USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

США визнають Єрусалим столицею Ізраїлю

6 Грудня 2017 10:06
Президент США Дональд Трамп у середу визнає Єрусалим столицею Ізраїлю, повідомили представники Білого дому на брифінгу для журналістів.

Втім, зі слів посадовців, посольство США з Тель-Авіва до Єрусалима перенесуть не одразу, передає ВВС.

Лідери арабських країн раніше просили Трампа утриматися від цього кроку, здатного спровокувати новий виток конфлікту в регіоні.

Як повідомили представники Білого дому, поки що у США немає на прикметі будівлі в Єрусалимі під посольство, тому на переїзд можуть піти роки. З цих міркувань президент має намір, з одного боку, оголосити про своє доручення Держдепартаменту почати перенесення посольства США до Єрусалима, але, з іншого боку, повідомить конгрес про відкладення цього процесу ще на шість місяців.

Всі президенти США, в тому числі й Трамп, підписують цей документ кожні шість місяців, відколи 1995 року конгрес ухвалив рішення про перенесення посольства.

Статус Єрусалима - одне з найгостріших питань у відносинах між Ізраїлем і арабськими сусідами. Ізраїль вважає Єрусалим своєю столицею, але палестинці вірять, що Східний Єрусалим - столиця їх майбутньої держави.

Якщо Трамп оголосить Єрусалим ізраїльською столицею, США стануть першою державою, яка зробить це з моменту заснування Ізраїлю 1948 року.

Чому зараз?

Аналіз кореспондента ВВС при Держдепартаменті США Барбари Плетт Ашер:

Під час передвиборчої кампанії Дональд Трамп неодноразово обіцяв перенести посольство. І, схоже, він робить саме це - просто виконує свою обіцянку.

За словами представників Білого дому, пан Трамп таким чином лише фіксує реальність - Єрусалим, на його думку, і так виконує роль столиці Ізраїлю.

За словами дипломатів, рішення про Єрусалим не змінює політику США щодо кордонів Ізраїлю. Крім того, залишається і статус-кво в питанні Храмової гори.

Йорданія і Саудівська Аравія попереджали Трампа, що його крок може серйозно ускладнити ситуацію в регіоні й мусульманському світі в цілому. Не схоже, що Трамп планує використовувати цей крок в мирних переговорах, адже, за словами представників Білого дому, він не збирається висловлюватися, принаймні публічно, на підтримку принципу «двох держав для двох народів».

Схоже, палестинці не отримають нічого. Цілком можливо, існує якась далека стратегія, але швидше за все Трамп просто хоче догодити своїм проізраїльськи налаштованим виборцям.

Чому переїзд викликає стільки розмов?

Статус Єрусалима безпосередньо пов'язаний з конфліктом між Ізраїлем і Палестинською автономією, яку підтримують інші арабські держави і весь ісламський світ.

Це місто, особливо східна його частина, вважається священним для трьох релігій - юдаїзму, ісламу та християнства.

Ізраїль зайняв цей район під час Близькосхідної війни 1967 року і вважає місто невіддільною частиною своїх територій. Палестинці ж вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави.

За мирною угодою 1993 року, остаточний статус міста мав обговорюватися на наступних етапах мирних переговорів.

Право Ізраїлю на Єрусалим не визнало міжнародна спільнота. Всі країни, включаючи найближчого союзника Ізраїлю - США - розташували свої представництва в Тель-Авіві.

З 1967 року Ізраїль побудував в Східному Єрусалимі десятки кварталів, де тепер проживають приблизно 200 тисяч ізраїльтян.

Поселення вважаються незаконними відповідно до норм міжнародного права, хоча Ізраїль заперечує це.

Якщо США офіційно визнають Єрусалим ізраїльською столицею, це спровокує конфлікт з міжнародною спільнотою. Крім того, таке рішення зміцнить позиції Ізраїлю щодо легальності поселень на сході Єрусалиму.

Це рішення також поставить питання про те, як США будуть поводитися із резолюцією ООН з цього питання. США мають право вето, яке можуть використати під час подальшого обговорення дій ізраїльського уряду на сході міста.

Як пояснили представники адміністрації, Трамп буде готовий підтримати принцип «двох держав для двох народів», за умови якщо дві сторони - і ізраїльтяни, і палестинці - будуть згодні.

Межі Єрусалиму та Ізраїлю повинні бути узгоджені в рамках мирної угоди між ізраїльтянами і палестинцями, уточнили в адміністрації.

Як відреагували інші країни?

Союзники США на Близькому Сході агресивно реагують на новину про майбутню заяву щодо статусу Єрусалима.

Йорданія, під наглядом якої перебувають всі ісламські святині міста, виступила з попередженням, що дії Трампа спричинять тяжкі наслідки.

З ініціативи Йорданії була скликана екстрена нарада за участю Ліги арабських держав і Організації ісламського співробітництва.

Ахмед Абуль Гейт, голова Ліги, заявив, що цей крок США призведе до зростання фанатизму й насильства.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган попередив Трампа, що той перетне «червону межу» для всіх мусульман.

«Пане Трамп, Єрусалим - це червона риска для мусульман. Ми можемо дійти до того, щоб розірвати дипломатичні зв'язки з Ізраїлем через це питання», - заявив Ердоган під час своєї телевізійної промови у вівторок.

Віце-прем'єр Туреччини Бекір Боздаг назвав те, що відбувається, величезною катастрофою, яка знищить крихкий мир і призведе до нових конфліктів.

Голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас закликав світових лідерів втрутитися в ситуацію.

«Таке рішення США перекреслить мирний процес і дестабілізує ситуацію в регіоні», - сказав він.

Протягом десятиліть США були залучені в мирні переговори. Адміністрація Трампа і зараз працює над новим проектом мирної угоди. Але визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю призведе до того, що Вашингтон втратить свої позиції в очах палестинців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus