USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки заробляють волиняни на гарбузах у Польщі

24 Жовтня 2016 10:12
Волиняни на гарбузах у Польщі можуть заробити в середньому 700-800 гривень за день.

Про це повідомляє Кордон.

Однією із популярних тепер сезонних робіт у сусідній державі є збір та обробка врожаю гарбузів. Кажуть, що за зміну (в середньому 10-12 годин) можна заробити до 100 злотих, а це близько 700 гривень.

«Поляки хоч і добре живуть, але трудяться для того всього немало. Пані, в якої ми працевлаштувались, ще ніде за межі Польщі не виїжджала. Натомість на господарстві садять 10-15 гектарів гарбузів, – пояснює Святослав, що перебуває на заробітках в Польщі. – Часто за окрему плату поруч із українцями мозолити руки приходять самі ж місцеві жителі. За одну зміну можна обробити 2-3 причепи трактора з гарбузами».

Зібраний врожай складають просто в межах території обійстя господарів. Спочатку на спеціальних верстатах з гарбузів знімають шкіру, потім дрібнять їх на частини, а вже із твердих шматків далі вибиратимуть м’якоть з насінням. Відходи складають в окремі ящики: частину з них віддадуть на корм худобі, а решту вивезуть назад на город перегнивати як добриво.

«Їстівну частину шкірки відправляють на виробництво дитячих каш, – кажуть заробітчани з Любомльщини. – Також з них виготовляють лікувальний сік».

У прикордонних районах України останніми роками став теж популярним гарбузовий бізнес. Те, що не вдасться реалізувати в межах країни, збуватимуть у Польщі.

Нині компанії-виробники пропонують не тільки всілякі горішки і соняшникове насіння, а й у значній кількості гарбузове. Його використовують у фармацевтиці, кондитерській промисловості, для хлібопечіння, основну ж масу переробляють на олію – надзвичайно корисний і дорогий продукт. В Україні, між іншим, теж є відповідні переробні заводи, але левова частка гарбузового насіння таки експортується до Європи.

«Чорне золото» – так через майже чорний колір і високу ціну називають гарбузову олію. Адже 250 грамів цієї продукції коштує 100 гривень.

Останні два роки відчувається великий дефіцит сировини: були засухи і врожай видавався не дуже. Тож зараз ціна досить висока – за кілограм гарбузового насіння дають 2-4 долари.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
любомльчанка Показати IP 24 Жовтня 2016 13:26
прикольно...в нас теж багато садять гарбузів і продають
... Показати IP 25 Жовтня 2016 07:31
Все корисно,але яка страшна антісанитарія на підприємстві де продукти для дитячого харчування виготовляють.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus