USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Старі будівлі у Володимирі-Волинському можуть стати філіями музею

5 Жовтня 2017 14:00
Український народ завжди славився особливо шанобливим ставленням до старих речей та будівель. Селяни в коморах і на горищах накопичували звалища старих речей, і в цьому проявлявся не тільки побутовий практицизм, а й пошана до тих речей, які зіграли свою роль у житті людей. Та є ще більші цінності – історичні, на які ми рідко звертаємо увагу, доки вони існують, і обурюємось, коли час змітає ці цінності безслідно.

Ось чому і виникла ініціатива громадського діяча та правознавця Григорія Горотя про створення філій історичного музею у старих забудовах міста, зокрема у старій єврейській школі та домініканському монастирі. На думку Григорія Горотя, відповідні спеціалісти разом з міською радою мають обміркувати, які саме відділи повинні бути у цих будівлях, провести там відповідні ремонтні роботи, створити дизайн тощо. Своїм баченням проблеми поділився директор історичного музею Володимир Стемковський.

- Володимир-Волинський – місто, яке особливо виграє в культурно-історичному аспекті. Можна сказати, що історія – це родзинка нашого міста. Історичні пам’ятки є основним магнітом притягання для туристів. Так дзвіниця і великий корпус домініканського монастиря відносяться до далекого 15 століття. На початку 20 століття збудована стара єврейська школа. В цих будівлях можна створити додаткові експозиційні площі, тобто філії музею.

Що ж на думку директора музею було б доцільно створити у цих історичних будівлях?

Як вважає Володимир Володимирович, у домініканському монастирі гарно виглядали б експозиції відділу мистецтва. Сьогодні музей налічує декілька збірок живопису, з яких збірка Володимира Караваєва є найбільшою в області. Збірки заслуговують на те, щоб виділити їм окреме оглядове місце. Якщо вже говорити про збереження цінностей, то це стосується і сьогоднішньої історії, яка твориться на наших очах. Це і пленери сучасних художників Володимирщини, і документи та світлини російсько-української війни. Доречно створити експозицію, розповідатиме про тих людей, які відбудовували Володимир у післявоєнні роки, зводили фабрики та заводи у місті. А стара єврейська школа – хороше місце для музею національних меншин, адже у Володимирі переважно мешкали росіяни, білоруси, поляки, німці та євреї, і наші сучасники повинні знати про їхню культуру та побут.

- Приміщення музею не може вмістити всі ці експозиції, які плануються і викликатимуть живий інтерес у мешканців міста, – продовжує думку Володимир Стемковський. – Ось чому додаткові приміщення необхідні. Будівлі, про які йдеться, з часом будуть втрачені. Швидше за все, їх продадуть. А поки що вони знаходяться у державній власності. Будемо сподіватися, що наші надії виправдаються.

Антоніна Булавіна, м. Володимир-Волинський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus