USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скутеристам правила писані: що «світить» водіям за порушення ПДР

12 Квітня 2017 11:19
З настанням теплої пори на волинські дороги виїхали скутеристи. Цей транспорт відносно доступний та полюбився молоді. Втім, як наголошують у патрульній поліції, правила дорожнього руху розповсюджуються на усіх його учасників, серед яких і скутеристи.

Отож, відповідно до українського законодавства, скутери мають бути зареєстровані як транспортні засоби, а водій мусить мати посвідчення водія. Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №13 (61).

Аби керувати скутером, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт, потрібне посвідчення водія категорії «А1». Наявність інших категорій не дає права на керування скутером. Отримати таке посвідчення можна після проходження навчання з 16 років.

Якщо ж ви їздите на скутері без прав, то це є правопорушенням, за це передбачена адміністративна відповідальність.

Щодо реєстрації, то вона потрібна, якщо транспортний засіб використовується на дорогах державного значення.

«Найбільш поширеними порушеннями є керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, керування без належних документів (свідоцтва про реєстрацію т/з та посвідчення водія), керування без шолома. Окрім того, в Луцьку є прецеденти керування мотоциклами/мопедами особами, які не досягли повноліття», – кажуть у патрульній поліції.

Цікаво, що за керування у стані сп’яніння такий транспортний засіб евакуюють на арештмайданчик.

Загальні ж правила їзди на скутерах виписано у Правилах дорожнього руху. Водій такого транспортного засобу зобов’язаний рухатися якомога ближче до правого краю проїжджої частини дороги та різко не маневрувати. Тож будьте взаємоввічливими на дорозі й дотримуйтеся правил руху.

Довідка:

З Кодексу про адміністративні правопорушення

Стаття 126. Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а також поліса (договору) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страхового сертифіката «Зелена картка») тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто 425 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
1 Показати IP 12 Квітня 2017 12:08
Всеодно без шльома немають права доганяти.
Ігор Показати IP 12 Липня 2020 09:17
А як же Венська конвенція підписана Україною? Вона має вище право ніж ПДР України.
Руслан Показати IP 19 Травня 2021 19:06
Якому придурку спало на думку рееструвати скутери і ше й права . Купував все було добре коли й останавлювали прказував талончик шо не крадений і щасливої дороги. А тепер що мені з ним робити на металолом котити чи що. Ще пару років тому поліцію поважали а щас патрульних ненавидять і плюють вслід а які попажання кажуть у слід соромно і писати. Хоча у всьому винні дебіли х верховної ради що понавидумували Бог зна що. Краще б за екологію взялись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus