USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Свобода очима волинського фотографа

7 Березня 2014 10:15
Патьоки крові на стінах, кулі і тернові вінки… І майже на кожному зображенні – кров або українська символіка. Або одне й інше. Усе це можна побачити в роботах молодого фотографа Ірини Дячук.

Її фотовиставка «Ідея трансцендентальної свободи» експонується в галереї мистецтв у Луцьку відучора, 6 березня.

Сама авторка зізнається, що не могла залишитися байдужою до подій, які відбуваються в Україні. Країну захопила хвиля свободи і відродження, сили духу і героїчної жертовності. У своїх роботах, каже Ірина Дячук, хотіла показати ідею самої свободи, через призму українських подій.


«Ідея трансцендентальної свободи» – свободи, яка останні кілька місяців заполонила інформаційний і інші простори нашого життя. Виставка власне присвячена подіям останніх місяців в країні. Я, як творча людина, не могла залишитися байдужою. В силу обставин не могла бути на передовій на Майдані, і тому спробувала в такий спосіб достукатися до людей, до їх національної самосвідомості, щоб вони ще раз подумали, цінували свою свободу, цінували те, що в них зараз є. Бо дуже гірко і боляче усвідомлювати, що на арені політичних і економічних розбірок Україна стала ласим шматком м’яса. А найгірше – що постраждали звичайні невинні люди.

Найголовніше, що хотіла донести авторка: необхідність пам’ятати, вшанувати пам’ять невинних жертв і задуматись про майбутнє.

Спочатку, зізнається фотограф, з’явилися три автопортрети.
Згодом ідея розширилася, захотілося глибше розкрити тему. До виставки готувалася, каже, 2 тижні. Моделями, крім неї самої виступили її подруги, які також, переконує, перейнялися її задумом.
Самі роботи – дуже красномовні. На одному фото дівчина їсть суші з куль, якими так досхочу нагодували людей на Майдані. Кілька інших робіт виходять за межі полотна – патьоки крові течуть по стінах.
Саме такий підхід необхідний, щоб наступні покоління зрозуміли події, які відбувалися останні місяці в країні, каже член Спілки художників України Тетяна Мялковська.
«Я була свідком останніх подій, коли вся підлога була в крові, 20 дітей лежали в коридорі серед болота, серед шмат і онуч… І дуже добре, що вона це зробила. Я дуже тішуся, що дівчина такої ефектно модельної зовнішності далеко відійшла від гламуру. Дуже глибоко, сильно і голосно заявила про проблеми автор. Події зараз дуже хвилюючі, але через 10-15 років дітям, яким тоді буде лише по 20 років, і вони будуть в тому віці, що і автор, буде важко зрозуміти ці події, бо вони не були їх свідками. Завдяки таким роботам вони зможуть це також пережити», - вважає мисткиня.
Вона відзначила високий рівень робіт Ірини Дячук. І додала, що нещодавно повернулася з Європи, де також бачила реакцію творчих людей на українські події.

«Дуже цінним є те, що молоді люди настільки сильно переживають нинішні події які в нас відбуваються. Мене тішить, що я сюди приїхала й побачила такий самий високий мистецький європейський рівень і таку сильну й глибку реакцію», - каже Тетяна Мялковська.

Анастасія Тимчук – давня знайома авторки. Каже, що знає фотографа давно і дуже поважає її як людину, як митця.
«Виставка - відображення подій, які відбуваються зараз. Тут є такі роботи, які показують ставлення не тільки людей, а й країн, ставлення глобальне. Бачення як людей, так і суспільства в цілому. Це внутрішня думка і позиція фотографа. Це дуже добре, що в нас є такі люди, які можуть своїм враженням ділитися з нами», - каже дівчина.
Особливо вразила, каже робота, в якій використана символіка Російської Федерації.
Каже, у зв’язку з останніми подіями в Криму, ця робота набуває глибокого символічного змісту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Misteria Показати IP 7 Березня 2014 11:03
Талановита дівчинка) Молодець! Так тримати!
Марія Показати IP 7 Березня 2014 11:45
Кожен повинен зробити свій вклад у розбудову України. Пора сидіння на канапі біля телевізора чи ком"ютера минула. Байдужість недоречна. Кожен повинен працювати на благо України там, де призначений долею. Чудова виставка. Пристрасна, змістовна, естетична.
гість Показати IP 7 Березня 2014 11:57
нічого не бачу позитивного(((((((((((((
bogunart Показати IP 7 Березня 2014 14:55
nadzvychaino, smilyvo, patriotychno. pyshaiys

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus