USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Срібні іконки за порятунок сина: як працює єдиний на Волині аварійно-рятувальний загін

16 Листопада 2019 18:55
Цих мужніх чоловіків у формі викликають, коли треба відчинити заблоковані двері, дістати з болота коня чи корову, або ж з закинутої криниці ‒ кошеня, знешкодити осине гніздо у помешканні або гадюку в льосі. Хоча найчастіше працівникам аварійно-рятувального загону доводиться виїжджати на ДТП, щоб дістати з купи зіжмаканого металу постраждалих водіїв і пасажирів. Узимку роботи рятувальникам додається, адже за допомогою спецтехніки треба розчищати засипані снігом дороги, а іноді й буксирувати заблокований транспорт.

За порятунок сина батько подарував срібні іконки

Про особливості роботи єдиного на Волині аварійно-рятувального загону спецпризначення розповідає начальник групи аварійних робіт, майор групи цивільного захисту Андрій Павлович.

«До аварійно-рятувального загону спецпризначення належать: група аварійних робіт, група спеціальних робіт (інженерне відділення та відділення радіаційно-хімічного захисту), група піротехнічних робіт (знищує та шукає вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни), група водолазно-рятувальних робіт (безпосередньо здійснює пошук потерпілих і постраждалих на водних об’єктах Волині) і група рятувальних робіт. До складу останньої входять чотири начальники рятувальних відділень, чотири офіцери, п’ять рятувальників-мотористів, п’ять фельдшерів-рятувальників, які мають медичну освіту, та п’ять водіїв-електриків», ‒ розповідає Андрій Павлович.

За словами начальника групи аварійно-рятувальних робіт, працівники чергують цілодобово. На чергування заступають начальник, рятувальник-моторист, фельдшер і водій-електрик. У разі надзвичайної події група у повному спорядженні готова виїхати в будь-який населений пункт Волині.
А таких випадків трапляється чимало. Лише за останні місяці їм доводилося за допомогою спецтехніки діставати травмованих людей з пошкоджених автомобілів, шукати в озері зниклого чоловіка, знешкоджувати боєприпаси часів Другої світової війни. Майор Павлович пригадує резонансні НП минулих років.

Минулоріч у селі Лище перекинувся КАмаЗ із повною цистерною молока й пошкодив трубу газопроводу. Взимку без опалення лишилися понад 800 осель. Щоб газовики могли відновити газопостачання, потрібно було зрізати кілька великих дерев, за допомогою крана підняти кабіну і цистерну вантажівки, розблокувати дорогу. Було важливо, щоб молоко не потрапило у водойму, адже могла загинути риба.

Два роки тому на вулиці Львівській сталася ДТП: водій автомобіля не впорався з керуванням і зніс два горизонтальні відбійники. Зіткнення було таким сильним, що дві труби пройшли крізь метал, тіло водія і сидіння автомобіля. Товща труба стирчала біля серця, тонша ‒ біля ноги. Медики зробили постраждалому знеболювальні уколи. Рятувальникам аварійної групи довелося попрацювати з пів години, щоб хлопця можна було транспортувати у лікарню.

«Через три місяці батько постраждалого приїхав до нас у частину і привіз рятувальникам в подарунок срібні іконки. Сказав, що син одужав і вже їздить за кермом», ‒ пригадує Андрій Павлович.

Усі водії мусять пам’ятати про правило «золотої години»

Однак не всім щастить вижити після важких ДТП. Тому рятувальники кажуть: краще, коли їх викликають дістати з закинутої криниці котика, ніж з пошкодженого автомобіля непритомну людину.

Андрій Павлович розповідає, що є так зване правило «золотої години». Воно означає, що від моменту ДТП до потрапляння у стіни лікарні має минути не більш як година. Протягом 60 хвилин на місце аварії мають приїхати рятувальники, деблокувати постраждалих і передати їх медикам. Щоправда, за кордоном для транспортування потерпілих залучають гелікоптери. Можливо, із часом вони будуть і в українських рятувальників.
Тому Андрій Павлович наголошує: дуже важливо, щоб волинські ОТГ мали добровольчі пожежні підрозділи й потрібне обладнання. Майор зазначає, що впровадження міжнародного проєкту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» у 15 ОТГ нашої області буде дуже корисним і врятує життя не одній людині. Адже нині, на превеликий жаль, мало хто може надати домедичну допомогу потерпілим: зупинити кров, зафіксувати кінцівку.

Андрій Павлович каже, що на дорозі ніхто не може бути впевнений, що його омине біда. Кілька днів тому вони з напарником рухалися вулицею Львівською. В їхнє авто врізався джип, за кермом якого була жінка. Рятувальники кинулися до винуватиці ДТП, її врятували подушки безпеки. Автівка почала диміти і могла вибухнути. На допомогу прибіг випадковий свідок, який приніс ящик з інструментами і допоміг відключити акумуляторну батарею.

Рятувальник просить усіх учасників дорожнього руху бути уважними, не сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння. А найголовніше ‒ дотримуватися встановлених правил. Адже не всі водії надають дорогу, коли їх обганяє машина рятувальної служби з увімкненою сиреною і проблисковими маячками. Між тим, кожна хвилина може коштувати постраждалим людям життя.

Оксана КУЦИК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Водій Показати IP 16 Листопада 2019 20:13
Бачив їхню напічкану машину на Набережній, коли перекинулася машина. Пацани працюють, як роботи: чотко і швидко. Респект!
Свідок БОЖЕНКА Показати IP 16 Листопада 2019 21:13
Начальник цього підрозділу ГЕРОЙ! Бензин краде тонами, будинок в Ровананцях збудував(але тільки за зарплату, ви не подумайте...), дбає за особовий склад, особливо за хенерала.... ДБР за тобою прийде, будеш в маневичах дрова рубати, КОРУПЦІОНЕР! Привіт тобі від ВЕТЕРАНІВ!
Вася до Свідок БОЖЕНКА Показати IP 17 Листопада 2019 09:08
Пиши не коменти втіхаря, а заяву до прокуратури, якщо є такі факти
Віктор Показати IP 17 Листопада 2019 01:44
Прочитав статтю і зрадів за того хлопця з Львівської, бо й не знав ,чи вижив,чи ні... я особисто викликав на цю дтп поліцію і рятувальників.люди набігли, хотіли витягати його з авто,але я їх зупинив не робити цього,бо бачив,що його проштрихнуло...ніколи не забуду його погляд в цій страшній дтп...Слава Богу,що живий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus