16 відділів, в області є 4 міські та 20 трудових архівів. Працівники переконують, що запити громадян намагаються виконувати у якнайкоротші терміни, але додають, що приходити варто у першій половині дня. Адже, зі слів Антоніни Гурської, бувають запити, відповідь на які можуть шукати досить довго. Та, додає вона, працівники архіву намагаються надати відповідь на запит того ж дня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus