USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Суд над Януковичем – це початок передвиборчої кампанії Порошенка. Думка

4 Травня 2017 18:23
Заочний суд над колишнім президентом-втікачем Віктором Януковичем може стати «зірковим часом» для Петра Порошенка, який націлений на другий президентський термін.

Петру Порошенку потрібні яскраві перемоги, і, перш за все, перемога над Віктором Януковичем. Навіть якщо ця перемога – заочна. Адже за три останні роки заклик Майдану «Бандитам – тюрми» так і залишився нереалізованим, пише журналіст Сергій Руденко, інформує 24 канал.

Так, 4 травня, в Києві мав розпочатися великий судовий процес «Україна проти Януковича». Генеральна прокуратура звинувачує екс-президента країни в державній зраді і сподівається на заочний вирок для втікача. Цей суд по ідеї повинен поставити крапку в історії зради Януковича, відкривши при цьому епоху судових процесів над його соратниками, обвинуваченими в розкраданні країни, зазначає автор статті.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, звичайно ж, обіцяє розібратися з екс-президентом Януковичем, і з його «посіпаками», іронізує журналіст. До 24 серпня цього року він анонсував початок судових процесів над олігархом Сергієм Курченком і екс-главою міністерства доходів і зборів Олександром Клименком. У СІЗО перебуває колишній глава фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді Олександр Єфремов. Але все це зовсім не означає, що вони будуть засуджені, йдеться у публікації. Нинішня влада звикла до широких політичних жестів, які, на превеликий жаль, поки що не наповнені реальними діями (а, простіше кажучи, вироками).

«Бажання Порошенка отримати дивіденди від суду над Януковичем цілком зрозуміле. Але цілком може виявитися і так, що через два роки, коли в Україні повинні відбутися чергові президентські вибори, у нинішнього президента будуть питати не тільки про покарання попередників. Петра Олексійовича можуть вже запитати і про його соратників. І в цьому випадку вирок для Януковича може виявитися дуже доречним», – підсумував Руденко.

Нагадаємо, 3 травня 2017 року стало відомо про зняття Інтерполом з розшуку українського президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра. Також Інтерпол припинив розшук екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького і колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва. Заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що рішення Інтерполу про зняття з міжнародного розшуку Янукоквича не має значення для початку суду над ним.

Віктор Янукович та багато його оточення утекли з України у лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість з них переховуються у Росії. У січні 2017-го Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відео-зв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

У лютому 2017 року прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган повідомила, що Генеральна прокуратура України має намір обмежити терміни читання справи захисту колишнього президента Віктора Януковича.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus